Családi nyaralás

Míg az előszezon az idősebb, illetve a gyermektelen pároké, addig a nyári főszezon a családi nyaralások ideje. Cikkünkben néhány példán keresztül mutatjuk be a hazai kínálatot; a kedvelt desztinációkat, szállásfajtákat és a kirajzolódó trendeket.

A magyarok 76 százaléka az elmúlt egy évben nem volt üdülni – állapítja meg a GfK Hungária és a Szonda Ipsos legfrissebb Nemzeti Médiaanalízis felmérése. Azok körében, akiknek sikerült elutazniuk legalább öt napra, a legnépszerűbb úti cél a Balaton volt, külföldön Horvátország, Görögország, Tunézia és Törökország az éllovas. Horvátország kivételével a többi desztinációba a családok többsége az utazási irodák csomagajánlataiból válogat. Az utóbbi években egyre kedveltebbek a bulgáriai utak is, a gyerekkorukban többször a bolgár tengerparton nyaralók most gyerekeikkel térnek vissza. Az előrejelzések szerint a családosok inkább az év közbeni kisebb kiruccanásokat, a téli, illetve tavaszi utazásokat hagyták ki azért, hogy a nyári üdülésről ne kelljen lemondaniuk.A négycsillagos szállodák még mindig jól teljesítenek, bár észrevehető az elmozdulás az olcsóbb szállások irányába.

Meddig gyerek a gyerek?

A gyermekkel utazókat elsősorban pluszszolgáltatásokkal és kedvezményes árakkal csábít(hat)ják magukhoz a szállodák. De ki számít valójában gyereknek? Jogilag egyértelműen 18 éves koráig gyerek a gyerek, és nagy ritkán valóban akad olyan szálláshely, ahol még a 18 éves „gyermeket” is ingyenesen szállásolják el a szülővel egy szobában. Ez a szemléletmód érvényes például egyes mediterrán hajóutaknál. A legtöbb szálloda azonban kétéves kor felett már kér – ha nem is a teljes árat – szállásdíjat. Az ingyenesség azonban egyre későbbi életkorra tolódik ki. Egyre gyakoribb, hogy hatéves korig tekintenek el a szállásdíjfizetéstől a szálláshelyek, és 12–14 éves korig 50 százalékos kedvezményt nyújtanak. Már nem ritka az – ott alvók számától független – szobaár alkalmazása sem, és megjelentek a családi árak a szállodai elhelyezésekre éppúgy, mint a teljes útra vonatkozóan. A jövőben a fenti árképzési tendenciák erősödése várható, mivel a családi csomagárak az utas számára átláthatóbbak; megkönnyítik az ajánlatok összehasonlítását és a családi büdzsé kialakítását. A jelenleg alkalmazott családi ár többnyire a „két felnőtt + egy, illetve két gyerek” felállásnak kedvez. A háromgyerekes családoknak – mivel a legtöbb szobába be sem fér enynyi pluszágy – mindenképpen egy második szoba szükséges, és a csomagárak is maximálják a gyerekek számát. A családi árképzésnek vesztesei is lehetnek: a gyermekekkel együtt utazó egyedülálló szülők. Egy csecsemő és egy 16 éves kamasz igényei között semmi átfedés nincs, holott mindkettő még kiskorú. A családbarát szálláshelyek többnyire a 4–12 éves korosztály igényeit fedik le, akik számára ingyenes klubot működtetnek, programokkal és anyanyelvi animátorokkal. A kisebbek számára általában térítéses gyermekmegőrzést nyújtanak, amely a szülőknek egy-egy estére vagy néhány órára jelent megoldást. Ebben a korban a szülők többsége egyébként sem hagyná gyerekét hosszú időre idegenekre. A kamaszok szórakoztatása a legkevésbé megoldott, s aránylag kevés az olyan szálláshely, ahol mind a három korosztály kikapcsolódásáról egyaránt gondoskodnak.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy minden szálláshelynek tárt karokkal kell-e fogadnia a kisgyerekes családokat. Az 1950-ben alapított francia Club Med, a klubszállodák úttörője például bizonyos egységeibe csak felnőtteket fogad, ráadásul vannak elsősorban párokat vagy éppen szingliket megcélzó egységeik. Legtöbb üdülőközpontjukban azonban a fiatalok, a családosok és az idősebbek is együtt, egymást nem zavarva pihenhetnek. Egyes hotelekben a 0–2 és a 2–4 éves gyerekek számára is külön klubot üzemeltetnek. Sokszor nincs egyértelmű utalás a szálloda preferált vendégkörére vonatkozóan, ilyenkor a szolgáltatások köre és az árképzés lehet az iránymutató. Magyarországon nemigen találkozni olyan szálláshellyel, amely kategorikusan kizárná a családosokat. Inkább az ellenkezőjére van precedens, azaz néhány wellness-szállodában a feltöltődni vágyó felnőtt vendégeket zavarja meg időnként a felügyelet nélkül rohangáló, unatkozó kisgyerek.

