Egészségturizmus-trendek: orvosilag megalapozott kezelések és munkahelyi wellness

A hétvégén zárult Kitzbühelben a Global Wellness Summit, az egészségturizmus szakmai csúcstalálkozója, amelyen Magyarországot Dr. Várhelyi Tamás, az Innovatív Turisztikai Tudásközpont igazgatója képviselte. A meghívásos alapú rendezvényen az iparág vezető döntéshozói, véleményformálói cseréltek eszmét a wellness világ és az életmód-ipar fejlődéséről, jövőjéről. A rendezvény, illetve a mögötte álló mozgalom az elmúlt tíz évben sikeresen alakította is ezt a jövőt: ma már egészen mást értünk wellness iparágon, mint korábban, és a wellness egyre inkább integrálni tudja a kapcsolódó iparágakat is. Ennek révén a tágan értelmezett wellness iparág mérete mára 3700 milliárd amerikai dollárra nőtt.

A wellness tartalma, hangsúlyai természetesen nálunk is folyamatosan változik, de amennyiben előre látjuk a világtrendeket, akkor jobban fel tudunk készülni a várható keresletre. A Global Wellness Summit-ok mögött álló mozgalom létrehozta a wellness világ-intézetét, és egyre több szakember segít kutatni az iparágat, valamint jó irányba befolyásolni a fejlődését. Ez a fejlődés a jobb életminőség és egészség elérését objektíven segíteni tudó részterületek integrálása felé folyik. Kitzbühelben ezeknek a határterületeknek a képviselői is előadtak, valamint ismert jövőkutatók is megosztották víziójukat.

A szervezet által szerkesztett iparági helyzetjelentésben Dr. Várhelyi Tamás publikációja révén Magyarország is szerepel. Mindezek segíthetik Magyarország korábbi pozíciójának visszaszerzését, ami jelentősen hozzájárulhat az ország fejlődéséhez. A találkozó idei szlogenje a „Back to the Future” volt, ami hátterében két dolog állt: egyrészt ez volt a tizedik csúcstalálkozó, másrészt a vendéglátó ország egészségturisztikai hagyományait alapul véve áttekintésre került, hogyan jutott el a szakma a fürdőkezelésektől és ivókúráktól a bizonyítékokon alapuló wellness kezelésekig.

Ezek a hagyományok lényegében megegyeznek a magyar hagyományokkal is, ezért Várhelyi Tamást felkérték egy ezzel foglalkozó panel résztvevőjének, illetve vezetett egy „kérdezd a szakértőt” beszélgetést is. Utóbbinak a témája a régi spa kezelések és az orvosi bizonyítékok volt. Magyarország számára az adottságok és a hagyományok miatt különösen fontos az egészségturizmus.

A magyar pozíciókat erősítheti az orvosilag megalapozott kezelések felé fordulás, de csak akkor, ha a hagyományos kezelések hatékonyságát sikerül modern kutatásokkal is igazolni, ahol már a molekuláris hatásmechanizmusok is bemutatásra kerülnek. Ugyancsak elengedhetetlen a kezelések kiegészítése, modernizálása, a nemzetközi vérkeringésbe történő aktív bekapcsolódás.

A wellness iparág az elmúlt évek intenzív növekedése következtében egyre komolyabb tényező a turizmuson túl a fejlett világ polgárai életmódjának fejlesztése, meghatározása terén is. Ennek oka, hogy a fejlett világban egyre inkább a középosztály életmódjának részévé vált a wellness, az egészséges életmód szervezése.

A jelentősebb munkahelyek is egyre többet költenek a wellnessre, mert bizonyítottnak látják, hogy ez megtérül nekik azon, hogy a dolgozók hatékonyabban, valamint kevesebb hiányzással tudnak dolgozni. Az egyik leggyorsabban fejlődő terület éppen ezért a munkahelyi (workplace) wellness. A másik ilyen terület a friss tudományos eredmények, így az epigenetika eredményeinek gyors alkalmazása, az egyénre szabott étkezési, szépségápolási és prevenciós tanácsadás terjedése.


Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója

Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója 

London kiváló vasúti összeköttetésekkel rendelkezik a környező városokba, ahol számtalan csábító egynapos kirándulási helyszín található.
Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.
A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.