Teátrummal és kerékpárúttal készülnek Noszvajon

Idén novemberig 40 ezer vendégéjszakát számláltak Noszvajon, amely kiemelkedő eredmény a kis bükki faluban. Ezt annak köszönhetik, hogy kiemelt turisztikai rendezvényeikkel, fesztiváljaikkal sikerült sok vendéget a községbe csalogatniuk. Emellett a síkfőkúti üdülőterületen fejlesztették a tó környékét, amelyet a továbbiakban is folytatnak.

Noszvaj gazdasági életében meghatározó a turizmus, valamint a minőségi szőlő- és bortermelés – mondta lapunk munkatárásának Bóta Géza polgármester. - A falu az egri történelmi borvidékhez tartozik és 320 hektár szőlő díszlik a határában. Emellett 167 pince található, melyekből 152-ben bort érlelnek és tárolnak. Ezeket pedig rendszeresen kínálják a tulajdonosok a látogatóknak. Különösen a nyitott pince napokon, amikor kemencében készített ételekkel is várják a vendégeket. Idén például húsz helyszínen sütöttek különböző finomságokat, és a kemencében készített ételek versenyét is megtartották.

Különleges ételspecialitásokat kóstolhattak

A falu a kertjeiben termő gyümölcsökről is híres. Közülük a szőlő, a szilva, a birsalma, a körte és a dió a legjellemzőbb. Ebben az évben is ezekhez kapcsolódott a nagy sikerű Szilva Nap, illetve a Birs Nap, amikor – többek között – lekvárokat, pálinkákat kóstolhattak, valamint vásárolhattak az érdeklődők. Különleges specialitásként pedig megízlelhették a birsalmás-tejfölös bablevest, a birsalmaágyon készült kacsacombot, valamint a birsalmás rétest is. De kiemelkedő programként könyvelhették el húsvéti tojáskereső-, valamint a futóversenyt. A pincesoron három alkalommal bortúrát rendeztek, a nagyobb eseményeken pedig szafaribusszal is a nevezetességek megismerésére invitálták a családokat. Sőt, az októberi őszi tanítási szünetben a helyi gyerekeknek is bemutatták nemcsak Noszvaj, hanem a közeli Bogács, Szomolya, Cserépfalu és Cserépváralja látványosságait.

A község vezetője arra is utalt, hogy jelenleg hatvan szálláshely közül választhatnak a Noszvajra érkező vendégek. Ezek között találhatnak négycsillagos hotelt, panziót és magászállást is. Így egy időben nyolcszáz turistát helyezhetnek el Noszvajon. A falu kiemelkedő turisztikai látványossága a híres De la Motte kastély, melynek idén a megszokottnál is több látogatója volt, különösen a kiemelt rendezvények alatt. A helyi önkormányzat arra törekszik, hogy újabb vonzó programcsomagokkal ösztönözze hosszabb tartózkodásra a vendégeket, melyek a lovaglástól a borkóstoláson át a falun átvezető tanösvényeken ajánlott túrákig sok mindent tartalmaznak. Az is érdekesség, hogy a látogatók két, nagyobb tanösvényen haladó túra keretében ismerhetik meg a falu nevezetességeit, a többin viszont a természeti környezet szépségeit fedezhetik fel.

Korszerű játszótér, bográcsozás és rönkbútorok

Azt is megtudtuk, hogy Noszvaj ismert üdülő- és kirándulóterülete Síkfőkút, amely ma már összeépült a faluval. Jelenleg 270 hétvégi házat, régieket és újakat tartanak nyilván. Ezek tulajdonosai pedig főleg alföldiek, akik Debrecenből, Hajdúszoboszlóról, Püspökladányból, Kisújszállásról, Békéscsabáról és Gyuláról járnak Síkfőkútra, akik általában a nyári hónapokat töltik itt családjukkal, barátaikkal. Ennek a területnek a fő ékességei a horgász-, valamint a csónakázótó és a réttel borított környéke. Itt az idén jelentős változásokat tapasztalhattak a látogatók. A tavakat ugyanis kitisztították, a volt büfét pedig korszerű Kamrabolttá alakították át, ahol elsősorban helyi termékeket árulnak. Így – többek között – borokat, fémtárgyakat, fűzött gyöngyöket, hátikosarakat, hogy csak néhányat említsünk. A csónakázótó melletti réten a gyerekek örömére korszerű játszóteret alakítottak ki. Emellett kőből építettek bográcsozóhelyeket, melyeket rönkasztalokkal és ülőkékkel vettek körül.

Bóta Géza a további turisztikai fejlesztésekről is tájékoztatott. Elmondta, hogy az Új Széchenyi Terv keretében támogatásért pályáznak, miután a terveik szerint 110 millió forintért szeretnének beruházásokat megvalósítani. Így a tóréten büfét is létesítenek és az úgynevezett vizes blokkot is felújítják. A falu végén levő négycsillagos Hotel Oxigéntől indulva Noszvaj elejéig, egy kilométer hosszúságban kerékpárutat építenek, hogy még több kerekező turistát vonzzanak majd a településre. Egy ismert vállalkozó pedig jövőre a Gazdaház közelében kis teátrumot kíván létrehozni, mellette pedig éttermet és kávézót is nyit, ahol helyi specialitásokat kínál majd.

Mini skanzen és szabadidőközpont is lesz

A Gazdaházzal szemben levő egykori, ma már romos pincelakásokat megvásárolja az önkormányzat, ahol három-négy, régi stílusú házból álló mini skanzent építenek, melyekben rendezvényeket tartanak. Az a céljuk, hogy a kézműves mesterségeket is bemutassák, a kosárfonástól a hátikészítésig, illetve a szőlőfeldolgozásig. Erre a becslések szerint mintegy háromszáz millió forintos fejlesztést irányoznak elő, amelyhez pályázatot nyújtanak be. Emellett már tervezik azt a szabadidőközpontot is, amelyet az emődi pincesoron kiszolgáló helyiségekkel alakítanak ki. Ezt a fejlesztést az önkormányzat saját erőből kívánja megvalósítani.


Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?