A Selyemút Fesztiválon folytatódott a kínai-magyar turisztikai együttműködés

Magyarország díszvendégként vett részt az 5. Dunhuangi Selyemút Fesztiválon, amely 2015. június 16-18. között a Gansu tartományi Jiayuguanban zajlott. A Nemzetgazdasági Minisztérium delegációjának tagja volt dr. Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója is, aki ország-promóciós előadásában mutatta be hazánk turisztikai vonzerőit a kínai szakmai partnereknek. Kína ma a világ legnagyobb küldőországa, a kínai turisták költése 2014-ben összesen 164,9 milliárd dollárt tett ki. Kína 2020-ra a világ legnagyobb küldőpiacává válhat a távoli utazások tekintetében is, megelőzve ezzel az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot és Németországot egyaránt. Magyarországon idén a tavalyinál is gyorsabb ütemben nőtt a kínai vendégéjszakák száma. A májusban beindított Peking-Budapest légi járat tovább javíthatja a kínai beutazó turizmus dinamikáját.

Magyarország a Kína-KKE Turisztikai Koordinációs Központ szervezésében márciusban, Budapesten lebonyolított nagyszabású konferenciát követően kapott meghívást a Kínai Népköztársaság Nemzeti Turisztikai Hivatalának (CNTA) és Gansu tartománynak a vezetésétől a Selyemút Fesztiválra.

A NGM turisztikai delegációját Gondos Judit közigazgatási államtitkár vezette, és tagja volt dr. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár, valamint dr. Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) vezérigazgatója is. Dr. Faragó Péter ország-promóciós előadásban mutatta be Magyarország turisztikai kínálatát. A fesztiválhoz kapcsolódó 3 napos turisztikai kiállításon standot és informátorokat is biztosított Magyarország számára a kínai fél. A Magyarországot bemutató kiadványokat az MT Zrt. pekingi külképviselete biztosította.

A megnyitót követő protokoll bejáráson a delegáció útba ejtette a magyar standot is. Jelentős sajtóérdeklődés mellett dr. Ruszinkó Ádám helyettes-államtitkár mutatta be a stand kínálatát a CNTA elnöke, Li Jinzao úr és Gansu tartomány kormányzója, Liu Weipig úr számára. Az Unicum kóstoló is nagy sikert aratott a vendégek körében.

A magyar küldöttség megbeszélést folytatott Gansu tartomány vezetésével, amelyen a kétoldalú turisztikai együttműködés, ezen belül a Selyemút, mint tematikus turisztikai útvonal közös népszerűsítése volt a fő téma. Gansu tartományból a küldöttség tovább utazott Xianba, ahol részt vettek a 7. Nemzetközi Selyemút Konferencián, illetve a Selyemút gazdasági övezet országainak 1. miniszteri találkozóján. A „Selyemút gazdasági övezet és a 21. századi tengeri Selyemút létrehozása" jelenleg Kína egyik legnagyobb stratégiai projektje, melyet a Kína által létrehozott Selyemút Alap finanszírozása mellett a területileg érintett országokkal közösen terveznek megvalósítani. A magyar-kínai kapcsolatok erejét jelzi, hogy a 21. századi Selyemút létrehozását célzó egyezséget 2015. június 6-án elsőként Magyarországgal írták alá, aminek folyományaként az idei Selyemút Fesztiválon, majd az azt követő szakmai konferencián hazánk részvétele kiemelt hangsúlyt kapott. Xianban a Kínai Nemzeti Turisztikai Hivatal elnökével, valamint az ENSZ Turisztikai Világszervezet (UNWTO) vezetőivel tárgyaltak a magyar-kínai turisztikai kapcsolatokról. A találkozó alkalmával adta át a kínai fél számára a meghívót dr. Faragó Péter a második Kína-KKE csúcstalálkozóra, amelyre a szlovéniai Bledben kerül sor.

Jelenleg a kínai turisták költenek a legtöbbet a világon: a Turisztikai Világszervezet 2015 áprilisában közzétett World Tourism Barometer című jelentése szerint a kínai turisták költése 2014-ben 28,2%-kal nőtt világszerte, így összesen 164,9 milliárd dollárt tett ki.

A KSH előzetes adatai szerint 2015 első négy hónapjában a kínai vendégek száma 22,0%-kal, a kínai vendégéjszakák száma 23,6%-kal nőtt a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken. Ez gyorsabb növekedési ütem, mint amit a 2014. évi adatok mutattak. (2014-ben a kínai vendégek száma 19,8%-kal, a vendégéjszakák száma pedig 15,9%kal nőtt).

A londoni székhelyű MINTEL 2015 májusi kiadványa Kína kiutazó turizmusának radikális átalakulását vizsgálja. Az utóbbi 15 évben a kínai kiutazó turisták száma jelentős mértékben növekedett, ami elsősorban a gazdasági bővülés következtében megemelkedett szabadon elkölthető jövedelmeknek köszönhető. A szegénységből felemelkedett kínaiak ugyanis már középosztálybeli fogyasztóként jelennek meg a turizmus piacán, akik szívesen vesznek részt külföldi utazásokon. A luxustermékek nem csak presztízsértékük, de alacsony áruk miatt is népszerűek a külföldi utazások során, hiszen Kínában ezekért akár 50%-kal többet is elkérhetnek a különféle adók és vámok miatt. Az InterContinental Hotels Group és az Oxford Economics 2015-ös tanulmánya szerint Kína 2020-ra a világ legnagyobb küldőpiacává válhat a távoli utazások tekintetében is, megelőzve ezzel az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot és Németországot is. A nagymértékű növekedés mozgatórugója a feltételezések szerint három keresleti szegmens lesz: a tehetős fiatal (18–30 év közötti) utazók, a középkorú üzleti utazók, valamint családok és baráti társaságok kisebb csoportjai.

Bővebb információ és friss kutatás Kína kiutazó turizmusáról az MT. Zrt. szakmai oldalán.


Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója

Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója 

London kiváló vasúti összeköttetésekkel rendelkezik a környező városokba, ahol számtalan csábító egynapos kirándulási helyszín található.
Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.
A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.