Budapest, Siófok és Hajdúszoboszló maradt a sláger 2015-ben

A Szallas.hu foglalási adatai alapján az előzetes várakozásokat túlteljesítve, 10 százalékos bővüléssel zárta a tavalyi évet a belföldi turizmus, amihez hozzájárult, hogy 40 százalékkal nőtt a SZÉP-kártyás fizetések száma is az oldalon. A weboldal elemzése szerint tavaly még inkább az 1, illetve 2 éjszakás kalandokat keresték a magyarok, a három legnépszerűbb település sorrendben Budapest, Siófok és Hajdúszoboszló volt. A 2016-os előfoglalási adatokból pedig már most látható, hogy a foci-EB és a terrorveszély némileg átalakítja nyaralási szokásainkat.

A belföldi vendégforgalom szempontjából legerősebb hónapoknak számító július és augusztus tavaly még zsúfoltabbá vált: míg 2014-ben a Szallas.hu-n történő foglalások 45 százaléka érkezett erre az időszakra, 2015-ben 50 százalékra nőtt ez az arány. „Ugyanakkor 2015 első felére sem lehetett panasza a vendéglátóknak, amiben valószínűleg nagy szerepet játszottak a május végén lejáró SZÉP-kártya feltöltések is, tavasz végén ugyanis 7 százalékkal többen indultak útnak” – magyarázta Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezetője a szállásfoglaló oldal adataira hivatkozva. Tavaly már közel 40 százalékkal többször került elő a SZÉP-kártya a szállásdíjak kiegyenlítésekor, ráadásul az ilyen típusú szállásfoglalások átlagértéke is 4 százalékkal nőtt. Ennek ellenére a magyarok közel kétharmada még mindig legfeljebb 50 000 forintot költ belföldi szállásra.

Többször kevesebbet?

2015-ben még inkább az 1, illetve 2 éjszakás kalandokat kerestük, melyek az összes foglalás több mint 60 százalékát adták a weboldalon. Tavaly is az államalapítási ünnep hosszú hétvégéjét akartuk a leginkább kiélvezni: augusztus 23-a, vasárnap volt az a nap, amelyet az országban a legtöbben nem otthonukban, hanem valamilyen belföldi szálláshelyen töltöttek. A Szallas.hu éves összevetése szerint még mindig a főváros és Pest megye a legnépszerűbb úti cél, ezt követi Siófok, illetve Somogy megye, amely többek között Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye kárára még tovább növelte részesedését a hazai turizmusban.

A szállástípusok alapján továbbra is az apartmanok a legnépszerűbbek a belföldi utazók körében. „Az összes foglaláson belül a hotelek – leginkább a 2 csillagos szállodák – tudták növelni a részesedésüket, a panziók népszerűsége viszont csökkent” – tette hozzá a Szallas.hu ügyvezetője. Bár tavaly minden szálláshelytípus esetében megfigyelhető volt az átlagos foglalási érték növekedése, az apartmanok maradtak a legközelebb a 2014-es értékhez, a legnagyobb növekedést pedig a 4-5 csillagos hotelek, valamint a motelek érték el. „Idén valószínűleg 3-5 százalékkal drágábban kelnek majd el a belföldi szálláshelyek, és összességében további 9 százalékos piacbővülésre számítunk tavalyhoz képest” – mondta Szigetvári József. A Szallas.hu 2015-ben egyéni rekordot is döntött, volt olyan nap, amikor a közvetített szállásforgalom értéke meghaladta a 400 millió forintot.

Foci-EB és terrorveszély

A Szallas.hu 2016-os előfoglalási adatai alapján elmondható, hogy az elmúlt év terrorcselekményei a magyar utazókra is hatottak: soha nem volt még ilyen mennyiségű belföldi előfoglalás a júliusi és augusztusi hónapokra az oldalon, ezenkívül Horvátország is kimagasló népszerűségnek örvend. „Mi úgy látjuk, hogy a magyar vendégek többsége idén inkább belföldön nyaral, illetve külföldi utazás kapcsán a terrorfenyegetettség szempontjából szintén alacsony rizikóval bíró Horvátországot választja” – mondta Szigetvári József. A szakember hozzátette, hogy ez alól talán csak a foci-EB kivétel, hiszen a verseny helyszínéül szolgáló francia városokba irányuló szálláskeresés nagyon megugrott, ugyanakkor szabad szálláshelyeket már gyakorlatilag alig lehet találni.

Top 10 belföldi utazási célpont 2015-ben a Szallas.hu-n történő foglalási adatok alapján (zárójelben a 2014-es helyezések)

1. Budapest (1.)
2. Siófok (2.)
3. Hajdúszoboszló (3.)
4. Eger (4.)
5. Balatonfüred (5.)
6. Szeged (7.)
7. Gyula (8.)
8. Pécs (6.)
9. Miskolctapolca (10.)
10. Hévíz (-)


Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?