Borválasztási útmutató

Az ünnepekig alig néhány nap van már csak hátra, és egyre sürgetőbb a kérdés, hogy milyen ételek, italok kerüljenek az asztalra, vagy, hogy milyen ajándékot válasszunk szeretteinknek. Szikszai István, a Magyar Sommelier Club alapító tagjának, tanácsai segítségével a Csányi Pincészet meg szeretné könnyíteni a borválasztást, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy kellemesen teljenek az ünnepek.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elsődleges kérdés, hogy milyen alkalomra választunk bort. A könnyed koktélpartikhoz, a falatkaszerűen tálalt ételekhez egy üde, gyümölcsös vörös, esetleg egy könnyű rosé az ideális választás. A tematikájában is komolyabb, tartalmasabb vacsorákhoz karakteresebb bort válasszunk, így a testes vörösbor ideális lehet.

„A legfőbb különbség egy vacsora, ahol bort is felszolgálnak, illetve egy borvacsora között, hogy az előbbi esetén az ételsorhoz illő bort választunk, míg utóbbi esetben a borokhoz passzoló ételeket, fogásokat válogatunk” – magyarázta a sommelier.

Borlap a karácsonyi vacsora mellé

Szikszai István segítségével összegyűjtöttük, hogy a hagyományos karácsonyi menüsor mellé milyen borok illenek. Természetesen a javaslataink nem egyetemes érvényűek, hiszen mindenki a saját ízlésvilágának, a saját családi tradícióinak megfelelően készíti el az ünnepi menüt, és így a fűszeresebb, markánsabb ételekhez, vagy pont a lágyabb ízvilághoz mást kell választanunk.

• Halászlé – A magyarországi karácsonyi vacsorák elengedhetetlen első fogása, ami mellé a szakértő szerint friss, fiatal vörösbort érdemes beszereznünk, például Kékfrankost, Portugiesert vagy Pinot Noirt.
• Töltött káposzta – A kellemesen fűszeres káposztához a sommelier elmondása szerint a legjobb választás a hagyományos testes fehérbor, pl. egy palack Olaszrizling vagy Hárslevelű, s hasonlóan jó döntés lehet, ha egy palack üde, gyümölcsös rosét választunk hozzá.
• Bejgli, mákosguba – Amennyiben a mákot meghagyjuk kesernyésen, karakteresen a süteményekben, úgy a tökéletes kísérője a száraz, testes vörösbor, például bordeaux-i cuvée-k vagy a fajta jellegzetes borai (pl.: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, vagy Merlot). Ha valaki az édesebb desszerteket kedveli, úgy érdemes hozzá desszertbort, például egy kellemes aszút vagy késői szüretből készült borokat választani.

Bor, mámor, zene

A borvacsorák kivételével minden esetben az alkalomhoz, illetve az adott ételhez, programhoz kell igazítani a bort. Nincs ez másként akkor sem, amikor szórakozáshoz keresünk alkalmas kísérőt. Ha lendületes, pörgős zene mellé kell választanunk bort, válasszuk a könnyű, friss és gyümölcsösebb borokat, például egy üde rosét. Ha komolyabb zene mellé keresünk valamit, úgy érdemes egy testes, zamatosabb vörösbort választani.

Hogyan válasszunk ajándékba bort?

A bort elsősorban a személyhez, másodsorban alkalomhoz érdemes választani, tehát a legfontosabb, hogy ismerjük azt, akinek ajándékba szánjuk az italt. Nyilvánvaló, hogy egy fiatal, lendületes életmódot folytató hölgynek másféle bort kell keresni, mint egy idősödő, ínyenc úrnak. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy milyen bor lenne az ideális, érdemes szakértő tanácsát kérnünk!

„Igen pozitív tendencia, hogy az emberek körülbelül fele valamelyest ért a borválasztáshoz, és a többségük egy étteremben, vagy szakboltban segítséget kér, vásárlás előtt. Az embereket érdekli a borozás, és egyre többször olvasnak, nézelődnek, tájékozódnak a témában” – mondta Szikszai István.

Forrás: Élelmiszer Online


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.