„A szőlő- és borágazat a magyar mezőgazdaság nemzetközi kincset is jelentő ékköve, amely óriási minőségi fejlődést mutatott az elmúlt években” – jegyezte meg a tárca vezetője, aki pénteken szekszárdi és villányi borászokkal találkozott. Jelenleg az európai uniós költségvetési ciklus végén vagyunk, amikor átcsoportosításokkal a megmaradó támogatásokból lehet újabb pályázatokat kiírni – tette hozzá.
A szőlőültetvények korszerűsítésére – amelyre 2007 és 2013 között összesen 19 milliárd forint állt rendelkezésre – az idén márciusban írnak ki pályázatot, a célra más jogcímekből megmaradt, mintegy hárommillió eurót irányítanak át. Szintén pályázhatnak a borászatok gépek és berendezések vásárlására, amelyet 2010-ben egymilliárd forintos kerettel hirdettek meg; a pályázati kiírás várhatóan az év második felében jelenik meg – mondta el az MTI-nek nyilatkozó Fazekas.
A miniszter a beruházások támogatásra vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta: jelenleg nincs olyan forrás, ami erre rendelkezésre állna. „Fontos körülmény, hogy az uniós költségvetési ciklus végén vagyunk, a források legnagyobb részét felhasználták, ezért meg kell keresnünk a visszamaradt tételeket, erről első félévben többet látunk” – fogalmazott.
A tárca vezetője kitért arra, hogy ez évtől átalakul a marketing rendszere; az agrármarketing a Magyar Turizmus Zrt.-hez kerül, az eddig bormarketingre fordított forgalomba hozatali járulék pedig megszűnik. Ez utóbbi évente mintegy 800 millió forintot jelentett, ami most a termelőknél marad. Sok kritika érte a bormarketing működését, ezért jobb, ha a termelők a saját kezükbe veszik a területet – mondta. (MTI)
Bormarketing: csináld magad!
Ültetvények korszerűsítésére és technológiai fejlesztésekre pályázhatnak a borászatok 2012-ben, beruházásokra jelenleg nem áll rendelkezésre forrás - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Szekszárdon az MTI-nek.
Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!
2024. április 22. 15:30
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen
Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc
Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!
Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?
Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?
Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását
A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen
Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég
A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön
Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának
A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.
Interjú
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”
A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban
A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk
Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.