Borászok Borásza: a következő nyertest a jelöltek választják maguk közül

Összeállt a díj eddigi kitüntetettjeinek javaslataiból a 2016-os Borászok Borásza díj ötvenes jelöltlistája; a következő nyertest a jelöltek választják meg maguk közül.

A Prónay Bence, Csapody Balázs és Gerendai Károly alkotta Vinum Praemium Alapítvány kuratóriumának felkérésére az elmúlt évek Borászok Borászai - Demeter Zoltán, Lőrincz György, Szepsy István, Légli Ottó, Kaló Imre, Györgykovács Imre, Szentesi József és Berecz Stéphanie - egyenként megalkották a saját ötvenes listájukat az általuk javasolt nevekkel; ezek összegzéséből állt össze a 2016-os díj jelöltlistája - közölték az MTI-vel pénteken a szervezők.

Tájékoztatásuk szerint az ötven jelöltet most értesítik, és egyúttal felkérik őket a szavazásra. Minden jelöltnek egy szavazata van, az eddigi gyakorlatnak megfelelően két körben, egyszerű többséggel választják meg a győztest. Az első forduló után a legtöbb szavazatot kapott öt jelölt közül hozza meg a végső döntést az ötven jelölt, szintén egy-egy szavazattal.

A 2016-os díj jelöltjei között szerepel Árvay János (Tokaj), Áts Károly (Tokaj Kereskedőház), Bacsó András (Tokaj Oremus Pincészet), Bakó Ambrus (Badacsony), Balassa István (Tokaj), Balla Géza (Ménes-Arad), Bárdos Sarolta (Tokaj Nobilis Szőlőbirtok), Barta Károly (Tokaj), Bock József (Villány), Bodó Judit (Bott Pince, Tokaj), Bolyki János (Eger), Bott Frigyes (Garam-mente), Bukolyi Marcell (Eger), Dúzsi Tamás (Szekszárd), Eszterbauer János (Szekszárd), Figula Mihály (Balatonfüred-Csopak), ifj. Gál Tibor (Eger), Gere Attila (Villány), Heimann Zoltán (Szekszárd), Homonna Attila (Tokaj), Horváth József (Ráspi Borászat, Sopron), Ipacs Szabó István (Vylyan, Villány), Jásdi István (Balatonfüred-Csopak).

Szintén jelölést kapott Karner Gábor (Mátra), Kiss Gábor (Villány), Konyári János (Balatonboglár), Kovács Tibor (Tokaj Hétszőlő), Laposa Bence (Badacsony), Latorczai László (Sauska Villány), Légli Géza (Kislaki Bormanufaktúra, Balatonboglár), Liptai Zsolt (Pannonhalmi Apátsági Pincészet), Losonci Bálint (Mátra), Luka Enikő (Sopron), Malatinszky Csaba (Villány), Mauer Oszkár (Szerémség), Mérész Sándor (Etyeki Kúria), Mészáros László (Disznókő, Tokaj), Molnár Péter (Patricius Borház, Tokaj), Nyári Ödön (Badacsony), Szászi Endre (Badacsony), Szecskő Tamás (Mátra), ifj. Szepsy István (Szent Tamás Pincészet, Tokaj), Takács Lajos (Hollóvár Pincészet, Somló), Takler Ferenc (Szekszárd), Tarnóczi Zoltán (Orsolya Pince, Eger), Thummerer Vilmos (Eger), Tiffán Ede (Villány), Vida Péter (Szekszárd), Weninger Franz (Sopron) és Wille-Baumkauff Márta (Pendits Pincészet, Tokaj).

Minden Borászok Borászának lehetősége van egy fő jelölésére a Borászok Barátja díjra. Ezt az elismerést olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját. A korábbi évek győztesei Freund Tamás, Borbás Marcsi, Mészáros Gabriella és Alkonyi László voltak.

A díj jelöltjei közül - Ambrus Lajos József Attila-díjas író, szőlőbirtokos; Csizmadia András gasztrofilozófus, a Bor-Schola alapítója és vezetője; Gál Helga, Magyarország bornagykövete, a Külgazdasági és Külügyminisztérium bor és gasztronómiai tanácsosa; Kovács Pál, a Debreceni Borbarátok Társasága Közhasznú Egyesület elnöke, valamint Matt Kramer amerikai borkritikus, a Wine Spectator rendszeres szerzője - a Borászok Borásza aktuális ötven jelöltje választja ki a győztest, egyszerű többséggel.

Forrás: MTI

Forrás: Vendég & Hotel Online


Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?