Az ország, ahol öt év alatt meghatszorozták a turisták számát

Mianmar turizmusa az utóbbi években szárnyal, a gazdaság egyre nyitottabbá válik, a helyiek pedig befektetőket és üzleti partnereket keresnek külföldön: mianmari delegáció járt Budapesten is.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Március 17-én a budapesti Bo33 Hotelben üzleti fórumon vett részt egy 18 tagú mianmari delegáció. Az ország üzletembereinek ez már a harmadik látogatása volt hazánkban, a mostani fórumon azonban az egyik kiemelt téma a turizmus volt. Az eseményt a Hunthai Logistics and Trading Ltd. szervezte, melynek ügyvezető igazgatója, Kiss Tibor is jelen volt a fórumon. A moderátor Tomaj Dénes, hazánk thaiföldi, mianmari és laoszi nyugalmazott nagykövete volt.

A fórum első, ipari témákat boncolgató blokkját követően került sor a turizmusra. Mianmarban nincs magyar nagykövetség, a tiszteletbeli konzuli feladatokat Tint Tint Lwin látja el, a küldöttségek magyarországi látogatásait is ő kísérte. A delegáció tagjai között utazásszervezők és a szállodaipar képviselői is jelen voltak, továbbá turisztikai szakmai szervezetektől is érkeztek hozzánk az ázsiai országból.

Mianmar – korábban Burma – Thaiföld nyugati szomszédja, jelenleg még érintetlen és csodás természeti szépségekkel bír, számos helyszín az UNESCO világörökség részét képezi. A tavaly decemberi választásokon a demokratikus erők nyertek, azóta özönlenek a beruházások az országba, és a Világbank is új csatornákat nyitott meg feléjük. A fórumon megszólalók is azt hangsúlyozták: a gazdasági nyitással együtt üzleti partnereket, befektetőket keresnek más országokban – így Magyarországon is –, legyen szó építőiparról vagy turizmusról.



Tervekből nincs hiány

Phyoe Wai Yar Zar, a mianmari turisztikai hivatal elnöke és az All Asia Exclusive Travels & Tours utazásszervező ügyvezető igazgatója elmondta: Mianmar turizmusa rendkívüli ütemben növekszik. Míg 2011-ben kevesebb, mint 820 ezer turistaérkezést regisztráltak, 2015-ben már több mint 4,5 millió utazó érkezett az országba. A statisztikákból kiderül, hogy 2015-ben a látogatók 24%-a egyéni utazó volt, míg 18%-uk szervezett csomagtúra keretében ment Mianmarba, az üzleti utazók 17%-ot tettek ki. 2020-ra a 7,5 millió turistaérkezés a cél, ehhez azonban új ötletek, új technológiák és egyéb innovációk szükségesek, amelyben a külföldi vállalatokkal történő kooperáció segíthet. Persze ők maguk is fejlesztenek, például új régiókat és egyre több helyi népcsoportot vonnak be a turizmusba. Fontosnak tartják a fenntarthatóság szem előtt tartását az idegenforgalom területén is, a fejlesztéssel foglalkozó ügynökségek pedig számos pilot projekten dolgoznak az iparágon belül. Ilyen többek között a vízi és kerékpáros turizmus fejlesztése az Indawygyi-tónál, a túrázás fellendítése az Inle-tó körül, a delfinles vagy a törzsi falvak meglátogatása. Mianmarban 2012-ben dolgozták ki a felelősségteljes turizmus stratégiát, egy évvel később pedig egy turisztikai fejlesztési terv készült el. Phyoe Wai Yar Zar hozzátette: Magyarország és Mianmar már hosszú ideje jó diplomáciai kapcsolatot ápol egymással, és magyar delegációt is várnak országukba.

A magyarok számára is elérhető az e-vízum

A következő megszólaló Khin Aung Htun volt, aki azon túl, hogy egy mianmari szálloda ügyvezető igazgatója, a Mianmari Turizmusszövetség főtitkára, a Mianmari Szállodaszövetség és a Mianmari Éttermek Szövetségének alelnöke, valamint az ASEAN Szálloda- és Étteremszövetség bizottsági tagja. Előadása során ő is kiemelte: szeretettel várják a turizmus iránt elkötelezett külföldi befektetőket, a kormány pedig pályázatokkal támogatja a turisztikai projekteket. Hangsúlyozta, hogy rengeteg, jelenleg üresen álló terület áll rendelkezésre az országban, ahol például szállodákat, éttermeket lehetne nyitni. Az ország legforgalmasabb nemzetközi repülőtere Rangunban (Yangon) található, amely Mianmar legnépesebb városa. Budapestről több opció közül is választhatnak a turisták, ha ide szeretnének repülni: a Qatar Airways például heti négyszer indít közvetlen járatot Dohából Rangunba, az Emirates pedig idén augusztus 3-ától a hét minden napján repülni fog Dubajból a mianmari városba. Ezen kívül számos járat közlekedik ide Bangkokból és Chiang Maiból is, ami azok számára jó hír, akik thaiföldi utazással kombinálnák mianmari látogatásukat. A thai fővárosból csupán másfél óra repülés után már Rangunban találhatjuk magunkat. Több mint száz ország állampolgárai és a magyarok számára is elérhető a mianmari elektronikus vízum, amelyet a turista érkezéskor kap meg. Ez azonban csak a légi úton történő érkezésre vonatkozik, az országba szárazföldön vagy vízi úton való belépéskor még a hagyományos vízumigénylés él. Rangun repülőtere egyébként új terminállal bővült, ami várhatóan március végén kezdi meg működését. Megtudtuk, hogy Mianmarban számos nemzetközi szállodalánc nyitott hotelt: például a Kempinski, a Hilton, az Accor, a Best Western, a Shangri-La, hamarosan pedig Melia is nyílik, de az egytől az ötcsillagos kategóriáig több hotel közül is választhatunk, az országban körülbelül 53 ezer szállodai szoba található.

A turizmus szekció második részében dr. Jandala Csilla, az Edutus Főiskola rektora mutatta be a mianmari küldöttségnek az oktatásban rejlő együttműködési lehetőségeket, de a magyar borok ázsiai exportjáról is szó esett.


A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.