23. Budavári Borfesztivál

A borról már évezredek óta tudja az ember, hogy mértékkel fogyasztva számos jótékony hatással rendelkezik. Az idei Borfesztivál témája a bor és az egészséges életmód, a sport, a közös élmények. Nem is gondolnánk, hogy a BorÁsz Válogatotton kívül van jó néhány borászunk, aki komoly sport múlttal rendelkezik, vagy a mai napig aktívan sportol. Az ő életük összeforrt a mindennapi mozgással, az egészséges életmóddal, és nem utolsó sorban a borral. Idén közelebbről is megismerhetjük sportoló borászainkat a Budavári Borfesztiválon!

Aki már belekóstolt, és aki még nem, egyaránt szívesen látott hallgató a Borfesztivált megelőző napokon, vagyis szeptember 8-án és 9-én a hosszú évek óta megrendezésre kerülő, népszerű Boregyetemen. A kétnapos kurzuson elismert szakemberek, színvonalas, érdekes, borkóstolóval egybekötött naprakész előadásain, hasznos információkkal gazdagodhatnak a borbarátok és a tudásukat frissíteni vágyó szakmabeliek is. Az első nap témája: Tiszta borokról világosan. Bio, organikus, autentikus – divatos szavak a borvilágban, de mit takarnak pontosan? Lényegi megkülönböztetés vagy reklámfogás? Valóban egészségtelen, ami nem bio? Hogy működik a bio borkészítés a gyakorlatban? Tiszta kérdésekre tiszta válaszokat adnak hiteles borászok. Második nap bemutatkozik a Borfesztivál díszvendége, Olaszország. Kevés olyan változatosságot produkáló bortermelő ország van, mint a világ legnagyobb borexportőre. Közel ezer helyi szőlőfajta, számos világfajta, számtalan mikroklíma, talajtípus és művelési mód eredménye az olasz borvidékek kínálta sokszínűség. Észak nagyágyúitól, mint a Brunello és a Barolo, a feltörekvő dél új sztárjaiig, mint a Primitivo, vagy a Nero d’Avola, hazai borszakértők és olasz borászok segítségével járjuk be az olasz csizmát.

Pár Borpár - szakmai kóstoló délutánok a Budavári Borfesztiválon, szerdán és csütörtökön. A szakmai délutánokon az előre meghirdetett borpárok bemutatásával, kóstoltatásával, a borászok szakmai érdekességeket mutathatnak meg és izgalmas formában ismeretterjesztést végezhetnek a fogyasztók körében. Visszajelzéseket gyűjthetnek új technológiai megközelítések eredményeiről, egyfajta „tesztkóstolást” lesz ez a hozzáértő közönség számára. A kiállítók a borpárokat „egyet fizet – kettőt kap” rendszerben kóstoltatják, hiszen a borpár egyik fele ingyenes lesz. A programhoz csatlakozó kiállítók a két szakmai délutánon, szerdán és csütörtökön, 14 órától 19 óráig biztosítják a borpárok kóstolási lehetőségét saját standjuknál, személyesen a borász, vagy megfelelően jártas szakember vezetésével.

Taste of Hungary, újdonság a Borfesztiválon! A rendezvényen kiállító több mint 200 borászat az ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtánkat lefedi. Ebben a zavarba ejtően sokszínű kínálatban idén segítséget nyújt a Borfesztivál: a tematikusan kialakított kóstoló útvonalakon keresztül elsősorban a hazánk borkultúráját kevésbé ismerő külföldi vendégeknek, valamint a borfogyasztással még épp csak ismerkedő hazai látogatóknak nyújt iránymutatást a rendezvény. A Borfesztivál célja, hogy minél több hungaricum szőlőfajtából készített bort és egyéb magyar borkülönlegességet megismerhessenek és megkóstolhassanak a vendégek.

