Bocuse D'Or Europe: 6 hazai séf csap össze a döntőbe jutásért

Óriási a tét, hiszen idén Budapestre, Magyarországra és a magyar gasztronómiára figyel majd a világ. Május 10-11-én ugyanis hazánkban rendezik a világ legrangosabb szakácsversenyét, a Bocuse d’Or-t. A Budapesten, a Hungexpoban megrendezendő Bocuse d’Or Europe versenyen 20 európai nemzet között dől majd el, hogy melyik 11 ország séfje jut be a 2017-es lyoni világdöntőre. A magyarok számára hátravan még február 18-án a hazai döntő, ahol hatan versengenek azért, hogy az európai versenyen képviseljék hazánkat. Felkészülésüket a svéd sztárséf, Tommy Myllymäki egy Budapesten tartott mesterkurzussal segítette.

A magyarok is kénytelenek lesznek változtatni nyaralási szokásaikon - elérkezett az északi utak kora?
Mire számíthatnak a magyar turisták Németországban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Czeiszing Miklóssal -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetőjétől!

2024. március 21. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A februári magyar döntő és a májusi európai verseny részleteit rendhagyó eseményen ismertették, melyet megelőzően a svéd Tommy Myllymäki, a Bocuse d’Or kétszeres dobogósa tartott gasztronómiai bemutatót a Bocuse d’Orra készülő magyar csapatoknak, és osztotta meg velük tapasztalatait.

Magyar alapanyagok, magyar borok az európai döntőn

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke kiemelte, hogy az európai döntő magyarországi megrendezése sok mindent adhat a magyar gasztronómiának. Erős lobbitevékenység eredménye az is, hogy az európai verseny alapanyagai – a halétel elkészítéséül szolgáló kecsege és kaviárja, illetve a hústál alapanyaga, a gímszarvasborjú – magyarok lesznek. „Ilyen még nem volt a verseny történetében, hogy mindkét versenytétel fő összetevője a nemzeti konyha alapanyagai közül kerüljön ki, mint, ahogy az is jelentős eredmény, hogy a vendégek számára felkínált borsor is kizárólag magyar tételekből áll majd” – emelte ki a sajtótájékoztatón Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke.

A húsételeket gímszarvasborjúból, annak combjából és gerincéből kell megalkotniuk a versenyzőknek. 14 adag ételt kell készíteniük, melyből tízet tálon, négyet pedig tányérokon tálalnak majd. A halételt a versenyzők dunai kecsegéből és annak kaviárjából készítik el, melyből 14 tányért kell összeállítaniuk úgy, hogy fele arányban zöldséget és gyümölcsöt használjanak fel. A fogásokat a zsűri aszerint fogja értékelni, hogy a recept mennyire sajátos és eredeti, ugyanakkor az egyes országok hagyományainak is meg kell jelenniük az ízben, a tálalásban, a főzési technikában és a fűszerezésben.

Magyarországnak óriási lehetőség ez a nemzetközi esemény arra, hogy megmutassuk a világnak, mi az, amit a konyhaművészetről, a vendéglátásról mi, magyarok gondolunk. Bemutathatjuk azokat a speciális alapanyagokat, amelyek eredetivé, karakteressé teszik a magyar kulináriát. Emellett Hamvas Zoltán azt is hangsúlyozta, hogy a rendezvényen több ezer látogató vesz majd részt, mely az imázsépítés mellett turisztikai szempontból is kiemelkedő.

A Bocuse d’Or magyar résztvevője február 18-án derül ki

A február 18-i magyar döntőn hatan versenyeznek majd az európai döntőbe jutásért. Közülük öten a tavaly december 13-i selejtezőről jutottak tovább: Pohner Ádám, Szabó László, Volenter István, Sándor Rodrigo és Győrffy Árpád, valamint újra indul a Bocuse d’Or-on Széll Tamás, a 2013-as világdöntőn kiválóan szereplő séf is. Ők már a Hungexpo FeHoVa (Fegyver, horgászat, vadászat) nemzetközi kiállításon rendezett hazai döntőn is az európai versenyre kihirdetett magyar alapanyagokból készíthetik el saját ételeiket, felidézve bennük a nemzeti hagyományokat, ugyanakkor egyedi ízt és látványt komponálva.

Február 18-án a verseny reggel 9 órakor kezdődik a Hungexpón, az első tálalás 14 órakor, eredményhirdetés 17 órakor várható. Az idei magyar döntőnek a korábbiaknál is nagyobb jelentősége van, hiszen a győzteseknek májusban hazai pályán kell bizonyítaniuk a világ élvonala előtt és egy világviszonylatban is erős európai mezőnyben kell képviselniük Magyarországot.

