A világ legmagasabb felhőkarcolói

Gőzerővel halad a világ majdani legmagasabb építményének, a szaúd-arábiai Dzsidda városában épülő Kingdom Towernek az építése. Mintegy 9 hónappal az első kapavágás után nemrég elkészültek a több mint 1 kilométer magasra tervezett épület 25. emeletével.

Egy kilométer magas épület! Ezt még annak tudatában is ijesztő kimondani, hogy az elmúlt 1-2 évben elég gyakran cikkeztek a különböző oldalak a Kingdom Towerről, kiemelve a tényt, hogy az első építmény lesz, amely meghaladja az 1000 méteres magasságot. És ha hihetünk a megfelelő internetes oldalakon látható – nem is olyan távoli jövőben megépíteni tervezett – elképzeléseknek, ez még csak a kezdet. De ne szaladjunk ennyire előre. 

Gízától New York-ig – rekorderek a 20. század elejéig

Ha sorra vesszük a legmagasabb épületeket, egészen az ókori Egyiptomig kell visszanyúlnunk. A három híres gízai piramis legnagyobbika, Hufu (Kheopsz) fáraó sírhelye évezredekig tartotta a szóban forgó rekordot (ez valószínűleg rekord a rekordban). Építéskori 147 méteres magasságát – amely a legurult, elporladt vagy elhordott kövek miatt napjainkra 140-re csökkent – csak a 13. század végén, és mindössze 2 méterrel tudta megdönteni a mérnöki szempontból alig kisebb vállalkozásnak bizonyuló londoni öreg Szent Pál-székesegyház.

A saját korában hihetetlenül nagynak számító épület ezzel meg is nyitotta az európai templomok, katedrálisok és dómok közel 600 évig tartó versenyét a világ legmagasabb épülete címért. Azért persze attól, hogy nem lehet követni a cím vándorlását, most sem kellett tartani. Az első „csere” ugyan nem váratott magára sokáig - a szintén angliai Lincoln város katedrálisa hódította el 1300-ban, 160 méterrel – ezután 250 évig nem történt változás. Ettől kezdve viszont több alkalommal is érdekes helyzet állt elő, ugyanis a következő 300 évben 3-szor ismétlődött meg, hogy az aktuális rekordtartó egy alacsonyabb épültnek adta át a címet. Hogy lehet ez?

1549-ben ledőlt a lincolni székesegyház tornya, ezért a fél méterrel alacsonyabb tallinni Szent Olaf-templom lett a világon a legmagasabb. A Szent Olaf 1625-ben leégett, így a legmagasabb épület a 151 méteres stralsundi (ma: Németország) templom lett, amelybe viszont 1647-ben villám csapott, és hasonló sorsra jutott – strasbourgi társának továbbpasszolva a megtiszteltetést. Újabb 250 évig különböző európai egyházi épületek között vándorolt a rekord, 1901-ben azonban közbeszólt a „világi építészet”. A 167 méteres philadelphiai városháza nemcsak az első „nem-templom” épület volt, amely megelőzte azokat, hanem az olyan első rekorder is, amely Amerikában épült fel, ezzel mintegy „megmutatva”, melyik országban is fog tanyázni a cím az új évszázadban. 

A felhőkarcoló-uralom – rekordok napjainkig

Az 1900-as évektől elképesztő fejlődés vette kezdetét az Újvilágban. 1909-ben megépült az első 200 méternél magasabb felhőkarcoló (Metropolitan Life Tower, New York – 213 m), majd 1930-ban a híres New York-i Chrysler-épület 321 méterrel abszolút csúcstartó lett, megelőzte az amúgy a felhőkarcolók között nem jegyzett párizsi Eiffel-tornyot is – hogy aztán egy évvel később továbbadja a stafétát a pár háztömbbel arrébb épült még híresebb, még magasabb Empire State Buildingnek. A sokak által New York legszebb felhőkarcolójának tartott art deco-stílusú Empire State Building magassága 381 méter volt (ma a ráépített tévéantenna miatt még magasabb – 445 méteres). New York-ot úgy tűnt, egyszerűen nem lehet legyőzni. Az Empire State Building mintegy 40 évig volt a világ legmagasabb épülete. Amikor 1972-ben elhódították tőle a címet, az mindössze egy fél várossal költözött odébb: egyenesen a tragikus sorsú World Trade Center ikertornyokhoz.

New York végül két évvel később, 1974-ben vesztette el a megtiszteltetést, amikor átadták a 442 méteres chicagói Sears-tornyot. A könnyen felismerhető, kétantennás, „hasábonként karcsúsodó” felhőkarcoló még csaknem 25 évig a legmagasabb épület maradt a világon (ha leszámítjuk az abszolút csúcstartót, az 553 méteres kanadai CN-tornyot, ami szintén nem számít felhőkarcolónak; illetve az akár 600 métert is elérő tévéantennákat. Az, hogy mi számít „épületnek”, elég pontosan meg van határozva, kilátótornyok, adó- és tévétornyok, valamint a gyárkémények például nem).

A 90-es években már látszott, hogy a nyugati félteke nem sokáig tudja tartani a rekordot. Az 1992-ben elkezdett, és 1998-ban befejezett Kuala Lumpur-i Petronas-ikertornyok (452 m) ugyan nem sokkal, de megelőzték az amerikai felhőkarcolót, majd 2004-ben a Tajvan fővárosában felépített 500 méternél is magasabb (510 m) Taipei-101-nél landolt a rekord.