Manó, Dinó, Törpi

A charteres utazásszervezők főszezoni kínálata elsősorban a családosokra koncentrál. A kedvezményes csomagárakon túl van olyan iroda, amelynél a gyerekek ingyen is utazhatnak, csak a szállást vagy az illetéket kell kifizetniük. A szülők és gyerekek gondtalan nyaralásáról egyre több üdülőhelyen az utazásszervezők által kialakított, klubszerűen működtetett animációs programok is gondoskodnak. A Neckermann „Klub, Család, Strand” katalógusában gyűjtötte össze családi ajánlatait. A legnépszerűbb desztinációkon túl a cég Bulgáriába és Spanyolországba, valamint Madeira szigetére is kínál családi üdüléseket. Békefi Veronika ügyvezető igazgató elmondta, hogy a Klub Oázis program egy éve él, és az idén már kilenc szállodában várják a vendégeket. „A Klub Oázis szállodák kiválasztását és a programokat Béres Alexandrával közösen alakítottuk ki, hogy a nyaralás alatt a nyaralni vágyóknak a teljes kikapcsolódás mellett az egészséges életmódról se kelljen lemondaniuk.” A gyerekek szórakozását a NeckerManó Klub szakképzett animátorokkal biztosítja. Idén ez a koncepció a külföldi Klub Oázis szállodák – Mallorca, Rhodosz, Kos, Korfu, Bulgária és a Török Riviéra – mellett újdonságként a Hotel Karos Spa szállodában Zalakaroson is megtalálható. Erdei Györgyi, a Best Reisen Dino Club programjának menedzsere kérdésünkre elmondta, hogy 1998-ban indították el a Dino Clubot, elsőként Tunéziában egy hotellel. Mára kínálatuk négy országra (Tunézia, Egyiptom, Görögország és Törökország) és kilenc szállodára bővült. A Dino Clubokban szakképzett animátorok gondoskodnak a gyerekek egész napos magyar nyelvű szórakoztatásáról. Négyéves kortól két korcsoportban foglalkoznak a kicsikkel. Olyan programot ajánlanak, mint a Seholsziget kincsei, az Indiánok tábora vagy a Dinoolimpia.

A Tensi a Törpi Klub brand alatt fogta össze családbarát ajánlatait, tudtuk meg Hargitai Éva értékesítési vezetőtől. „Egyedi ajánlataink közé sorolhatók a kulturális köntösbe bújtatott városnézések, mint a Harry Potter nyomában vagy a Notre Dame-i toronyőr titka.” Szintén újdonságot jelentenek a Tensi kínálatában a rekreációs családi üdülések és túrák. Gyermek- és ifjúsági tábort szerveznek Zamárdiban és Halásziban, míg a felnőtteknek és családoknak lovas-, tenisz-, vitorlás-, szörf-, súlycsökkentő, csapatépítő programokat és táborokat kínálnak. Ajánlanak vízitúrát a Szigetközben, a Csallóközben és a Bodrogon, kerékpártúrát a Balaton és a Fertő-tó körül. Szerepel a kínálatban egyéni, családi utazás Disneylandbe, Legolandba, Gardalandbe, kirándulás a csokoládévagy mormotavonaton Svájcban, és elmaradhatatlan a 10 éve minden évben elindított, 180 fős charteres Mikulás-túra a Lappföldre. Télen tematikus síheteket kínálnak szakképzett magyar nyelvű oktatókkal Ausztriában és Olaszországban, síovival és síiskolával. A tengerparti nyaralóprogramjaikon ajándék jár minden 12 év alatti gyermeknek.

Szállodák, farmok, tanyák

A nagy balatoni szállodák gyerekbarát szolgáltatásai egyre inkább hasonlítanak a mediterrán társaikéhoz, de gyermekes családokat várnak a panziók, a bérelhető magánházak és a tó közeli falusi vendégházak is. A kisgyermekkel érkezőket az utóbbi években egyre több ajánlattal vonzzák magukhoz a hazai szálláshelyek. A Balaton közeli alsópáhoki Kolping Hotel volt az első Magyarországon, amely kiemelt figyelmet szentelt a gyerekekre. A 10 éves üdülőközpont 450 ágyával mára háromgenerációs hotellé vált. Az utóbbi években országszerte nyíltak meg családbarát szállások, a kastélyszállóktól a biofarmokig.

Az utóbbi években a falusi vendégházak mellett olyan falusi üdülőközpontok alakulnak ki, amelyek a helyi értékek autentikus bemutatása mellett a szolgáltatások széles skáláját nyújtják a vendégeknek. Tiszaszőlősön a Szőlőszem Szórakoztató és Egészségfarm 30 000 m2-en kínál aktív és passzív szórakozást kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A Somogy Kertje üdülőfalu más hangsúllyal, de hasonló koncepció mentén, hat különböző stílusú falusi házzal várja a családokat. A széles körű sport- és wellness-szolgáltatások mellett a felnőttek a hagyományos falusi tevékenységekben – kertészkedés, gyümölcsszedés, metszés, virágültetés, szüretelés, gyomtalanítás, kosárfonás és agyagozás – is kipróbálhatják magukat, míg a gyerekek számára szabadtéri játékok, kézműveskuckó, játszótér, medence, valamint állatsimogató és csacsifogatolás jelenti a kikapcsolódást. A fenti példák a magyar „slow utazás” mozgalom első gyermekei. A kiskorban kialakított, a természet, illetve a vidéki élet iránti affinitás kialakítása a belföldi turizmus fenntarthatósága mellett egy egészséges nemzedék felnövekedését is szolgálja.

A közelmúlt talán válság indukálta másik tendenciája, hogy néhány alacsonyabb kategóriájú vidéki szálloda a gyerektáborozás felé nyitott. A salgótarjáni kétcsillagos Medves Hotel egész évben 700 méter magasban, festői környezetben várja a családok mellett a (sport)táborosokat is. A háromhektáros ősparkban fekvő szálloda különleges szubalpin klímával rendelkezik, mely alkalmas számos légzőszervi megbetegedés, különösen allergiás panaszok gyógyítására. Állítólag a Föld északi és déli pólusa után itt az egyik legnagyobb a mágneses kitüremkedés, az úgynevezett „vadpólus”, amely számos betegségre jótékony hatással bír. A sporteszközökkel jól felszerelt szállodában tartalmas kirándulásokat is szerveznek a környék látnivalóihoz.


Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala 

Magyarország keleti részébe vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.
Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?