A 10 legszebb karácsonyi vásár Európában

Európában hagyomány, hogy a karácsonyi időszakban a városok és falvak fénybe öltöznek. A legszebb európai karácsonyi vásárokat gyűjtötte egybe a Tourism Review.

A Tourism Review összeállításában nem szerepel magyarországi város, pedig ezen a téren nincs szégyellnivalónk. Budapest legnagyobb karácsonyi vásárát a Vörösmarty téren rendezik meg, amely kézműves, gasztronómiai- és iparművészeti termékekkel, ünnepi műsorokkal várja a látogatókat. A turisták a város nevezetességeit megtekintve, biztos, hogy belebotlanak még nagyobb forgatagokba, hiszen a Szent István téren, a Bazilikánál fényfestés, a Bálnában ingyenes korcsolyapálya, a Városligeti parkban 100 program, hócsuszda és számos attrakció várja a kicsiket és nagyokat. Ne csak Budapestet említsük: Pécsett ismét a Széchenyi téren felállított Adventi Kézműves és Mesevásár várja az ünnepi időszakot megelőzően a minőségi kézműves termékekre vágyókat és a forralt bor hódolóit, de még számos várost említhetnék.

 

Ezek után nézzük, melyik európai városokat ajánlja a nemzetközi turisztikai oldal!

Anglia, Bath

Anglia délnyugati részén található a világörökség részeként fenntartott, gyógyfürdőiről ismert város, Bath. Nemcsak nyáron, hanem télen is vonzza a turistákat, mivel az egyik leghíresebb Karácsonyi vásárral büszkélkedhet. Több mint 170 fabódéból árulják a kézművesek a magas minőségű termékekeiket.

Belgium, Brüsszel

Az egyik legismertebb Európában az öt héten át tartó brüsszeli karácsonyi vásár, ahol egy 21 méter magas karácsonyfát állítottak az UNESCO világörökség területén, a Grand Palace-nél. A számos eredeti ételt, ajándékokat és parfümöket a 2 kilóméteres körben felállított fabódékban vehetjük meg. A gyerekeknek korcsolyázási lehetőség is van egy 740 négyzetméteres területen.

Dánia, Koppenhága

A vásárt a Tivoli Kertben rendezik meg, ahol Európa legrégebbi vidámparkja található. A vásárt több száz karácsonyfa és több mint félmillió fény díszíti. A hagyomány szerint, Lucia napján 100 angyalnak öltözött lány fog énekelni. A vásárban a jellegzetes dán ételeket és italokat is meglehet kóstolni.

Lengyelország, Gdansk

Lengyelország hatodik legnagyobb városa, egyben legfontosabb kikötője Gdansk. A tradicionális karácsonyi vásáron találkozhatunk a Télapóval, körhintázhatunk vagy korcsolyázhatunk a jégpályán.
Európa számos pontjáról hoznak ide fenyőfákat télen, melyeket süteményevés, gesztenyeevés és forralt bor mellett csodálhatunk meg.

Spanyolország, Madrid

Aki Madridba látogat karácsonykor, ne hagyja ki a Plaza Mayor-t, Madrid főterét sem, amely egykor bikaviadaloknak, bajvívásoknak, kivégzéseknek és színházi előadásoknak adott helyet, de most a fergeteges és díszes karácsonyi vásárral várják a turistákat. Aki ide látogat, ne öltözzön annyira melegen, hiszen a hőmérséklet télen sem esik 10 fok alá.

Németország, Nürnberg

Európa egyik legnagyobb és legfényesebb karácsonyi vásárának története egészen 1628-ig vezethető vissza Nürnbergben, München után Bajorország második legnépesebb városában. A 180 faházikó fehér és vörös vászonnal és kézzel készített dekorációval van díszítve. Ahogy belépünk a vásárra, megérezhetjük a gyümölcskenyér, a sült kolbász és a forralt bor illatát, melyek igen jól tudnak esni a hideg téli időben.

Csehország, Prága

Budapesttől nem messze lévő városban, Prágában a cseh karácsonyi hagyományokat fedezhetjük fel. A legnagyobb és legismertebb karácsonyi vásárt az Óváros Főterén tartják, ilyenkor a karácsonyi fények, színek, illatok meseszerűvé varázsolják a világ egyik legszebb terét. Az iskolás gyerekek karácsonyi dalokat énekelnek, karácsonyi babákat és játékokat vásárolhatunk, de az ínyencek a híres cseh söröket és a sonkát is megkóstolhatják.

Franciaország, Strasbourg

A strasbourgi karácsonyi vásárt, a híres Christkindelsmärik-ot 1570-ben rendezték meg először, és mára már több mint 2 millió látogatót vonzz ez az időszak. A 300 faház a város részein vannak felállítva, így nem kell félni, hogy kimaradunk a karácsonyi hangulatból. Ízletes mézeskalácsok, pék-, és cukrászsütemények valamint forralt borok változatos kavalkádja várja a gasztronómia szerelmeseit. Számos kiállítás, esemény és koncert lesz vásár időszak alatt.

Észtország, Tallin

Tallinn Észak-Európa egyik legősibb városa és az UNESCO Világörökség része. Karácsonyi vásár igazi középkori hangulatot kínál. Az óváros szívében áll Észtország leghíresebb karácsonyfája, körülötte kunyhók várják a látogatókat kézműves termékekkel, hagyományos észt étel- és italkülönlegességekkel.

 

Ausztria, Bécs

Természetesen nem maradhat ki a sorból a bécsi karácsonyi vásár sem, amely pár óra alatt megközelíthető Budapestről, ha az itthoni vásárokat már bejártuk. Tradicionális kézzel készített karácsonyi dekorációkat vehetünk szemügyre, de koncertek és gyerekprogramok is csábítják a nézelődőket. A hagyomány egészen 1298-ig vezethető vissza és ma már több mint 20 vásár közül válogathatunk Bécsen belül.

 

Forrás: Tourism Review


Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.
Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért

Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért 

A Schönbrunni-kastélyban tartott prezentációval debütált Ausztria legnagyobb magánkezdeményezésű szakmai összefogása.
Van, aki forrón szereti - de Borneón a hőség minden határon túlmegy

Van, aki forrón szereti - de Borneón a hőség minden határon túlmegy 

Nincs rá jobb szó, dögletes meleg van Borneón – de túl lehet lendülni rajta.
A város, ahol érdemes hosszabb időt eltölteni - Stuttgart, nem csak focirajongóknak

A város, ahol érdemes hosszabb időt eltölteni - Stuttgart, nem csak focirajongóknak 

Stuttgart az itt megrendezendő öt izgalmas mérkőzésen túl is tartogat számos látnivalót és izgalmas programot.
Elegük van a turistákból a helyieknek a Kanári-szigeteken

Elegük van a turistákból a helyieknek a Kanári-szigeteken 

A Kanári-szigetek lakosai tiltakozásokat és sztrájkokat terveznek a túlturizmus elleni védekezés érdekében.
Ezek a színes programok várnak Opatijában

Ezek a színes programok várnak Opatijában  

Izgalmas programok, zenei fesztiválok és koncertek.
Ezért ne utazzon senki jogosulatlan utazásszervezővel!

Ezért ne utazzon senki jogosulatlan utazásszervezővel! 

Az engedély nélküli utazásszervezőkkel való utazás veszélyeire figyelmeztet a MUISZ.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.