Idén ismét nagyszerű művészek, előadók műsorát élvezhetjük. Lesznek új fellépők, és számos olyan vendég, aki nem először zenél a Borfesztivál közönségének. Az első napon, szerdán a PORT.hu színpadon fergeteges koncertet ad az Irie Maffia zenekar, aki a reggae, a hiphop, a rock és a funk határait mossák egybe. A koncert garantálja a felhőtlen kikapcsolódást. Csütörtökön Bognár Szilvia és az etNoé lép fel egy igazi világzenei produkcióval. A népi dallamok és szövegek hagyományból való kiragadását, modern zenei közegben való önálló életét ismerheti meg a közönség. Az estét a Csík Zenekar felejthetetlen koncertje zárja. Pénteken az idén 30 éves Makám lép színpadra. Az együttes a hazai zenei élet aktív részeseként évente közel száz koncertet ad. A Borfesztiválon Bognár Szilvia, Szalóki Ági és Lovász Irén társaságában lépnek fel. Az estét Magyarország egyik fiatalon felfedezett, mára már kiforrt személyiségű, többszörös arany és platina lemezes énekesnője, Rúzsa Magdi koncertje zárja. Szombaton a Törley Lovagrendi Avatáson sportolók bizonyítják, hogy érdemesek a lovagi cím elnyerésére. Délután a színpadon fellép hazánk egyetlen pop-a’capella együttese, a Fool Moon, aki idén „ A Dal” Eurovíziós nemzeti dalválasztó showban bekerült a legjobb négy előadó közé. Este a generációk által ismert Benkó Dixieland Band szórakoztatja a közönséget. A Borfesztivál utolsó napján, vasárnap a népzenéké és a néptáncé lesz a főszerep. Fellép többek között a Kertész Táncegylet, a Forrás Táncegyüttes, az Alba Regia Táncegyüttes, valamint a Fitos Dezső Társulat. A Borfesztiválon idén a Ghymes Együttes „best of Ghymes” koncertjén énekelhetünk együtt.

A Borfesztivál hangulata minden szegletében magával ragadja a borozgató vendégeket. Az Oroszlános udvar változatos zenei műsoráról a Petőfi Rádió gondoskodik minden nap 19 óráig.

Színes, látványos, táncos-zenés forgatag a szőlő- és bortermelő eleink tiszteletére, a Budai Vár utcáin szeptember 14-én, vasárnap rendezett Szüreti felvonulás - Népzenei és Néptánc Gála ünnepén. Igazi látványosság, ünnepi hangulat, amely a régmúlt szüreti mulatságait idézi fel. A menetet a borrégiókból érkező, egyedi népviseletben pompázó, néptánc és hagyományőrző együttesek, Magyarország borvidékeinek elöljárói, borrendjeinek, borbarát egyesületeinek tagjai alkotják.

Idén a Borfesztivál Olaszországot látja vendégül. Prosecco, Chianti, Brunello, Asti – néhány olasz világmárka, amelyekkel a borkedvelők már legalább egyszer találkoztak. Itália borászata azonban több mint néhány ismert és felkapott csúcstermék. A szőlőtermesztés évezredes örökségből táplálkozik, a szőlő táj- és kultúraformáló tényező a csizma „szájától” a sarkáig és az orráig, sőt, Szicília nyugati és déli csücskéig. Idén az ő kiváló borait kóstolhatjuk meg.

A gasztronómia képviselői a megszokott helyen Olaszország ízeire hangolják ételeiket. Természetesen a Borfesztivál vendéglátása a magyar fesztiválételekről is szól. Változatos, színes, új kiállítókat is üdvözölhetünk. Az Oroszlános udvarban az Országkonyha gondoskodik arról, hogy senki ne maradjon éhes a balatoni fehérek és szekszárdi vörösek előtt, közben és után. Ahogy megszokhattuk, vásári és szüreti étlappal készülnek, a klasszikus étkeket újragondolva, a méltatlanul mellőzötteket pedig felfrissítve. Színesíti – sőt, ízesíti és édesíti – az Oroszlános udvar kínálatát a Gerbeaud és a „A Szarvasgomba Világa” standja. Előbbi minden évben készül valamilyen meglepetéssel, utóbbi pedig idén is folytatja a tavaly elkezdett, igazán gourmet melegkonyhát – naná, hogy a szarvasgombára építve. A SZEGA Foods jóvoltából idén a sajtoké lesz a főszerep. A Borfesztivál teljes ideje alatt zajlik a „Nemzetek Sajtversenye”, ahol 20 ország egy-egy sajt remekére lehet kóstolva szavazni a Szega standján, a Halászó Fiú udvarban. Eredményhirdetés vasárnap délben a Fesztiválszínpadon.

