A helyzet fokozódik

Novemberben hazánkban tartotta 58. éves közgyűlését a Német Utazási Szövetség (DRV). Az eseményre 800, vezető beosztású utazási szakember érkezett Budapestre. A német piacon továbbra is jók az esélyeink a wellness- és a konferenciaturizmus terén, de meg kell küzdenünk a feltörekvő desztinációkkal.

A rendezvényen előadást tartott Michael Frenzel, a TUI AG elnök-vezérigazgatója, Thomas Middelhoff, az Arcandor AG elnök-vezérigazgatója és Ernst Hinsken parlamenti képviselő, a német gazdasági minisztérium turisztikai államtitkára is. A pénzpiaci válság világgazdasági és németországi hatásairól Norbert Braems, a Sal. Oppenheim bankház ügyvezető igazgatója beszélt. A közgyűlésen megrendezték a „DRV Német Utazási Irodák Napját”, amelynek keretében szakmai eszmecserékre és workshopokra nyílt alkalom. Klaus Laepple, a DRV elnöke a németek utazási szokásairól is beszélt. Kiemelte, hogy a pénzpiaci válság ellenére a németek utazási kedve változatlan: továbbra is utaznak, bár előfordulhat, hogy egy kategóriával alacsonyabb szállodában laknak, vagy a tartózkodási idejük némileg rövidül, de az utazók számának csökkenésével a jövőben sem számolnak. Németország Magyarország legfontosabb küldőpiaca, annak ellenére, hogy a német turisták száma évek óta csökkenő tendenciát mutat. 2008 első félévében 1,23 millió német turista érkezett az országba. Az összes szállodai éjszaka 23,7 százalékát a német vendégek adják, akik átlagosan 3,7 éjszakát töltenek hazánkban.

„Elsősorban a wellnessüdülésekben és a konferenciaturizmusban látok igazi potenciált” – mutatott rá Laepple a magyar turizmus lehetséges kitörési pontjaira. Véleményébe némi kritika is vegyült a wellnessszállodák minőségével kapcsolatosan: szerinte ugyanis a szállodák szolgáltatásainak minősége jelentősen eltérhet, ezért egy egységes kritériumrendszer lenne üdvözítő.

A Magyarországra érkező német turisták csökkenő számát Laepple nem találja drámainak. A németeknél a tengerentúli utazások népszerűsége növekszik a legdinamikusabban. Hazánk inkább mint a második vagy harmadik nyaralás úti célja jöhet szóba, és ebben a kategóriában Magyarországnak az új, feltörekvő desztinációkkal is fel kell vennie a versenyt. Ezenkívül jelentős azon németek száma is, akik nem töltenek Magyarországon vendégéjszakát, így a szállodai statisztikákban sem szerepelnek. A németek körében valószínűleg Budapest és a Balaton marad a legnépszerűbb úti cél. Laepple felhívta a figyelmet az „Utazási iroda. Itt kezdődik a vakációja!” szlogennel 2009 elején induló kampányra. Ennek célja, hogy a „hozzáértő tanácsadás” hangsúlyozásával újra az utazási irodák felé fordítsa a turistákat, akik egyre gyakrabban szervezik meg önállóan útjaikat.

Prof. dr. Torsten Kirstges, a wilhelmshaveni főiskola professzora az IT-ről és a technikákról beszélt. Említett egy friss kutatást, amely azt mutatta, hogy a német utazási irodák többsége elégedetlen a három nagy GDS – Amadeus, Sabre/Merlin, Travelport (Galileo, Wordspan) – által nyújtott szolgáltatásokkal, a váltást mégis alig néhányuk fontolgatja, pedig vannak új szolgáltatók (Jack, Traffics Cosmo). A megoldást Kirstges szerint mégis a már szintén formálódó multiGDS jelentheti. A Tripadvisor képviseletében előadó Mathias Gerber a web2.0-s eszközök használatának fontosságáról beszélt, a több DRV-vezető, illetve több turisztikai szolgáltató képviselőjének részvételével lezajlott vita központi témája pedig az volt, hogyan lehet hosszabb távon is növelni a nyereségességet.

Hová és hogyan utaznak a németek 2018-ban?

A németek utazási trendjei mindig is hatással bírtak a világ turizmusának menetére. Az Urlaub Perfekt szaklap 1142 utazási irodát kérdezett meg a tíz év múlva várható német utazási szokásokról. A jelenlegi legfontosabb úticélok: Németország, Spanyolország, Olaszország, Törökország, Ausztria, Görögország, Franciaország, Horvátország, Lengyelország és Hollandia. A megkérdezett irodák közül 993 szerint a belföldi turizmus tíz év múltán is verhetetlen marad. Mallorca és Kanári-szigetek akkor is hódítanak, Török-, Olaszország és Ausztria is lesz még a top 5 desztináció között. A feltörekvő úti célok közül az Egyesült Arab Emirátusok és Omán a favorit, megelőzve Kínát és a kelet-európai országokat és a Zöldfoki-szigeteket. Ez utóbbi egyre inkább favorittá válik, és ötödikként felkerül a listára India is. 10 év múlva a legfontosabb utazási motiváció az egészség- és a wellness lesz. Ezt követi az aktív turizmus. A tartózkodási idő tovább csökken. 2018-ra a nyári fő utazás hossza a mai 13,2 napról 10 napra csökken. A németek többsége 2018-ban is repülni fog a kiválasztott úti cél felé. A környezetbarát vasút szerepe (8%) nem lesz meghatározó. Legalábbis az utazási irodák előrejelzése szerint. Tíz év múlva az utazási irodák szolgáltatásait igéynbevevők nagyrésze az 50–60 év között korosztályból kerül majd ki, míg a fiatalokra nem lesz az irodai foglalás jellemző. A turisták közel 60–70 százaléka saját maga szervezi majd utazásait.


Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala 

Magyarország keleti részébe vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.
Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?