Az legutóbbi csúcstartó átadására biztosan sokan emlékeznek az olvasók közül, ugyanis a hivatalosan 2010 elején megnyitott Burdzs Kalifáról rengeteg helyen lehetett olvasni, és nem csak azért, mert az addig szinte elképzelhetetlennek számító 828 méterével több mint másfélszer magasabb az előző csúcstartónál. A Burdzs Kalifa új fejezetet nyitott meg a felhőkarcolók és az építészet történetében, egyszerűen felrakta a térképre Dubajt, az Egyesült Arab Emírségeket és a Közel-Keletet (ha esetleg úgy gondoljuk, hogy az addig átadott dubaji építészeti látványosságok ezt nem tették volna meg). A Dubajban és az emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban az elmúlt 10-15 évben átadott hatalmas épületek egyértelművé tették és teszik, hogy a jövő nagy építészeti remekműveit már nem Európában vagy Amerikában kell keresni, és az évtized végére, illetve 2020 utánra megvalósuló tervekből is világosan látszik, hogy ez még csak a kezdet. Ehhez azonban még a szomszédos Szaúd-Arábiának, illetve a távoli Kínának is lesz egy-két szava.

1000 méter felett – A Kingdom Tower

Az egyik ilyen „válaszlépés” lesz a bevezetőben is említett Kingdom Tower, amely az Arab-félsziget másik felén, a Vörös-tenger partján fekvő nagyvárosban, Dzsiddában épül fel. A hatalmas felhőkarcoló minden szempontból megelőzi dubaji vetélytársát, annak ellenére is, hogy részben megvalósíthatósági, részben pénzügyi okokból az eredeti tervekhez képest egy meglehetősen visszafogott változatot fogadtak el végül. Eredetileg a Kingdom Towert még magasabbra tervezték, a korai vázlatokon 1 mérföld, azaz 1610 méter körüli értékek szerepeltek, azonban kiderült, hogy ezt nem lehet megvalósítani a talajnyomás miatt. A válság alatt több lépcsőben 1200-ra, majd 1000 méterre csökkent a megcélzott alsó határ. Jelenleg 1008 méter a megadott érték, de a torony majdnem biztosan magasabb lesz ennél – a Burdzs Kalifához hasonlóan a Kingdom Tower esetében sem árulják el a pontos magasságot, amelyet a tetőre szerelt antenna segítségével viszonylag könnyen lehet változtatni.

A méterek mellett az emeletek száma a másik fontos adat az új felhőkarcolónál. Ugyan erről is több becslést lehet olvasni, abban mindegyik egyetért, hogy a Kingdom Tower lesz az első épület a világon, amely 200-nál több emelettel rendelkezik, a legmerészebbek szerint pedig a 250-et is meghaladhatja a szintek száma.

A tövis alakú toronynak egyébként nemcsak a magassága lesz figyelemreméltó, hanem a kinézete is, ugyanis a 157. emeleten, azaz csaknem 650 méteres magasságban egy teraszos kilátót terveznek kialakítani. A 30 méter átmérőjű terasz kilátóként, szabadidő-központként és étteremként is funkcionál majd; mind a méretét, mind a kialakítását tekintve egyedülálló ez az elképzelés.

Az extrém méretek miatt a torony egyéb tekintetben is különleges, sőt, vannak olyan problémák, amelyekkel eddig egyedül ennél az épületnél találkoztak a mérnökök. Hogy csak egy példát említsünk, a lifteket nem lehet egy bizonyos sebességnél gyorsabban járatni, mert a nyomásváltozás ekkora magasságoknál már gondot okozhat az utasoknak. Az épület teteje és a földszintje között akár 10 százalékos nyomáskülönbség is előfordulhat – utóbbit egyébként a torony szellőztetésénél hasznosítják.

A Kingdom Tower dubaji vetélytársához képest olcsón épül, a költségvetése 1,5 milliárd dollár, ami nagyjából megegyezik a 200 méterrel alacsonyabb és 10 évvel korábban épített Burdzs Kalifáéval. Az előkészítő munkálatokat 2013 tavaszán kezdték el, és tavaly szeptember óta zajlik a torony építése. A Kingdom Towert várhatóan 2018 végén fejezik be, és 2019-ben adják át, de az ilyen nagyszabású építkezések kiszámíthatatlansága miatt nem kizárt, hogy az átadás átcsúszik 2020-ra.

Hová nőttök, felhőkarcolók?

A fejlődés gyorsaságát mutatja, hogy ezeknek az extrém magas felhőkarcolóknak csak mostanában találtak ki új gyűjtőnevet. Egészen a közelmúltig elég volt a „supertall skyscraper” (szupermagas felhőkarcoló) megnevezést használni: ezt olyan épültre mondják, amelynek a magassága meghaladja a 300 métert. 20-25 évvel ezelőtt tényleg csak néhány tucat épület tartozott ebbe a kategóriába, ma az ekkora épületekkel telezsúfolt városokból is több tucat van. Ezért nemrég bevezették az új megnevezést, a „megatall skyscraper”-t, amely 600 métert meghaladó épületet jelent. Sőt, már lehet találkozni a még extrémebb „ultratall” vagy „hypertall” megnevezésekkel is, amelyeket az 1000-1200 méteres felhőkarcolókra tartogatnak!

Ugyan jelenleg a Kingdom Tower az egyetlen, amelyik ebbe a kategóriába tartozik, természetesen több komoly – és kevésbé komoly – elképzelés létezik világszerte az 1000 méteres álomhatárt átlépő felhőkarcolókról. Galériánkban ezekből mutatunk be néhányat. 

Forrás: GyártásTrend


Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.
A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.