Utazás egy szőlőszem belsejébe

A Tokaji borvidék és az aszú elválaszthatatlan fogalmak - e köteléket Mád legújabb beruházása, az Aszúház erősíti tovább. A júniusban nyitó borarchívum és interaktív kiállítótér az egész régiót tekintve egyedi szolgáltatóközpont lesz, amelynek fő célja, hogy az aszúkészítés komplex folyamatát ismertesse meg a látogatókkal. Mindezt szórakoztató, interaktív, edukáló alkalmazásokkal; játékos, minden korosztály számára élvezhető technológiai bemutatókkal.

1461 nap - Tokaj-Hegyalján ennyi idő szükséges ahhoz, hogy az aszúszemekből bor legyen. Mád település legfrissebb beruházása, az Aszúház azt a folyamatot mutatja be, melyben a talaj adottságaitól az utolsó érlelési fázisig minden lépés különleges, csak a tokaji borrégióra jellemző.
A Mádon dolgozó, 18. generációs borászcsalád, a Szepsy család mellett olyan szakértők és befektetők hisznek a település második virágkorában, akik turisztikai-gasztronómiai fejlesztésekkel támogatják a borászati fejlesztéseket. A településen az elmúlt évek tudatos fejlesztéseinek köszönhetően egy kivételesen pozitív folyamat indult el. A helyi szabályzásnak megfelelően a szőlőtermesztésben jellemzővé vált a szigorú terméskorlátozás, hogy kíméljék az ásványi anyagokban gazdag talajt, a borászatban pedig a magas minőségű, dűlőszelektált borok kerültek fókuszba. A helyiek összefogása visszaállította azokat a szigorú sztenderdeket, melyek évszázadokon keresztül, más európai országokat megelőzve jellemzőek voltak a borvidékre.

Interaktív utazás a szőlőszem belsejébe

Az Aszúház ötlete ebbe a településszintű márkaépítésbe (Szent Tamás Pincészet, Gusteau Kulináris Élményműhely, Botrytis Hotel boutique szálló, Első Mádi Borház) illeszkedik. A településre érkező vendégek kortárs alkotásokon, installációkon keresztül élményszerű eszközökkel ismerkedhetnek meg az aszúkészítés folyamatával: a termelőhelyekkel, a talajjal, a kőzetekkel, a szőlőtermesztéssel, a metszéstől az aszúszemek egyenkénti leszedéséig.

A Lődi Építésziroda által háromszintesre tervezett épületben egy légifelvételekből álló installáció fogadja a látogatókat, mely a mádi szőlőhegyeket mutatja különleges, felülnézeti kameraállásokból. A vendégek bevonódását olyan immerzív (térhatású) vetítéseken keresztül garantálják, melyek a terület földtörténeti adottságait, szőlőgazdálkodási, borászati lehetőségeit is rendhagyó módon ismertetik. A helytörténeti érdekességek sorában archív filmhíradó-anyagok váltják egymást Tokaj-Hegyalja elmúlt évtizedeiről, de egy interaktív animációhoz érve azt a jelenetet is újra átélhetjük, amikor közel 400 évvel ezelőtt Lórántffy Zsuzsanna átvette az első aszúbort Szepsi Laczkó Mátétól.
"A kiállítás jelentős része játékos Augmented Reality-eszközökkel mutatja be a szőlőhegyek alatti világot, illetve a szőlőszemek belsejében lejátszódó, csak erre a területre jellemző aszúsodási folyamatot. Egy kiterjesztett valóság-program segítségével virtuálisan is kézbe vehetőek a mádi kőzetek” – mesélnek a kiállítás részleteiről a kurátorok, Piskolti Bernadett és Lendvai Ádám. A központ tervezői minden korosztályra gondoltak: egy Augmented Reality-játékban a szőlőművelés jellegzetes feladatait lehet egyénileg vagy kis csapatokban végezni. Hasonlóan népszerű játék lehet a Borzongora, melynél a billentyűket lépcsők helyettesítik, az üvegek hangját pedig ébenfa ütők adják.

{youtube|id=gb2_9jGhy54}

Okos fénypultok és a jövőbe tekintő bortrezor

Az Aszúház asztalba épített érintőképernyői Mád aktuális borait mutatják majd be. Ugyanilyen érintőképernyős fénypultokon elevenedik meg a mádi borarchívum, melynek böngészése során a vendégek kézmozdulatait infrakamera követi.

Az épületben működő bortrezorban lehetőség nyílik a megvásárolt borok akár évtizedes szakszerű tárolására. Ha szeretjük a különleges megoldásokat, érdemes lesz élni egy egyedi ajánlattal: a gyermekünk születésekor vásárolt bort közel két évtizedig is őrizhetjük itt, 18. születésnapjáig. Az Aszúház így gondoskodik arról, hogy Mád generációk számára váljon találkozási ponttá.


Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?