Bronzérmes lett a hazai csapat

Meleg- és hidegkonyhai ételeiért, munkáiért egyaránt bronzérmet érdemelt ki a zsűritől a magyar nemzeti szakács- és cukrászválogatott a Luxemburgi Nagyhercegség fővárosában, Luxembourgban november 22-26. között zajló gasztronómiai világbajnokságon.

A világverseny minden negyedik évben kerül megrendezésre, ahol ezúttal 57 nemzet közel 1600 egyéni és csapat versenyzője mutatta be tudását. Az esemény és a szervezők nagy múltra tekinthetnek vissza, hiszen az első versenyt több mint 4 évtizede hívták életre. A verseny során részt vesznek nemzeti szakács-cukrász, nemzeti katonai, nemzeti ifjúsági válogatottak, valamint közétkeztetési, regionális csapatok és egyéni versenyzők.

A gasztronómiai verseny nem önálló rendezvény, hanem a nagysikerű Expogast szakkiállítás része, amely napjainkra olyan eseménnyé nőtte ki magát, ahol közel 45 000 látogató fordul meg az 5 nap során a világ minden részéről Japántól Kanadáig, Dél- Afrikától Norvégiáig.

Versenymunkájuk során a csapatnak el kellett készítenie egy összetett, több feladatsorozatból álló hidegkonyhás díszasztalt; majd pedig a másik napon, élő munka során, egy háromfogásos fine dining menüt 105 főre, melyet a világ minden tájáról érkező vendégek kóstolnak meg a nemzetek éttermében. Minden nap 6 nemzeti és 3 nemzeti junior csapat mutatta be melegkonyhás menüjét. A magyar csapat rögtön az első napon készítette el a 3 fogásos ételsorát, még pedig olyan országok mellett, mint USA, Anglia, Wales, Spanyolország és Románia.

 A nemzeti válogatott számos hungarikumot is tartalmazó menüje a következő volt:

ELŐÉTEL

Vadvízi fogasfilé marinírozott lazaccal, fűszernövényekkel ékesített savanyú daikonretek "szőnyeggel" borítva, citrusokkal aromatizált "rizottó" krokettel Tigris garnéla mousseline rákmártással, pagodakarfiol terrine, sült kelvirág habbal.

FŐÉTEL

Mangalica szűz füstölt libamájas és rókagombás"nercben" sütve, makói hagyma variációval Malac pofa és fül "sajt" pecsenyelével, naranccsal glasszírozott karottával Véreshurka Royale wasabis zöldalma géllel, pirított polentával.

DESSZERT

Tésztafánk tonkababos étcsokoládé mousse-szal töltve Akácmézes krém zselé, málna textúrákkal, pisztácia szivaccsal Málna sorbet erdeigyümölcs salátával Vargabéles vanília habbal, Tokaji Aszus tápiókagyöngyökkel.

A nemzeti szakács- és cukrász válogatott hidegkonyhai készítményeit a meleg konyhaihoz hasonlóan bronzéremmel díjazták kedden este a luxembourgi világbajnokságon.

 Krivács András az MNGSz elnöke a helyszínen röviden értékelte a magyar csapatok szereplését. Elmondta, hogy a melegkonyhai feladat egy kiélezett, nagyon erős verseny volt. Felkészülten érkeztek ki együtteseink, és a többi ország eredményeinek ismeretében is kijelenthető, hogy jól szerepeltek a világversenyen. A hidegkonyhai feladatban stílus- és szemléletváltást várt el a zsűri már a két évvel ezelőtti, erfurti olimpiához képest is. Az életszerűséget, a valóságban is így elkészíthető, tálalható ételeket, a letisztult formákat, az asztal egészének világos koncepcióját kiemelten értékelték. Az sem mellékes, hogy az erfurti 47-tel szemben 56 nemzet indulóival vettük fel a versenyt.

Forrás: Vendég & Hotel


Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?