A zsűri

A február 18-án a FeHoVa keretei között megrendezésre kerülő magyar döntőn óriási megtiszteltetés, hogy a zsűri két elnöke Bíró Lajos és Hamvas Zoltán, valamint a versenyzők által kijelölt zsűritagokhoz (Ádám Csaba, Dinnyés Csaba, Palágyi Eszter, Pesti István, Szulló Szabina, Urbán Tibor) olyan nemzetközileg elismert szereplők csatlakoznak, mint Brian Turner, Christian Meyer, Ferdy Debecker, Henrik Norström vagy éppen a Bocuse d’Or győztes Rasmus Kofoed és Serge Vieira, akik már a korábbiakban továbbjutó Molnár Gábort és Széll Tamást is segítették a felkészülésben.

 

A Hungexpo hetekig gasztronómiai központ lesz

A Hungexpo életében hagyományosan fontos szerepet töltenek be a nagyszabású, nemzetközi gasztronómiai, vendéglátóipari rendezvények, vásárok, amelyek nemcsak a szakma figyelmét vívták ki az évek alatt, de számos laikus hazai és külföldi érdeklődőt is vonzanak. „Hatalmas öröm számunkra, hogy idén két rendezvényünk is összekapcsolódik a Bocuse d’Orral, hiszen a FeHoVa kiálltásunk ad otthont a februári magyar döntőnek, ahol az európai döntőn induló magyar séfet választják ki, illetve a Sirhán rendezik a Bocus d’Or európai döntőjét.” – mondta Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója. A Hungexpo nemcsak magas színvonalú helyszínt biztosít a versenyeknek, hanem azt a látogatói figyelmet is, amely általában rendezvényeiket övezik.

A tavaly februári FeHoVára, ahol 18 ország 270 kiállítója volt jelen, 57 ezer látogató érkezett a világ minden tájáról, a Sirhára, amely az élelmiszeripar-, pék- és cukrászipar, szálloda- és vendéglátóipar prémium kategóriás nemzetközi szakkiállítása, pedig 20 000 szakmai vendég érkezésére számítunk. Ezek a nemzetközi rendezvények, amelyek összekapcsolódnak a világ legrangosabb szakácsversenyével, egy-egy hétre a magyar gasztronómiára, vendéglátásra és turizmusra irányítják a világ figyelmét.

Svéd-magyar gasztronómiai együttműködés

A svéd-magyar kapcsolatfelvétel ötlete és a szorosabb gasztronómiai együttműködés az elmúlt néhány évben már megfogalmazódott, a Bocuse d’Or kapcsán pedig idén konkrét formát öltött. Svédország fővárosa, Stockholm adott ugyanis otthont a Bocuse d’Or Europe döntőjének 2014 májusában. A verseny fővédnöke, Károly Fülöp svéd királyi herceg ünnepélyesen ekkor jelentette be, hogy Stockholm Budapestnek adja át a stafétabotot a következő kontinentális döntő megrendezésére. Ez jelentette a párbeszéd kezdetét, inspirálta a közös gondolkodást és vezetett olyan közös projektekhez, mint a svéd mesterkurzus Budapesten.

Az együttműködés fő partnere Svédország budapesti nagykövetsége. Svédország nagykövete, Niclas Trouvé elmondta; „Büszkeséggel tölti el, hogy a világ legrangosabb gasztronómiai versenyének európai válogatóját Svédország nemcsak vendégül látta, hanem meg is nyerte 2014-ben! Az Új Északi Konyhaművészet megjelenése és köztudatba való berobbanása után a világszínvonalú rendezvénnyel Svédország megerősítette vezető pozícióját a gasztronómia világában. Ezt a tapasztalatot és tudást szeretnénk megosztani és továbbvinni most partnereinkkel.”

A mesterkurzus és sajtóesemény másik fontos üzenete a svéd konyha filozófiája: az egyszerű jó ételek, a friss, tiszta és minőségi szezonális alapanyagok, az egészséges étkezés, a fenntartható, környezettudatos gazdálkodás és a Skandináv országokra jellemző és gasztronómiában is megmutatkozó etikus szemlélet. A klasszikus svéd ízek és hagyományok tisztelete párosult Svédországban a modern technológiával, a vállalkozó kedvű, nemzetközi ízekre nyitott, és tehetséges szakemberek közös víziójával. Céljuk nem más volt, mint Svédországot Európa legjobb kulináris nemzetévé tenni.A világszínvonalú budapesti rendezvény házigazdájaként, ezen az úton indult el Magyarország is nemrég.

Olyan vezető svéd vállalatok, mint az Electrolux, aki egyben a világ legnagyobb vendéglátó-ipari berendezés gyártója és értékesítője és a Volvo Autó Hungária sorakoznak fel e vízió mögött és segítik a legígéretesebb fiatal magyar szakácsok felkészülését és inspirációját. Partnereinkkel együtt ugyanazokat az értékeket valljuk, ha kreativitásról, innovációról, minőségről vagy éppen tehetséggondozásról és szakmai szenvedélyről beszélünk. A svéd nagykövet kiemelte, hogy Európában minden második, világszerte pedig minden harmadik Michelin-csillagos étteremben a svéd Electrolux professzionális konyhai készülékeivel készülnek a gasztrokülönlegességek. A mai mesterkurzuson, az GastroArt - Electrolux Élménykonyhában, az új Air-o-steam Touchline kombinált sütő adott teret a séfek kreativitásának, intelligens rendszere igazán egyedi lehetőségeket biztosít erre. A két svéd vállalat, az Electrolux és a Volvo Autó Hungária támogatása nélkül ma nem lehetnénk itt, tette hozzá a nagykövet.

