Vasi-Hegyhát: ezer apró csoda földje

A körmendi Batthyány kastély a fő turisztikai húzóerő a térségben, de számos zarándokút is összefut itt, és az ősfás erdők, a zsúptetős házak és a Kneipp-kúra is vonzzák a látogatókat.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sikeres, jelenleg is zajló TDM pályázat eredményeit mutatta be a média képviselőinek a 2011-ben alakult Vasi Hegyhát-Rábamente Közhasznú Turisztikai Egyesület, TDM. Működési területük Körmend és Vasvár csaknem 50 települését magába foglaló térsége. A 68 tagú szervezet elnöke, Zágorhídi Czigány Ákos elnök szerint hosszú távú céljuk a helyi sajátosságokra, az értékmegőrzésre épülő fenntartható turizmus kialakítása. Aktivitásukat számos kiadvány, napelemes és egyéb információs táblák, hírlevél, honlapfejlesztés, imázsfilm, study-túrák és workshopok rendezése jelzi. Utunkat egy nem is apró csodával, a körmendi Batthyány kastély és Körmend városközpont ugyancsak sikeres (Széchenyi terv) pályázatainak köszönhető átalakulásának megtekintésével kezdtük.

Főurak, tulipánhagymák, tankok és cipőgyár

Körmend közlekedési csomópontok kereszteződésében a térség központja. Idén ünnepli várossá válásának 750. évfordulóját. A körmendi kastély története magába sűríti az országét. A város a18. századtól kezdve a Batthyány családnak köszönheti fejlődését. A híres főúri család ekkor építtette fel négy saroktornyos, eredetileg barokk stílusú kastélyát, melyet ma már főként klasszicista jegyek jellemeznek. Holland botanikus telepítette számukra a ma is gyönyörű, 36 hektáros kastélyparkot. A helyiek úgy tudják, a hollandus hazatérésekor innen vitte magával a török hódoltság alatt magyarföldön meghonosított tulipánhagymákat. A főurakat elkergették, a kastély hosszú évekig szovjet katonai támaszpontként működött, jelenkorunkban néhány évtizednyi közjáték után egy ideig cipőgyár települt az egyik szárnyépület mögé. A Batthyány kastély Magyarország öt legnagyobb és legértékesebb kastélyegyütteseinek egyike, most kapta meg a rangjához méltó lehetőséget.

A kastély gyönyörű dísztermébe behallatszott az építők kopácsolása is – készülnek az új kiállítóterek. A fő cél a Batthyány Örökségközpont kialakítása. A főépületben most is számos állandó és időszaki kiállítás tekinthető meg, mint például a várostörténeti múzeum vagy a cipőtörténeti gyűjtemény. A boldoggá avatott dr. Batthyány-Strattmann László életének dokumentálása egy felújított szárnyépületbe kerül. A kastély melléképületei közül a gyermekkönyvtárként működő már megújult. Sor kerül majd a kastély homlokzati festésének, tetejének és nyílászáróinak cseréjére is. Az egykori lovardában tervezik a fogadóhelyiség kialakítását, melyben interaktív információs pontok és a Liktárium kap majd helyet. A Liktáriumban gyógynövényfőzetek és a helyi gasztronómia termékei, lekvárok, sajtok kaphatók majd.

A megújított főteret Bebes István polgármester kíséretével jártuk be, melynek parkját és több épületét renoválták. A legszebb lábasházban kapott új helyet a Tourinform iroda is, ők kerékpárkölcsönzéssel és helyi ajándéktárgy-árusítással is foglalkoznak. A szépen parkosított tér közvetlen rálátást nyújt a kastélyegyüttesre, és összeköttetést is nyit vele.