A Jótékonysági Borárverés idén 16. alkalommal az emberi összefogásról ad tanúbizonyosságot, ahol a szőlő- és bor ágazat sikeres vállalkozói segítenek rászoruló embertársaikon. Az árverésen befolyt összeget a 25 éves Magyar Máltai Szeretetszolgálat a szegény gyermekek zenetanítására fordítja és igyekszik a nehéz sorban élő gyermekek életét teljesebbé tenni.

Számtalan program, szolgáltatás biztosít még kellemesebb borozgatást:

A kisgyermekes családok számára is jó szórakozást, kikapcsolódást kínál a Borfesztivál. Szombaton és vasárnap 11-17 óra között őszre hangoló BABÓ kézműves foglalkozás várja a kicsiket szüleikkel az Oroszlános udvarban. Ismerkedés a nemezelés ősi és modern technikáival, fali dekoráció és ajtódísz készítés, kreatív kézlenyomat készítés, parafa emberkék és kulcstartó készítése, festés, rajzolás.  Természetesen az alkotásban a felnőttek is részt vehetnek. E két napon ingyenes arcfestéssel válhatnak a gyerekek igazi fesztiválozókká. Amíg a gyerekek játszva tanulnak, addig szüleik szakemberektől kérhetnek tanácsot gyermekük fejlesztésével kapcsolatban.

Az idei évben is ingyenes lesz az internet a Borfesztiválon az ACE Telecom közreműködésével, megkönnyítve így az ismerősökkel, barátokkal való kapcsolattartást illetve lehetővé téve a Borfesztiválos élmények azonnali megosztását. Lehetőség adódik az okostelefonok célszerű használatára is. A Borfesztivál applikációja tartalmazza a rendezvény térképét, a kiállítók adatait, elérhetőségeit, a színpadműsorokat, a fellépő művészek és együttesek bemutatását, ajánlott bortúrákat és még sok fontos közérdekű információt.

Az elmúlt évben nagy sikert aratott parafadugó-gyűjtő kampánynak köszönhetően rengeteg dugó gyűlt össze. Az összegyűlt dugókkal gyermekek kézműves foglalkozásaihoz járultunk hozzá. Aki idén is elhozza összegyűjtött parafa dugóit az Amorim dugógyűjtő pontra, ajándékot kap, és egy sorsoláson is részt vehet.

Bemutatkoznak a Fesztivál Éttermek.  A város legjobb éttermei közül tíz, a Borfesztivál alkalmával, szeptember 10-20. között különleges menüsort - „4 fogás-4 bor” - kínál kedvezményes áron, személyenként 6500 forintért. Különleges gasztronómiai élmény! A Table Free segítségével egyszerű az asztalfoglalás.

Terített asztal Önnek is a Borfesztiválon

Aki a Borfesztivál forgatagában, ám nyugodt környezetben, terített asztalnál szeretné elfogyasztani ebédjét vagy vacsoráját, az megteheti a Barokk kapu alatt elhelyezkedő kényelmes és exkluzív Budapest Terrace-on. A Budavári Borfesztivál új gasztronómiai szolgáltatásának köszönhetően előre lefoglalhatja helyét, nem kell sorban állnia sem a Borfesztivál belépőjegyért, sem a finom falatokért. A sok séta, borozgatás vagy a koncert után pár órára megpihenhet, és kényelmesen étkezhet barátaival, családjával. Ha mégsem tud eljönni a Borfesztiválra, az előre megváltott Budapest Terrace menüjét október 15-ig elfogyaszthatja a helyszínen. A „Terített asztal” jegy magában foglalja a Borfesztivál napi belépőjegyét soron kívüli bejutással, 2 órányi időtartamra exkluzív helyen egy terített asztalt egy háromfogásos ebéddel vagy vacsorával, és VinAgora - díjnyertes borokkal.

A Borfesztivál hivatalos személyszállító partnere a 6x6 Taxi.

A rendezvény főtámogatója a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.

Belépőjegyek 2900 Ft-ért kaphatók a helyszínen, illetve elővételben a jegymester.hu oldalán. A napi karszalag tartalmaz egy kristály kóstolópoharat és egy pohártartó szütyőt is.


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.