A fekete víz szelleme

Szlovéniáról legtöbbünknek az ugrik be, ahogy robogunk Olaszország vagy más, távolabbi európai úti cél felé, és gyorsan, szinte megállás nélkül szeljük át autóval az országot. Most – mivel eltölthettünk néhány napot a határhoz közeli fekete termálvíz hazájában az MGM Media Optima jóvoltából – rájöttünk, korábban nagyot hibáztunk.

Mert Szlovénia nemcsak igazán jó hely – látványos, élményekben gazdag ország –, hanem vendégszerető népek otthona, ahol mi, magyarok úgy érezhetjük: szinte hazaérkeztünk. Sőt, bónuszként akár csodás tengerparttal, síelésre alkalmas, magas hegyekkel és különleges fekete gyógyvízzel is rendelkezünk.

Olaj? Nem, víz!

Kőolajat kerestek, fekete vizet találtak. Amely nem a kosztól volt sötét, hanem olyan különleges termálvizet hoztak fel véletlenül a mélyből az olajfúrók, amely 72 fokosan tört a felszínre közel 1500 méter mélyről, az egykori Pannon-tenger medencéjéből. Mit tettek erre az olajvadászok? Gondosan lezárták a furatokat, elcsomagolták gépeiket, és indultak hazafelé. Bezzeg a helybéliek, Alsómarác (Moravske Toplice) és a környék lakói ettől kezdve fúrták a földjüket, ahol érték, és maguk eszkábálta medencékbe kezdték gyűjteni a csodálatos, gyógyhatású fekete vizet, amelyben aztán vígan lubickolt a falvak apraja-nagyja.

A sötét oldal birodalma

Így kezdődött a mai „Terme 3000” elnevezésű, gigászi méretű vízi élménypark története, amely a helyi termálvízre épülve ma Közép-Európa negyedik legnagyobb fürdőkomplexuma és wellnesscentruma, egyben a néhány éve állami kézbe került Sava szállodalánc birodalmának fekete ékköve. A Sava Hotels & Resorts az ország legnagyobb idegenforgalmi vállalkozása: van három-, négy- és ötcsillagos szállodája, apartmanja és kempingje Bledben, Ptujban (Potonyban), Moravske Toplicén (Alsómarócon), Radencin, Lendaván (Lendván) és Banovcin. Szállodái egytől egyig a Hotelstars Union harmonizált európai minősítésnek is megfelelnek.

Jó ár-érték arány, választékos gasztronómia

Mivel két szálláshelyet is kipróbálhattunk – a bledi négycsillagos Hotel Parkot és a golfpályával egybeépült ötcsillagos Hotel Moravske Toplicét –, ezért saját tapasztalat alapján elmondhatjuk, mindkét hely ár-érték aránya a magyar pénztárcák számára is elfogadható, a vendéglátás szívélyes, a szobák tiszták, tágasak, az ágyak kényelmesek, a fürdőszobai bekészítések kifogástalanok. Az éttermek kínálatai is bőségesek, de senki ne várja, hogy például az ötcsillagos alsómaróci ház esetében á la carte vacsorát szolgálnak fel – a Sava-láncnál a svédasztal az úr.

Egyetlen kivétel ezalól a bledi zászlóshajó, a Grand Hotel Toplice, amelyben sztárok, politikusok adták és adják egymásnak a kilincset. Saját tóstranddal és önálló csónakházzal rendelkezik az ötcsillagos, patinás épület, szobáinak erkélyeiről mindenhonnan pazar a kilátás a környező Júlia-Alpokra, Julijana nevű étterme évtizedek óta esküvők kedvelt színhelye. Konyháján ötödik éve dolgozik a fiatal szlovén sztárséf, Simon Bertoncelj, aki a tradicionális szlovén gasztronómiát modern technológiával készíti. Simon a szlovén olimpiai séfcsapat tagja, és olyan hírességek konyháján is megfordult már, mint Gordon Ramsay, a gasztronómia skót fenegyereke vagy a francia Marc Meurin, illetve a német illetőségű sztárszakács, Bobby Brauer.

 

Színes gasztronómia, emblematikus desszertekkel

A Sava-lánc mindegyik tagja érdekes, egyedi sztorival rendelkezik. A Bledi-tónál, Szlovénia legszebb hegyvidéki tengerszemének szélén a Monarchia fénykorában épült Park szálló például híres desszertjéről, a bledi krémesről, amelyet először (naná!) egy magyar cukrász, bizonyos Sándor készített a ház akkori főnöke, Istvan Lukacevic kérésére, akivel a habos művet több évtizednyi keverés-kavarás alatt fejlesztették tökélyre. Porcukor alatt ringó teteje, a krém és a hab álomaránya, finom alapja – tényleg mennyei. Nem véletlen, hogy a feltalálás óta eltelt több mint hatvan év során már 12 millió darabot adtak belőle.

A másik a muravidéki százrétű béles (prekmurska gibanica), amely leginkább a zsidó flódnihoz hasonlít, akár annak szlovén változatának is gondolhatnánk, de egy biztos, ahol kínálják – szerencsére mindegyik hotelben Sava-éknál –, ott ne hagyjuk ki, mert isteni.

Mivel önálló szlovén gasztronómia valójában nincs – hiszen az ország öt sajátos, eltérő kultúrkör találkozásának központjában fekszik –, ezért kulináriája izgalmas, sokszínű. Az olasz hatás szinte mindenütt érezhető a tésztákon, a balkáni befolyás eredménye a sok-sok grillezett, nyárson sült, darált húsból készült fogás, sült zöldségek, a horvát-dalmát közelség eredménye a tengeri halak, herkentyűk, rizottók felbukkanása az étlapokon, az osztrák jelenlét a kolbászokon, bécsi szeleten, káposztás leveseken, sülteken és különböző réteseken figyelhető meg, és ne feledjük a magyar vonulatot sem, hiszen „golazt”, azaz gulyást szinte mindenütt készítenek, na meg ott van ugye a híres bledi krémes, amely szintén magyar kreálmány. 


Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.
Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból

Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból 

A Château Neercanne egykor bárók otthona volt, ma Michelin-csillagos étterme miatt Hollandia kedvelt luxusszállodájává vált.
Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás

Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás 

A négynapos húsvéti hosszú hétvége és a tavaszi szünet sok magyarnak üdüléssel telik a szállásfoglaló portál adatai szerint.
Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett

Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett 

A Minaro Hotel Tokaj MGallery Magyarországon másodikként megszerezte a Green Key minősítést.
MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén

MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén 

Erős forgalom jellemezte a turisztikai szezonnyitónak is tekinthető március 15-i hosszú hétvégét, írták friss közleményükben.
Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya?

Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya? 

Utazni, új helyeket megtapasztalni élmény, de vajon élmény lehet-e egy ilyen helyen dolgozni? 
Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett

Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett 

Átadták az Alvásbarát Szálloda idei minősítési díjait az Alvás Világnapja alkalmából a Magyar Tudományos Akadémián.
Újabb hétvége, újabb tűz  egy hotelben

Újabb hétvége, újabb tűz egy hotelben 

Ezúttal egy etyeki szálláshelyen égett a berendezés.
Dübörög a hazai szállás- és vendéglátóhelyeken a kutyabarátság

Dübörög a hazai szállás- és vendéglátóhelyeken a kutyabarátság 

A legfrissebb felmérések szerint Magyarországon jelenleg 3 millió gazdás kutya él, ezzel vezető helyen vagyunk Európában.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.