A hungarikum-mozgalom a Szigetet is elérte

A mostoha időjárás ellenére számos, a sajtót képviselő munkatárs jelent meg a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat sátránál a Civil Szigeten. A sajtótájékoztatón többek között elmondták azt is, hogy miért is tartották fontosnak a hungarikumok bemutatását egy fesztiválon. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Játékos figyelemfelkeltés

V. Németh Zsolt, a környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár elmondta, hogy azzal a szándékkal érkeztek a Sziget Fesztiválköztársaság Civil Szigetére, hogy az oda érkező beföldi és külföldi fiatalok figyelmét - a kikapcsolódás és szórakozás mellett - ráirányítsák azokra az értékeinkre, melyekre méltán lehetünk büszkék mi, magyarok. A kezdeményezés üzenete tehát értelemszerű: a hungarikumok nemzeti örökségünk részét képezik, melyet kötelességünk óvni, megismerni és továbbadni a jövő generáció számára.

A sátorhoz látogató ifjúság játékos feladatok keretén belül ismerhetik meg kiváló minőségű ételeinket és italainkat, csodálatos természeti környezetünket, páratlanul gazdag kulturális örökségünket és egykoron élt, világszerte ismert és elismert magyarok teljesítményeit.

Az összesen 41 hungarikumot bemutató játékok nyertesei biztos, hogy nem térnek haza emlék nélkül, hiszen olyan jellegzetes ajándékokat kaphatnak jutalomként, mint például a szalmakalap. A képviselők szerint azonban a legjobb ajándék az a póló, amit direkt erre az alkalomra készítettek, aminek a hátulján az összes hungarikum megjelenik angol nyelven.

Új célok a mozgalom háza táján

A 2012-es évben az országgyűlés megalkotta a nemzeti értékeinkről és hungarikumokról szóló törvényt a hungarikum mozgalom számára, így 2013 tavaszán megkezdődhetett a nemzeti értékek és a hungarikumok gyűjtése és dokumentálása.

Szakáli István Loránd, az agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár elárulta, hogy az eddigi rohamos fejlődés után a hungarikum-mozgalommal új terveket állítottak fel nemzeti értékeink népszerűsítésének érdekében. Céljuk, hogy fiatalosabbá tegyék a hungarikum-mozgalmat és annak kommunikációját. A weboldaluk és a Facebook segítségét is kihasználják, hiszen szeretnének minél több fiatalt elérni, és tudják, hogy erre ezek a felületek jelenleg a legalkalmasabbak. Továbbá a pozitív országimázst növelné, ha külföldön is minél jobban megismernék a hungarikumokat.

Nemzetközi projektek a fiatalok számára

Mezőszentgyörgyi Dávid, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet főigazgatója azokról a fiatalokat érintő nemzetközi projektekről beszélt, amelyek a továbbiakban értékeket tudnak majd közvetíteni külföldre. A Leonardo da Vinci mobilitás keretén belül 2012 és 2014 között 25 olyan tanuló utazhatott ki Németországba, akik agrárképzésen vesznek részt. Ez a 15 erdész- és 10 lovasképzésben tanuló diák néhány hetes szakmai gyakorlatot tölthetett vállalatoknál, hivataloknál. A 2014-2020-as támogatási időszakban új pályázatot írnak ki, Erasmus+ néven. Terveik szerint a már korábban bevált erdész és lovász szakmai gyakorlaton felül Németországba kertész, illetve Dániába hentes és cukrász gyakorlatok megvalósítására is pályázhatnak a fiatalok.

A Farmgyakornoki programok keretén belül a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával a NAKVI 2003 óta lehetőséget nyújt a fiatal agrárszakemberek számára az Amerikai Egyesült Államokban, Hollandiában, Németországban és Svédországban szervezendő mezőgazdasági gyakornoki programban való részvételre. 2013 őszétől pedig azon dolgoznak, hogy további országok kerülhessenek a listára, hiszen jelenleg francia, dán és angol szervezettel folytatnak tárgyalásokat.

A Czinka Panna Vidékfejlesztő Roma Fiatalok Ösztöndíjprogram tavaly 24 olyan tanulónak nyújtott lehetőséget, akik első diploma megszerzéséért oktatásban részt vevő roma fiatalok. A program elsősorban szakmai támogatást és gyakorlati tapasztalatok megszerzésének lehetőségét jelenti.

Az intézet közreműködik a Vasfüggöny Túraút-Eurovelo 13 projektben is, amelynek célja az egykori Vasfüggöny mentén egy nemzetközi kerékpárút létrehozása, valamint ökotudatos, a közösségi közlekedéshez is kapcsolódó turizmus népszerűsítése.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.