A hazai szállodaipar idei kilátásai: lassabb forgalomnövekedés várható

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) ismét elkészítette éves szállodapiaci elemzését – az ágazat bővülésének, versenyképességének javítását célzó javaslataival –, melyben a szállodaipar idei kilátásairól is szó esik.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elemzésben kiemelik: 2015-ben a magyar turizmus GDP-hez való közvetlen és közvetett hozzájárulása 9,4%, a közvetlenül foglalkoztatottak száma 338 ezer volt, turizmusunk devizabevételei 4,81 milliárd eurót tettek ki, a növekedés 8,9% volt 2014-hez képest. A devizabevétel és -kiadás egyenlege 3,16 milliárd euró volt (index: 109,5%).

2015-ben a World Economic Forum által készített Turizmus és Utazás Versenyképességi Világranglistán – amelyen 141 ország szerepel – Magyarország a 41. helyet érte el, ami visszaesést jelent a 2013-ban elért 39. helyhez képest.

A Nemzetközi Konferenciák és Kongresszusok – ICCA – 2015. évi felmérése szerint Magyarország a 36-37., Budapest a 19-20. helyen végzett, ami két hellyel gyengébb az előző évinél. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy 2007-ben ugyanezen a listán Budapest még a 7. helyet foglalta el. Az ICCA 2015. évi ranglistáján a versenytársak közül Magyarországot Ausztria (14. hely), Lengyelország (21. hely), Csehország (25. hely), Budapestet Bécs (4. hely) és Prága (11. hely) előzték meg.

Az STR riport szerint 2015-ben a vizsgált öt közép-kelet-európai ország – Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – között Magyarország szállodái szobafoglaltságban 71,5%-kal Ausztria mögött a második, nettó átlag szobaárban 69,1 euróval Ausztria és Csehország mögött a harmadik, nettó REVPAR-ban 49,4 euróval ugyancsak Ausztria és Csehország mögött a harmadik helyen végeztek. Szállodáink pozíciója mindhárom mutatóban azonos volt az előző évivel az öt ország között.

Budapest szállodái 2015-ben az STR riportban vizsgált 31 európai város között szobafoglaltságban 73,2%-kal a 14., nettó átlag szobaárban 73,5 euróval a 26., nettó REVPAR-ban 53,8 euróval a 24. helyen végeztek. Ezen adatok szerint Budapest szállodái 2015-ben szobafoglaltságban és REVPAR-mutatóban egy-egy hellyel előbbre kerültek a 2014 évi tizenötödikről, nettó átlag szobaárban továbbra is a 26. helyen szerepeltek.

Az STR rangsorban történő egy hellyel való előrelépés ellenére Magyarország és Budapest továbbra is olcsó desztinációnak számít. Ezt igazolják a szakmai sajtóban, s általában a médiában folyamatosan megjelenő hírek. Például a Tripadvisor 2015. július 29-i tájékoztatása szerint Budapest a 4. legolcsóbb az európai városok toplistáján Isztambul, Bukarest és Krakkó után. A Bank Ausztria 2015. július 14-én, majd 2016. július 4-én készült értékelése szerint a nyújtott szolgáltatások árait tekintve Magyarország áll az első helyen a vizsgált országok között. Hazánkban az osztrák turisták 2014-ben 100 euróért 168 euró értékű, 2015-ben már 172 euró értékű turisztikai szolgáltatást kaptak az otthoniakhoz hasonlítva. A Mastercard 2015. június 3-i sajtóközleménye szerint Bécsben a turisták tartózkodásonként átlagosan 218.000 forintot, Budapesten 98.000 forintot költenek.

A magyar turizmus jövőbeni kilátásai – főleg az elmúlt években, 2016. január-május között tapasztalt pozitív tendenciák tükrében is – kedvezők. Az MSÉSZ kiadványa szerint a fejlődést segíthetik a turizmus új állami irányításának bejelentett, tervezett intézkedései. Ezen túlmenően a Budapesten és másutt tervezett – a turizmus számára is lökést adó – városfejlesztések, mint a Liget projekt, a nagy kapacitású kongresszusi központ vagy a nagy rendezvények – mint például a Vizes VB –, az újabb fürdőfejlesztések, a „kibontakozó gasztronómiai forradalom”, a Bocuse d’Or budapesti versenyen elért magyar siker is hozzájárulhat a további növekedéshez. Ehhez azonban kutatásokkal alátámasztott, a mértékadó szakmai szervezetekkel egyeztetett országos, valamint Budapestre és a Balatonra kiterjedő turizmus stratégia kidolgozása és következetes végrehajtása, továbbá a szállodai vállalkozások jövedelemtermelő képességének szabályozási eszközökkel történő javítása szükséges.

Az MSZÉSZ-tagszállodák jelzései szerint 2016-ban a 2015-ben elért rekorderedmények, a forgalom további, bár a tavalyinál kisebb ütemű növekedése várható az alábbiak szerint. A belföldi kereslet tovább nő – ezt igazolják az I-V. hónapok adatai – a lakosság erősödő vásárlóerejének, költési hajlandóságának köszönhetően. A szomszédos, földrajzilag közeli országokból – Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Románia stb. – egyre többen látogatják vidéki gyógy- és üdülőhelyeinket.

Meghatározó piacainkról – Európából, az EU-tagországokból – fennmarad a stabil kereslet, mérsékelt ütemű növekedéssel. Ázsiából – Kínából, Dél-Koreából, Izraelből – két számjegyű növekedés várható. Ebben nagy szerepe lesz a Budapest és egyes új ázsiai desztinációk között várhatóan induló új légi járatoknak.

Ugyanakkor piacépítő intézkedések hiányában a német piac további visszaesése valószínűsíthető, s bizonytalan, hogy az orosz piacról a kereslet csökkenése hogyan alakul. Nagy-Britannia EU-ból való kilépésének hatásai még nem láthatók, de amennyiben az angol font gyengülése tartós marad, az a brit beutazás csökkenését okozhatja.

A korábbi évek tapasztalatai szerint 2016-ban a külföldi keresletre várhatóan fékezően hat a labdarugó EB és a nyári Olimpiai játékok megrendezése, valamint a terrorizmus veszélyének esetleges erősödése is.

Az MSZÉSZ éves szállodapiaci elemzését ide kattintva töltheti le.

Forrás: MSZÉSZ


Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.