A vendéglátóipar adózása a VIMOSZ szakmai konzultációján

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége szakértői munkájának eredményeként is, májusban kormányzati döntés született bizonyos vendéglátó tevékenységek ÁFA-terheinek csökkentéséről. A jelenlegi szabályozás értelmezési nehézségeinek kiküszöbölésére az érintett felek bevonásával szakmai konzultációt szervezett a VIMOSZ, továbbá az egységes áfacsökkentésért a vonatkozó törvény kiterjesztő módosítását is kezdeményezi. A párbeszédet szolgáló rendezvény célja, hogy segítséget nyújtson a jogszabályváltozás gyakorlati alkalmazásához és a felmerülő értelmezési kérdések tisztázásához.

A hazai turizmus és vendéglátás korábban versenyhátrányban volt Európa és a világ turisztikai célpontjaival szemben, hiszen az érintett tevékenységeket sújtó áfakulcs jelentősen meghaladja a kompetitív piacokon alkalmazott adómértékeket. A szálláshelyi szolgáltatások európai átlagban 9,75% (ami a Brexit után a 9%-ot közelíti), a vendéglátásé pedig 15% ÁFA-val terheltek.

Az intézkedésekkel a turisztikai és vendéglátószakma jól jár: növekedik a vállalkozók rendelkezésére álló fedezet, így a fennmaradó összeg az ágazatban jelentkező súlyos munkaerőhiány hatásainak enyhítésére, a bérek emelésére fordítható, s jut forrás beruházásokra és az elmaradt karbantartásokra is.

Problémát jelent azonban, hogy az ÁFA-csökkentésre vonatkozóan elfogadott törvényszöveg nem egyértelmű, illetve nem terjed ki a közétkeztetésre és a munkahelyi étkeztetésre, ami – azon túl, hogy gondot okoz majd az azonos környezetben dolgozó vendéglátás alterületeken - félreértelmezésre ad lehetőséget. A vitás pontok tisztázására szakmai konzultációt kezdeményezett a VIMOSZ az NGM adóügyi helyettes államtitkárságával, valamint a NAV és KSH illetékeseivel, akik nyitottak voltak a felkérésre. A NAV 2016. december 7-én megjelent iránymutatása ugyanakkor több kérdést is megválaszolt előzetesen, és világossá tette a kedvezményes adókulcs alkalmazásának körét.

A jelenlegi szabályozásban meglévő értelmezési problémák (nehéz megmagyarázni, ha egy Michelin-csillagos étteremből elvitt ételért többet kell fizetni, mintha a személyzet teljes körű szolgáltatását élvezve fogyasztanák el), az adminisztrációs nehézségek, valamint a vendéglátás egyéb alterületein (különösen a közétkeztetésben) várható konfliktusok elkerülésére az érdekképviseleti szervezet a törvény kiterjesztő módosítását kezdeményei.

A rendezvény társszervezői, a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, kiknek szakmai anyagai nagyban segítették az előkészítést.


Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.