Mesterkurzus Tommy Myllymäkivel

A budapesti mesterkurzus főszereplője Tommy Myllymäki, Svédország egyik legsikeresebb mesterszakácsa és commis séfje, Albin Edberg. Myllymäki karrierjében az első mérföldkő a 2007-es svéd „Év Szakácsa” díj elnyerése volt, melyet 2011-ben egy szédületes siker követett Lyonban az ezüst Bocuse elnyerésével. Versenyszelleme megállíthatatlanná tette. A 2014-es Svédországban rendezett európai döntő megnyerése után, Lyonból tavaly újabb, ezúttal bronzéremmel tért haza. Számos kiemelkedő étterem és séf mellett dolgozott és saját TV-s főzőműsort is vezet.

A versenyzéstől visszavonult, de nem kevésbé ambiciózus fiatalember jelenleg Jönköpingben a Sjön és Spira éttermeit vezeti és már következő projektjén dolgozik. Új éttermet nyit hamarosan Stockholm szívében, Djurgården szigeten. Ahogy nemes egyszerűséggel fogalmazott „a világ legjobb éttermét” akarja megnyitni a svéd fővárosban.

A mesterkurzus a magyar döntő és a Bocuse d’Or Europe 2016 hústémájára, a gímszarvasborjúra épült. Helyszínét a GastroArt - Electrolux Élménykonyha biztosította. A workshop ideje alatt a svéd séf megosztotta személyes tapasztalatát arról a négy Bocuse d’Or versenyről, melyeken részt vett és melyekről aranyérmet, ezüst és bronz Bocuse-t is nyert Svédországnak. Arról beszélgetett a séf a 20 fiatal magyar tehetséggel, miért és hogyan változott az étel a kezei alatt olyan versenyművé, amely újból és újból felsegítette őt a Bocuse d’Or dobogójára.

A sajtótájékoztatót Kovács Siklósi Lázár vezette le, aki kérdésünkre elmondta, hogy az ő szerepe a verseny és előkészítése során elsősorban a kommunikáció lesz, Jókuti Andrással (Világevő) együtt azon fognak dolgozni, hogy hidat építsenek a versenyzők és a közönség között.

Magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesület

http://bocusedorhungary.hu/

https://www.facebook.com/magyarbocusedorakademia

Forrás: Vendég&Hotel Online


Bővül a Singapore Airlines gasztronómiai kínálata

Bővül a Singapore Airlines gasztronómiai kínálata 

A SIA több mint 200 új előételt, főételt és desszertet fejlesztett ki a fedélzeti étkezések bővítésének érdekében.
Luxusra vágyik? Vegyen fagylaltot!

Luxusra vágyik? Vegyen fagylaltot! 

A frekventáltabb helyeken 600-650 Ft körül várható egy gombóc fagylalt ára
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
Jön az év első borfesztiválja

Jön az év első borfesztiválja 

Tökéletes közösségi élmény, tökéletes borokkal, tökéletes hangulatban - Április 6-án ismét Winelovers Grand!
Jelnyelven kommunikáló pincérek, Braille-írásos étlap – a Gundel mindenkié

Jelnyelven kommunikáló pincérek, Braille-írásos étlap – a Gundel mindenkié 

Hallás- és látássérültek kapnak mostantól kiemelkedő figyelmet a Gundel étteremben.
Rekordszámú magyar résztvevővel zajlik az idei ProWein

Rekordszámú magyar résztvevővel zajlik az idei ProWein 

Közel 40 borászattal, mind a 6 magyar borrégió képviselteti magát az idei ProWein borszakmai rendezvényen Düsseldorfban.
Alapélelmiszerek, amelyek eltűnnének a méhek segítsége nélkül

Alapélelmiszerek, amelyek eltűnnének a méhek segítsége nélkül 

Ha a méhek eltűnnének a bolygónkról, nem lenne, ami megtermékenyítené a következő növényeket, gyümölcsöket.
Tíz éve Michelin-csillagos a Borkonyha

Tíz éve Michelin-csillagos a Borkonyha 

Nem könnyű megszerezni egy Michelin-csillagot, de megőrizni talán még annál is nagyobb kihívás.
A nőké a főszerep az idei Gourmet fesztiválon

A nőké a főszerep az idei Gourmet fesztiválon 

Több mint 100 kiállítóval, köztük 35 étteremmel és 7 cukrászdával várják a közönséget május 24. és 26. között a Millenárison.
Házi készítésű húsvéti sonka a város tetejéről

Házi készítésű húsvéti sonka a város tetejéről 

Különleges húsvéti meglepetéssel készül az ország legmagasabb pontján frissen megnyílt Virtu étterem séfje, Lendvai Levente.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.