A hollandok is megszerették a nógrádi kastélyos falut

A Cserhát aljában, ahol az Ilka-patak folyik és a Daróc-, illetve a Kopasz-hegy emelkedik, ott találni Erdőtarcsát. A több mint ötszáz lakosú kis falut elsősorban a tiszta levegőjéről, a csendjéről, a nyugalmáról ismerik.

Valamikor kastélyos faluként emlegetették szép épületei és hatalmas parkjai miatt. Ezek ma is nevezetes részei a falunak, amely olyan, mint egy liget. A korábbi öt kastélyból viszont mára csak három maradt, mert a többit lebontották. Közülük a legnagyobb a falu fölött látható, szintén egy szépséges parkkal együtt. Jelenleg a Magyar Tudományos Akadémia Alkotóháza, a hazai tudósok egyik hazai pihenőhelye. A másikat – egy valamikori kúriát – egy hazai énekes vásárolta meg, aki otthonaként használja. A harmadik viszont önkormányzati tulajdonban van és az óvodás gyerekek birodalma.

Séta a nevezetességek között

Munkatársunk érdeklődésére Kapuszta Lászlóné, Erdőtarcsa alpolgármestere elmondta, hogy a parkokat az önkormányzat rendszeresen karbantartja. A falu életéről, múltjáról, történéseiről a helyi születésű Padonyi Tibor régi fotókat és újságcikkeket gyűjtött, az önkormányzat pedig azt szeretné, ha ezeknek a dokumentumoknak a felhasználásával könyv születne Erdőtarcsa múltjáról és jelenéről.

Történetét tekintve Erdőtarcsa régi község, amely a tartsa törzsről kapta a nevét. Őskori leleteket is találtak, amelyeket ma a pásztói múzeumban őriznek. A község látnivalókban gazdag és kellemes kirándulóhely is egyben. Ha valaki ezen a településen végigsétál, akkor láthatja a katolikus templomot, amelyet park övez és a tornyát a neves építész, Ybl Miklós tervezte. De megtalálja a régi evangélikus kápolnát, valamint a műemlék haranglábat is, ahonnan a szertartásokra harangoznak.

De a falu érdekessége az a magántulajdonú arborétum is, amely védett terület és különleges fenyőfák emelkednek itt. Erdőtarcsát faragott szobrok is díszítik. Petőfi Sándor portréja mellett Szent István, a Hét vezér, illetve egy honfoglaló szobra is látható. Ezeket Magyar Mihály, a falu szülötte és lakója készítette, illetve ajándékozta a helyi közösségnek. Egyébként a munkáival Kartalon és Recsken is találkozhatnak a turisták. A település központjában találni a millenniumi parkot, ahol kopjafákban is gyönyörködhetnek a látogatók.

Újabb turisztikai fejlesztésekre készülnek

- Az elmúlt években sokat fejlődött a község – emlékeztetett Markó Róbertné postamester, helyi önkormányzati képviselő. Az érkező vendégek a falu szélén szabadidős parkot találnak szálláshelyekkel. Ide lakókocsikkal is jöhetnek, és sátrat is verhetnek, sőt – igény szerint – a lovaglással is megismerkedhetnek. Emellett a Magyar Tudományos Akadémia Alkotóházában is fogadnak érdeklődőket, az épületben és annak a parkjában esküvőket is tartanak. Erdőtarcsán működik az Úszó Völgy Vadásztársaság, amely évről évre a helyi vadászturizmusban játszik szerepet. Főleg osztrák, német és belga puskások érkeznek ide. Értesülésünk szerint Erdőtarcsán lakik egy fiatal pár, akik versenylovakat tartanak bérben és díjugratással is foglalkoznak. Fedett és nyitott lovardát tartanak fenn és az elmúlt években több szakmai elismerésben is részesültek. Ebben a faluban az is vonzó ajánlat a turistáknak, hogy megkóstolhatják és vásárolhatnak a házaknál készített termékekből. Így a különböző sajtokból, tejből, túróból és mézből is.

Markó Róbertné arról is tájékoztatott, hogy az önkormányzat 2019-ig újabb turisztikai fejlesztéseket valósít meg Erdőtarcsán. Az Ilka-patak mentén például közösségi színteret létesítenek sportpályával, játszótérrel. Már elkezdték építeni a szabadtéri kemencét, és szabadtéri színpadot is kialakítanak. Ezek mellett pályáztak sportpark létrehozására is. A falu centrumában, a Millenniumi emlékpark melletti zöld területen még idén megnyitják a helyi piacot, ahol a termelők árulják majd portékáikat.

A következő években folyamatosan számba veszik a falu értékeit és azokról értéktárat készítenek. Tájházat is nyitnak, ahol az erdőtarcsai népviseletet is bemutatják a látogatóknak. Legutóbb augusztus 20-án, az újkenyér szentelésekor öltötték fel a helyi népviseletet a gyerekek. Azt is tervezik, hogy a következő években teljesen kiépítik a község szennyvízhálózatát. Felújítják a Faluházat, amelyet közösségi házzá alakítanak át. De újjászervezik a szabadidős társaságot is, azért, hogy a civilszervezet tagjai csoportokat fogadjanak és programokat szervezzenek.

Megújuló kétszáz éves parasztház

Érdekesség, hogy az utóbbi tíz évben a hollandok is megkedvelték Erdőtarcsát. Családok vásároltak ingatlanokat, amelyeket felújítottak és be is költöztek. Jelenleg az egyik holland tulajdonos több mint kétszáz éves parasztházat újít fel, amely a falu egyik különlegességének számít.

Azok a turisták, akik pihenésre, kikapcsolódásra Erdőtarcsát választják, nemcsak a helyi nevezetességeket igyekeznek megismerni, hanem a környéken is kirándulnak, hogy felfedezzék az érdekességeket. Így például Hatvan, Gödöllő, Balassagyarmat, Szécsény, illetve Budapest is a célpontjuk.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.