Történelmi, zarándok- és tematikus utak hálózata

A kistérséget szép, jórészt érintetlen természet, gazdag vízhálózat, kedvező földrajzi fekvés (Ausztria és Szlovénia szomszédsága) és tipikus aprófalvas településszerkezet jellemzi. A településeket összekötő utak kiváló kerékpárutakként is hasznosulnak, de sok különleges úttal is büszkélkednek. A Hegyhát a folyók közötti járható gerincet jelzi, a korai századokban itt magyar határvédelmi útvonal is húzódott. Ennek Vasvár határában rekonstruált szakasza, a sánc a Vaskapuval, a környező erdő és a tanösvény egyedi történelmi emlék- és kirándulóhely. Vasvár ősi település, 1578-ig vármegyeszékhely, de virágzásának a török idők véget vetettek. Napjainkban a helyreállított műemlék épületekből hangulatos kisvárosi főteret alakítottak ki. A városka legjelentősebb műemléke a középkori Domonkos templom és kolostoregyüttes. Egyedülálló adottságai lehetővé teszik, hogy itt jöjjön létre a Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény és Zarándokház. A relikviák gyűjtése folyamatos, de már most látható könyvtáruk, viseletük, ruházatuk és egy szerzetesi cella. Érdemes látnivaló továbbá a középkori megyetörténeti kiállítás és egy modern szobrászati hagyaték. Hogyan néz ki a szultán aláírása az 1664-esvasvári békét szentesítő okmányon? Megnézhetjük a Békeházban, egy 18. századi egykori intézői lakban, melyet legutolsó gazdájáról Tretter-háznak is neveznek. A békekötés okmányának fakszimile példányát a bécsi udvari levéltártól szerezték be.

Vasvár a megye legismertebb zarándokhelye. A város legmagasabb pontján kilátót találunk, pár száz méterre tőle a Szentkúti kápolna jelzi a csodatévő forrás helyét. A nemzetközi Mária zarándokút is érinti a kegyhelyet, melyhez 15 stációból álló keresztút vezet. Vasvárról indul Csehimindszentre évente a Mindszenty Emléktúra is. Csehimindszenten született a nyilas és a kommunista diktatúra által egyaránt üldözött hercegprímás. Szülői háza ma emlékmúzeum, itt tekinthető meg „A magyarok lelkiismerete, Mindszenty József” című kiállítás is. A falu új plébániaépületében zarándokszállást alakítottak ki. Mehetünk továbbá Szent Márton nyomában, a Szent Imre vándorúton, a Vasfüggöny mentén, a Rockenbauer Kéktúra szakaszán, a Nagy Gáspár költő emléktúráján és még a térség számtalan tematikus túra- és tanösvényén is.

Táj, hagyományok, élő gasztronómia igézetében

A 16 hektáros Csodaszarvas Tájpark Rábahidvég határában terül el. Ősfás erdő, folyópart, horgásztó, jellegzetes helyi építészeti stílusban épült fogadóépület és a fürdőház nemcsak a Rábamente jellemzőit képes bemutatni, de mindenféle aktív sportolási lehetőséget is kínál – erdei iskolai tanösvény, íjászat, sportpályák, erdei és vízi drótkötélpályák, kézműves udvar, állattartó farm is található itt. A látogatók alhatnak jurtákban, lábas pajtában, több- és kétágyas szobákban. A Fürdőházban – megrendelésre, vacsorával egybekötve – rendelkezésre áll infra- és finn szauna, sószoba is.

Kneipp gyógyító térsége

A víz, a táplálkozás, a gyógynövények, a mozgás, a lelki egyensúly öt alapelemére épül Sebastian Kneipp, a gyógyító pap módszere. Magyarország egyetlen Kneipp-módszerre épülő témaútja a Vasi-Hegyhát 13 településén, 19 helyszínen várja az érdeklődőket. A Kneipp létesítmények kipróbálása mindenütt ingyenes. Nemcsak egészségünknek teszünk jót e témaút bejárásával, de egyúttal megismerkedhetünk a térség sokszínű látnivalóival is. Hasonló Kneipp témautat találunk a szomszédos kelet-stájerországi Mittleres Feistritztal térségben is.


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.