Borkóstolás talpalávalóval

A Kis-Kárpátok Borút eseménysorozatát, az egyre népszerűbb Nyitott Pince Napokat 2015. november 20-án és 21-én, 16. alkalommal rendezték meg Szlovákia kiskárpáti borvidékén.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Bratislava Region Tourism meghívására néhány magyar, lengyel és cseh újságíró látogatott el a két napos eseményre. Segítőnk Olivér Luksin, a pozsonyi régió idegenforgalmi hivatalának munkatársa, valamint Sonja Jelinkova, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviseletének vezetője volt.

Mint megtudtuk, 50 euróba került az a kis füzet, amely egyben belépőt is jelentett az összes pincébe, ebből 25 eurónyi kuponból vásárolhattak bort a bemutatott borokból, és kaptak egy poharat is, amellyel kóstolót kérhettek. Nyolcezren vásárolták meg a füzetet, amelyben felsorolják a látogatandó pincéket. A Pozsony és Nagyszombat közötti útvonalon számtalan lengyel, cseh és magyar busz és kocsi hozta a vendégeket a pincékhez, szinte minden szálloda, panzió és fausi vendégház tele volt borszeretőkkel. Összesen 150 pince várta a látogatókat.

Szinte minden pincében apró falatkákat kínáltak, és a legkisebb pincétől a legnagyobbig tárt karokkal várták a vendégeket. Felsorolni is hosszú, merre jártunk, de várt minket többek között Modra, Pezinok, Pereg, Elesko. Több helyen három vagy négy zenész húzta a talpalávalót, és több nyelven énekelték a nótákat.

A kiskárpáti borvidék területét az ország nyugati részén fekvő falvakból és városokból álló övezet alkotja, és jelentősége a legnagyobb Szlovákiában. A borút régi koronázóvárosokon – Pozsony, Szentgyörgy, Bazin, Modor – át a környező kiskárpáti falvak útvonalat követi és Nagyszombaton ér véget. A borvidék 12 körzetre van felosztva, amelyben 120 település szerepel.

A vendéglátók kihasználták az alkalmat, és egyben bemutatták Pozsony nevezetességeit is. Ellátogattunk a dunacsúnyi víztározónál felépült modern művészetek múzeumába, vagyis a Danubiana Meulensteen Art Museumba. A múzeum alapítói Gerard Meulensteen Eidhovenból és a szlovák Vincent Polakovič. A felújított épülettel együtt helyet biztosítanak a kiemelkedő szlovákiai művészek és a szlovákiai modern művészet legendás képviselőinek, Galanda és követői kiállításának.

Elutaztunk Vöröskő várához is, amely az egyedülálló várpatikáról, a Mária Mennybemenetele kápolnáról, a fegyvergyűjteményről, illetve a csodálatraméltó pincehelyiségekről nevezetes. A szabálytalan alaprajzú, négy sarokbástyás Vöröskő vára az ország egyik leggazdagabb antik bútorkiállításának ad otthont. A Pálffyak által az évszázadok során összegyűjtött műkincsek, bútorok, festmények, fegyverek nagy része szerencsére épségben megmaradt a kastélyban, de a környék kisebb kastélyainak berendezési tárgyait is itt gyűjtötték össze. A kastélyban a történelmi bútorkiállítás keretében a kora barokk berendezési tárgyaktól kezdve az empiren keresztül a biedermeierig követhetjük végig a stílusok, divatok különböző példáit.

Meglátogattuk a híres szlovák majolikagyárat is. Az egykori királyi város, Modor, mely a Kis-Kárpátok alatt Szlovákia nyugati részén fekszik, nemcsak borászatáról híres, de itt található a majolikamanufaktúra épülete, melyet technikai műemlékként tartanak nyilván. 1883-ban kerámiaműhelyt és iskolát alapítottak, ennek a hagyományát viszi tovább a szlovák népi majolika. A jellegzetes mintázattal rendelkező modori majolika, melynek mintadarabjai megvásárolhatók a helyi üzemben, nagyon népszerű a szlovák határokon túl is. A műhelyben azt is bemutatták, hogy alalkul ki egy-egy majolikaváza vagy tál, megnéztük az égetőkemencét, és magunk is díszíthettünk egy-egy darab festetlen tálat, poharat vagy mécsestartót.

A Nyitott Pince Napok célja, hogy a borvidékek megismerése mellett a közvetlen emberi kapcsolatokat is ápolja – mondták a szervezők, és ezt mi is tapasztalhattuk. Békésen boroztunk a csehekkel, a lengyelekkel, na meg a vendéglátókkal együtt.


Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.
Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai

Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai 

A két borválogatás ezúttal az olasz Veneto, illetve a magyar Villány lankáin termett szőlőkből készült.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.