Angus marhák a Balatonnál

Akik úgy gondolják, hogy a megérdemelt nyári vakációjukat töltik a barmok a Balaton partján, azokat ki kell ábrándítanunk, mert erről szó sincs. Ezek a különleges marhák ugyanis (nem szarvasmarhák, mert szarvuk nincs) – szám szerint háromezren – ott születnek, nevelkednek, párzanak, borjakat nevelnek, és az igazság kedvéért hozzá kell tennünk: a közelben is haláloznak el, hogy ízletes Angus marhahús váljék belőlük.

A meghívás a Terra Pannonia balatonfenyvesi telepére szólt, ahol a ZING Burger csapatával közösen megnézhettük az ott élő Angus marhákat, amelyekből levágás után egyebek mellett a ZING-esek prémiumburgerjeibe is kerül húspogácsa-alapanyagként.

MARAD A MARHA

De ne szaladjunk ennyire előre! Maradjunk ott, hogy a szép nyári napsütésben megérkezve a Hubertus Hof Hotel teraszára – azért épp oda, mert a Terra Pannonia a Hubertus Bt.-ben működik – a Terra képviseletében Regina és Oliver Hahnenkamm mutatja be cégüket.

Kiderül, elődjük, a BNB ÁG szintén húsmarhákat nevelt, hiszen a Balaton közelsége meglehetősen behatárolja a működési lehetőségeket. Ugyanis sertést, pulykát, miegyebet tilos a tó partján tartani – a talajba kerülő nitrátvegyület veszélye miatt. Marad tehát a marha. Abból is mindjárt az egyik legjobb, a kanadai vonalú Red Angus, amelyből 1997-től, a Hereford fajta keresztezését követően most már háromezres Angus-törzstenyészete van a fenyvesieknek. Amelyet nem exportra, hanem kizárólag a magyar piacra szánnak – tophúsalapanyagként.

HÁROM A NÉMET IGAZSÁG

Oliver – útban a szabadban tartott gulyájuk felé – három okot is említ, miért tartják éppen ezt a fajtát. Egy: legelőik adottsága ehhez megfelelő. Ugyanis a Nagybereken lévő, 1800 hektárnyi területük tejelő tehén tartására nem alkalmas, ahhoz azonban, hogy az Angus üszők és borjaik eléldegéljenek ott, kiváló. Második oknak szállodájukat, a Hubertus Hofot nevezte meg. Mert állandóan gondjuk akadt (melyik hazai étteremnek, szállodának nem okoz ez problémát?) a jó minőségű, folyamatosan magas minőséget jelentő hús beszerzésével – saját marháik tartásával ez a probléma megoldódott. Végül azt hallhattuk, hogy egy parasztnak termelnie kell – méghozzá alapterméket előállítani – a marhák tartásával, plusz 2300 hektárnyi szántójukon a szemes- és szálastakarmány előállításával ez is kipipálva.

MONDJA, MARHA, MIÉRT OLY BÚS?

Megérkezünk az angusok egyik gulyájához (öt van ebből a terrásoknak), ahol az állatok csodálatosan szépek, szelídek, az anyákon látszik, hogy nagyon jó szülők, hiszen folyton rajta tartják a szemüket borjaikon, viszont mintha kissé bávatagnak tűnnének. Rágcsálják a füvet, isszák rá folyamatosan a friss vizet, jönnek-mennek a legelőn, ránk se hederítenek. Azonban amikor a gulyán belül két jól megtermett bika azon kezd egymással torzsalkodni, hogy melyiké legyen a megtermékenyíthető üsző, úgy gondoljuk, ideje odébbállnunk…

Meg sem állunk a Terra Pannonia sáripusztai hizlalórészlegéig, ahol fehér köpenyt öltünk, zöld papucsba bújunk, átsétálunk a fertőtlenítőfolyadékkal átitatott lábtörlőn, és akkor szembesülünk azzal: a szabadban tartott társakhoz képest a hizlalásra fogott állatok kissé mélabúsnak tűnnek. Hiszen a dolguk csupán annyi, mint a Jancsi és Juliska mesében a megszeppent testvérpárnak a gonosz boszorka foglyaként: hízniuk, gyarapodniuk kell.

Egyébként olyan szépek, olyan kedveseknek és naivaknak tűnnek, hogy a szívünk megszakad, amikor megtudjuk, hogy a hatvan kilométerre lévő Zalaszentivánra szállítva, fejlövéssel ér véget földi pályafutásuk 16–24 hónapos korukban (amikor a bikák elérik a 700, az üszők pedig az 550–580 kg-ot).

TÍZ BALATONI ÉTTERMES MÁR RÁTALÁLT

A vágás utáni részletekről inkább ne is tudjunk. Egynapos húspihentetésről, aztán 21 napos biológiai érlelésről szólnak az infók, de inkább maradjunk a szerencsés kiválasztottaknál, azoknál a borjaknál, amelyek a telepre kerülnek nevelési célzattal. Ahol kizárólag saját előállítású takarmányt fogyasztanak (kukoricaszilázst, cirokszilázst, roppantott kukoricát), illetve mellé jó étvággyal elfogyasztanak még némi vásárolt melaszt. Azok az üszők, amelyeket tovább kívánnak tenyészteni, mehetnek ki a nagybetűs Szabadságba, a bikák közé…

Egyébként tény: az Angusból készült húsétel isteni! Az a hamburger is, amelyet a ZING-esek készítenek a balatoni túra végén, amelyet miközben befalunk, megtudjuk, nekik addig voltak ellenérzéseik a Terra vágott és előre csomagolt marháival szemben, amíg meg nem kóstolták. Ekkor dőlt meg „az előre elkészített hamburgerhúst nem veszünk” elméletük. Így most már ők is állandó megrendelői a Terrának, ahogy a balatoni éttermek közül is vagy tízen (a Kistücsök vezette be annak idején, két éve ezt a missziót), az egyik nagy élelmiszerlánc is már fenyvesi Angus húst kínál, és remélhetőleg egyre több helyen lesznek beszállítók. Szegyet, nyakat, érlelt combot, hátszínt, bélszínt szállítanak megrendelésre – ki mit kíván.

A Hubertus Hof újdonsága különben az Angus rántott szelet – megkóstoltuk, és arra jöttünk rá: szomorúak az Angus marhák, vagy vidámak, ki tudja? Egy biztos: a belőlük készített húsétel akár költő ódájának témájaként szolgálhatna vagy festő múzsájává válhatna.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.