Cafeteria-vég?

A cafeteria készpénzesítését vetette fel Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság "szétzúzta" a magyar cafeteriarendszert. Szerinte ezért fel kell vetni, hogy az eddig "rejtett" kettős javadalmazási rendszert nyílttá tegyék.

Hogy mit jelentene ez a gyakorlatban, az most még meglehetősen ködös. Az mindenesetre biztos, hogy a jelenlegi adószabályok szerint érdemes a munkáltatónak ún. béren kívüli juttatást adni a munkavállalói számára - már ha ezt megengedheti magának a cég, mivel jelentősen alacsonyabb ennek költségterhe, mint a munkabér esetében. Munkabér esetében ugyanis a munkáltatót terhelő összes költségnek körülbelül a felét kapja meg nettó bérként a munkavállaló, a béren kívüli juttatások - ezek közé tartozik az Erzsébet utalvány és a SZÉP kártya  - esetében pedig ugyanez az arány majdnem 75%. A béren kívüli juttatások körét a Személyi jövedelemadóról szóló törvény 71§-a határozza meg.

A lapunk által megkérdezett pénzügyi szakember elképzelhetőnek tartja, hogy az Erzsébet utalvány és a SZÉP kártya megszüntetése után a munkabér felett egy bizonyos összeget "béren kívüli juttatásként" adhatnának a munkáltatók, nyilván ennek részletszabályait még ki kellene dolgozni. Mindenesetre ha nem valamilyen csak Magyarországon felhasználható utalvány vagy kártya formájában adnák a dolgozóknak ezt a juttatást, hanem készpénz formájában, akkor a kormány egyik eredeti szándéka - nevezetesen, hogy ezt a keretet mindenképpen belföldön költsék el - nem teljesülne. Ez hátrányosan érintene számos vidéki szállodát, amelyek forgalmának egyes esetekben akár 40%-át a SZÉP-kártya biztosította. Az is tény ugyanakkor, hogy azon cégek egy része, amelyek eddig a szükséges adminisztráció miatt ódzkodtak a SZÉP-kártyától, elképzelhető, hogy a jövőben áldoznának erre a célja, és ebben az esetben nőne a magyar dolgozók szabad költésű jövedelme, ami részben úgyis a turizmusban csapódna le. 

Akár az is elképzelhető persze, hogy az Erzsébet utalvány és a SZÉP kártya megszüntetése után nem ad "helyettük" más kedvező adózású juttatási lehetőséget az állam. Ez azonban óriási gondot okozna például a több ezres létszámú állami cégek, pl. MÁV, Magyar Posta, stb. esetében, ahol évente hosszadalmas egyeztetések eredményeként születik megállapodás a vállalatvezetés és a szakszervezetek között a cafeteria végleges összegéről.

Forrás: MTI / Turizmus Online


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.