Budapesti éttermeket tesztelt titokban egy két Michelin-csillagos séf

Február végén derül ki, hogyan teljesítettek a budapesti éttermek a 2 Michelin-csillagos séf, Nicola Portinari szerint. A Dining Guide idén már tizenkettedik alkalommal ítéli oda az év legjobb éttermeinek járó elismeréseket, közöttük a legfontosabbat, a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjat. Idén egyedülálló, új bírálati rendszer szerint készül a rangsor, a végső tízes sorrendet ugyanis egy 2 Michelin-csillagos olasz külföldi séf állítja fel. A többi Magyarországon fellelhető rangsorhoz és kalauzhoz képest ennek köszönhetően a Dining Guide értékelése a legobjektívebb és legszakmaibb. A gálával egyidőben, február 29-én jelenik meg az a kiadvány is, amely a következő évben hasznos kísérője lesz a kulinária kedvelőinek: ez nem más, mint a Volkswagen-Dining Guide Top 100 Étteremkalauz. 

Az Év Étterme díjat 2004-es alapítása, és 2005-ben való első kihirdetése óta komoly érdeklődés kíséri. A Dining Guide, mint Magyarország legrégebbi és legmértékadóbb gasztronómiai platformja idén úgy döntött, továbbfejleszti meglévő értékelési rendszerét, így az idei évben komoly változásokra került sor e téren, mind a pontozási rendszer, mind a tesztelők személye változott.

A korábban megszokott 20-as pontrendszert idén 100 pontosra cserélték, ily módon könnyebben és átláthatóbban tudják besorolni az éttermeket. Az értékelés kifejezetten a magyarországi viszonyokhoz igazodik, nem a 3 Michelin-csillagos éttermek színvonalához hasonlítják a teljesítményeket, hanem a hazai kínálat szereplőihez. A legjobb magyar étterem sem kaphat többet 91-92 pontnál, ezáltal teszi a őket motiválttá a későbbi fejlődésre is.

Az idei változások lényegét Herczeg Zoltán, a gasztronómiai szakértő, a Dining Guide éttermi tesztjeinek vezetője foglalja össze: „Nincs részrehajlás, nincs érdek, nincs személyes szimpátia, hanem tiszta, reális és legfőképpen használható, fogyasztóbarát értékelés van. Hisszük, hogy a gasztronómia is egy szakma, és nem újságírók és bloggerek kell, hogy eldöntsék, kik a legjobbak. Utóbbi esetben sokszor érzelmi alapon, szubjektív szempontok alapján alakul ki a tesztelő véleménye. Ezt szeretnénk mi elkerülni. Azt szeretnénk, hogy amikor az étterembejáró közönség fellapozza a gála napján megjelenő Volkswagen-Dining Guide Top 100 Étteremkalauzt, akkor kiderüljön számára, hol érdemes enni. Ez lesz tehát az első magyar nyelven is hozzáférhető éttermi kalauz, amely a legmagasabb elvárásokat is kielégíti, utat mutat, tanácsot ad és olyan helyre irányítja a vendéget, ahol a pénzéért minőséget, megfelelő alapanyagokból készült kreatív ételeket, ápolt környezetet, intelligens, kulturált kiszolgálást kap. Ezzel tehát idén először nem csak gasztronómiai, hanem valamilyen szinten fogyasztóvédelmi információkkal is szolgálunk, hiszen a vendég ideje és pénztárcája egyaránt fontos nekünk, hogy továbbra is elkötelezett híve legyen a magyar éttermek látogatásának.”

Február 29-én a Larus Rendezvényközpontban kerül sor a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díj átadására, és másnaptól már elérhető lesz a különleges gonddal készített, sokak által hatalmas érdeklődésre számot tartó Volkswagen-Dining Guide Top 100 Étteremkalauz is.


Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.