Chilei Rómeó és Júlia

Dél-Amerika legstabilabb, egyik legfejlettebb és legdrágább országába látogattunk. Ha Chile méretarányos térképét Európa mellé tesszük, azt vesszük észre, hogy a latin-amerikai ország észak–déli irányú kiterjedése hosszabb, mint a Norvégia legészakibb fjordjától Spanyolország legdélibb pontjáig tartó távolság. Közel 4300 kilométernyi óceáni partszakasza van, viszont nagyon keskeny maga az ország: kelet–nyugati irányban a legnagyobb távolság mindössze 350 kilométer. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Csendes-óceán és az Andok hegyvonulat közé szoruló or­szágnak az északi felébe láto­gattunk, a perui–bolíviai hármas határ vidékére, a világ legszárazabb sivatagába.

ABLAKTÖRLŐ, AZ VAJON MI LEHET?

A fővárosból, Santiago de Chiléből több mint két óra repülőút a legészakibb vá­ros, Arica. Az alig kétszázezer lakosú település az örök tavasz városa: szinte sohasem esik az eső, és az óceán fölötti szelek tökéletesen temperálják: nyáron 29-30, télen átlagban 25-26 fok van. Mivel az Atacama a föld legszárazabb sivataga, a levegő páratartalma alig húsz száza­lék körüli – errefelé az autókon nincs ablaktörlő, mert teljesen fölösleges. Az eső tehát ritka vendég, viszont annál gyakoribb a földrengés: naponta átlag hét-nyolc kisebb rengést regisztrálnak, és háromhetente van egy komolyabb földmozgás.

HALAT HALLAL

A kirándulást érdemes a kikötőben kez­deni, ahol a halászok éhes pelikánok, macskák és egy komplett fókacsalád jelenlétében tisztítják meg az aznapi fogást. Cápákat darabolnak (a kikötőtől néhány lépésre lévő halpiacon egész nap árulják a kékcápa húsát), vajhalat, hatalmas kardhalakat dolgoznak fel, de itt mossák le a sokféle kagylót is a rájuk tapadt moszatoktól. Ha itt eszünk, fel­tétlenül meg kell kóstolni a fehér húsú halakból nyersen készült chevicét. Ez egy perui eredetű különlegesség, amelyet úgy készítenek, hogy haldarabokat és egyéb tengeri herkentyűket apró darabokra vágnak, majd hagymát, édesburgonyát és többféle citrom levét teszik rájuk – utóbbi tulajdonképpen bepácolja a húst, így egyáltalán nem tűnik nyersnek az étel. De érdemes megkóstolni a kikötő kis bódéjában kapható hallevest is: hatalmas tányérban elképesztő mennyiségű halat, kagylót és egyéb különlegességet kapunk, tulajdonképpen egész napra elegendő kalóriát. Ha pedig gourmet-élményekre vágyunk, fel kell keresni a tengerparti Rayu éttermet – nem olcsó, de Miche­lin-csillagos színvonalon kóstolható meg a Csendes-óceán teljes élővilága.

FOLYÓVÖLGYBŐL EGYENESEN A MARSRA

A sok ezer méteres csúcsok közelében érdemes fellátogatni a hegyekre is. Az út a Lluta folyó völgyében vezet – ez a tér­ség éléskamrája, ugyanis az indiánok több ezer éve beültetnek minden egyes négyzetmétert. A jó klímának köszönhe­tően évente többször is van zöldség- és gyümölcsszüret, és ne feledjük, mindez gyakorlatilag a föld legszárazabb helyén!

A völgyből kiérve a tizenötmillió éves kő-és homoksivatagban találjuk magunkat, szó szerint holdbéli tájon – semmi sem marad meg a forróságban. Errefelé kön�­nyen eltelhet ötven esztendő is egyetlen csepp eső nélkül, így teljesen hihető, hogy a tudósok még mikrobák szintjén sem találták az élet nyomait. Nem véletlen, hogy itt kísérletezik ki a marsi expedíciók eszközeit.

SZIGORÚAN VÉDETT GYERTYATARTÓK

Nyaktörő szerpentineken keresztül ve­zet az út, kétezer méter magasra felérve a sivatag átvált az Andokba – ezt onnan tudni, hogy a kopár hegyeken megjelenik az egyik legfurcsább élőlény, a többkarú gyertyatartóra vagy fordított csillárra tökéletesen hasonlító kandeláberkak­tusz. Ez a növény kizárólag itt él a földön: évente alig néhány centit nő, így érthető, hogy szigorúan védik az akár ötméteres­re is megnövő növénycsodákat. Kétezer és háromezer méter között érzi jól ma­gát, így pontosan tudjuk, mikor léptük át a három kilométeres magasságot: ami­kor már nem látunk több „gyertyatartót”. Mivel eső nincs, a hajnali párából nyeri ki maga számára a nélkülözhetetlen nedvességet.

ELŐ A KOKALEVELEKKEL!

Háromezer méter fölött már ott a Lauca Nemzeti Park. Itt már van növényzet, ezért könnyen láthatunk békésen leg­elésző vikunyákat – a háziasított lámák vadon élő rokonait. Itt érdemes elkezdeni rágcsálni a kokalevelet vagy kortyolgat­ni a kokateát, mert négyezer méter felé közeledve hamar jelentkeznek a magas­hegyi betegség tünetei. Az oxigénhiá­nyos állapotban állandó szédülés, hány­ingerrohamok, borzalmas fejfájás teszi rémálommá az élményt – nem árt ezért napokkal előtte elkezdeni szedni az erre a betegségre használatos gyógyszert, így megelőzhetjük a tüneteket.

TÖBB EZER ÉVES MOHÁK BIRODALMA

Négyezer és néhány száz méteren már a világ egyik legmagasabban lévő óri­ásfennsíkján, az Altiplanón járunk – havas vulkánkoszorúk ölelésében egy akkora sík terület ez, amelynél csak a tibeti fennsík nagyobb. Itt található a Chungará-tó, amely milliónyi flamingó és más egzotikus madár otthona. Kris­tálytiszta vizének köszönhetően egész mélyre lelátni – a legnagyobb mélység 33 méter, és nyüzsögnek benne a halak. A tó ajmara eredetű neve egyébként azt jelenti: moha a kövön, és nem véletlen a névválasztás, mert a partján külön­leges mohák nőnek. Neonzöld a színük, yaretának hívják őket, és mivel nagyon lassan nőnek, nagyobb példányaik akár két-háromezer évesek is lehetnek.

VULKÁNOK SZÜLETÉSE

A Chungará tó fölött két, hóval borított egykori vulkán is látszik. Az indiánok földje ez, ezért természetes, hogy mindkét hegynek története van. Parinacota, egy erős és gazdag törzs sarja beleszeretett az ellenséges törzs vezetőjének lányá­ba, Pomeraméba. Az indián Rómeó és Júlia története az európaihoz hasonlóan tragikusan alakult: a bűnös kapcsolaton feldühödött szülők megölték a szerel­mespárt, de a természet felháborodott a kegyetlenségen, és két egyforma méretű vulkánnal emlékeztet a fiatalokra. A vul­kánok természetesen kitörtek, elpusztítva az egymással háborúskodó törzseket, és a kataklizma után láva helyett könnyezni kezdtek, ebből alakultak ki a tó és a lagú­nák, örök mementójaként a feleslegesen kiontott vérnek.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.