A nyelvi nehézségek ellenére is szeretnek minket a szlovákok

Az elmúlt években megháromszorozódott a szlovák turisták és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma az észak-magyarországi régióban – hangsúlyozta az elmúlt hét végén egy egri szakmai fórumon Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Régió Marketing Igazgatóságának vezetője. Hozzátette: a vállalkozókkal összefogva ezt a jövőben szeretnék tovább növelni.

Az Észak-magyarországi Turisztikai Klaszterrel és a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen, a négy csillagos Hotel Eger-Parkban rendezett szakmai fórumot megelőzte a Szlovák Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének – a SACKA-nak – idei őszi közgyűlése. A fórumon pedig részt vettek a szlovák beutaztatásban közreműködő észak-magyarországi vállalkozások és TDM-ek képviselői is.

Keresik a csatlakozási pontokat

Köszöntőjében Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese annak fontosságát emelte ki, hogy a jövőben akkor érkezhet több szlovák turista hazánkba, illetve az északi régióba is, ha a külképviseletek, a vállalkozók még jobban összefognak és párbeszédet folytatnak az együttműködésről. Ezért keresik a csatlakozási pontokat a szolgáltatókkal és támogatják is őket. Ennek érdekében fontosnak tartja, hogy a vállalkozók mielőbb készítsék el a jövő évi terveiket, és ezek megvalósítására erősítsék kapcsolataikat a Magyar Turizmus Zrt. munkatársaival. Hangsúlyozta, hogy a szlovák utazási irodák érdeklődést tanúsítanak országunk iránt, és ebben kiemelkedik Észak-Magyarország a különleges tájaival, településeivel.

Ezután Renács Szilvia, a Magyar Turizmus Zrt. szlovákiai külképviseletének vezetője aktualitásokról beszélt. Kiemelte az északi szomszédunkkal közös 650 kilométer hosszúságú határ fontosságát. Így szinte minden hazai régió közel van a szlovákokhoz, és sokan át is járnak hozzánk. A két ország turizmusában különösen fontos a kassai, az eperjesi és a besztercebányai régió szerepe. Ezekből sokan jönnek vásárolni, a gyógyvizes fürdőinkbe pihenni, de vannak, akik a szabadságukat is nálunk töltik.

Renács Szilvia véleménye szerint 2015-ben is jók a kilátások a szlovák turisták beutaztatására. Fontos azonban, hogy olyan programokat, ételeket, italokat, fürdőhelyeket ajánljanak a vendéglátók, amelyeket kedvelnek a szlovákok. Ehhez azonban további aktív marketingmunkára lesz szükség, amellyel szálláshelyeket generálhatnak. Az utóbbi időben a szlovák turisták egyre inkább a magasabb kategóriájú hazai szállodákat keresik. Emellett különösen a gyógy- és a wellness-kínálatok jelentenek előnyt. A vendégfoglalás főleg interneten történik, és azokat a helyeket keresik, amelyek élményeket, minőségi turisztikai kínálatot nyújtnak nekik.

Pozitív az imázsunk

A külképviselet vezetője azt is hangsúlyozta, hogy a magyar turizmus imázsa pozitív Szlovákiában. Szeretik a kulturális értékeinket, a jó borainkat, a speciális magyar ételeket és a vendéglátók szeretetét. Hátrányt jelent viszont a nyelvi ismeretük hiánya, és az is, hogy más a hazai valuta, mint a szlovák. Ennek ellenére sokan jönnek hozzánk, inkább egy-két napos kirándulásokra. Fontos, azonban, hogy ez idő alatt jól érezzék magukat és családi, ismerősi körben is elmondják kedvező tapasztalataikat.

A továbbiakban az egyik szlovákiai, nyitrai utazási iroda vezetője, Jaroslav Chodelka beszélt arról, hogy sok szomszéd országbeli vendég azért jön hazánkba, mert kedvezőek az árak és szíves a vendéglátás. Ám sok problémát okoz a nyelvhasználat, mert kevesen beszélnek magyarul, de angolul is. Kiemelte az autós és a buszos turizmus jelentőségét, mert ezekkel a járművekkel gyorsan elérhetik a szlovák utasok magyar úti céljukat.

Badacsonyiné Bohus Gabriella egri idegenvezető, az Eger Idegenforgalmáért Egyesület elnöke azt emelte ki, hogy az Észak-Magyarországra látogató szlovák turisták főleg Salgótarjánt és Miskolcot keresik fel vásárlási célból. Akik a magyar határ közelében levő településekről érkeznek, azok egy része beszél magyarul, vagy megérti a nyelvünket. Egerbe főleg azért látogatnak, hogy a gyógyvizes fürdőben strandoljanak, megismerjék a város történelmi emlékeit, valamint jó ételeket és a borokat kóstoljanak. Leginkább egynapos túrákra érkeznek, de szívesen jönnek például nyáron a Végvári Vígasságokra vagy a török pasa sátrához a vár aljába, ami turisztikai különlegesség. A szlovákok közül viszont sokan hiányolják, hogy az egri gyógyvizek összetételéről nem olvashatnak az anyanyelvükön tájékoztatót.

A magyar származású, Szlovákiában élő Búzás Judit idegenvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a szlovák turisták közül sokan a nyári szabadságukat a mediterrán éghajlatú Olaszországban töltik. Akik viszont hazánkat választják, szeretnék, ha a szállodákban még több szlovák nyelvű tájékoztatót találnának, például arról is, hogy az egyes magyar ételekhez milyen borokat ajánlanak.

Jövőre kampányt kezdenek

Természetesen vannak visszatérő vendégek is, akik Észak-Magyarországon főleg Mezőkövesdre és Egerbe látogatnak szívesen. Ezekben a városokban ugyanis baráti társaság várja őket. Ugyanakkor még több települést és konkrét programokat szeretnének megismerni az északi régióból. A szakember lehetőséget lát a vendégek számának növelésére a szlovák fiatalok nyári táboroztatásában, illetve a középkorú szlovák pároknak ajánlott hétvégi magyarországi programok népszerűsítésében is.

Végezetül Molnár Anita foglalta össze a szakmai fórum jelentőségét. Elmondta, hogy az Észak-Magyarországon idén folytatott eddigi felmérések szerint a szlovák turisták átlagosan 2,3 napot tartózkodnak. A régióba legnagyobb számban a lengyelek érkeztek, őket követik a szlovák turisták. Különösen Mezőkövesd, Eger, Egerszalók, Mátraszentimre iránt érdeklődnek, és leginkább szállodákban pihennek. Szólt arról is, hogy 2015-ben a korábbi sikeres lengyel kampány mintájára – összefogva a TDM-ekkel és a vállalkozókkal – szlovák kampányt is kezdenek. A régió bemutatkozik a jövő év januári pozsonyi és a márciusi kassai turisztikai kiállításon. Ezek mellett fesztiválokon vesznek részt, és az internetes együttműködést is jobban kihasználják. Kiemelt témaként ajánlják a bor-, a gyógy- és a gasztroturizmus ajánlatait.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.