Élményturizmus: társas utazás haladóknak

Hajnalok hajnalán induló nonstop buszos utak, vasfeneket igénylő európai kulturális körutazások, zergeösvényeket járóknak szóló extrém kalandtúrák, kifinomult ízlésűeknek való gasztroutak… A társas utazások kínálata manapság elsősorban ilyen jellegű termékeket ölel fel, pedig egyre nagyobb az igény az olyan egyedi programok iránt, amelyek a kulturális körutazások és az extrém sportos túrák között helyezkednek el.

Mivel idegenvezetőként számos csoportos utazáson veszek részt, érdekelt a kérdés, hogyan építsük fel az ideális élményt nyújtó programot. A társas utazások hazai piacán jellemzően kulturális körutazások és extrém túrák foglalnak helyet, pedig a két tartomány között ott van egy hatalmas terület, sok ezer potenciális utassal. Ők azok, akik rövidebb programokba csomagolt komplex élményeket szeretnének közösségben megélni. A turizmusnak ezt a válfaját nevezhetjük egyszerűen élményturizmusnak vagy közismert nemzetközi kifejezéssel slow travelnek. Ha egy utazási iroda kihasználja az ebben rejlő lehetőségeket, hosszú időre bebiztosíthatja a jövőjét, mert a kereslet már jó ideje itt kopogtat az ajtón.

Sikerrecept

Kultúra + természet + helyi ízek + kis testmozgás + interakció + a táj megélése – ha ezeket az elemeket harmonikusan egybecsomagoljuk, már kész is a slow travel receptje. Az arányokat alakítsa ki az utazási iroda a vendégkörével karöltve. Ebben a pillanatban is sok ezer hazai utazni vágyó kutat olyan utazások után, amelyeken egy–három nap alatt életre szóló élményeket és barátságokat szerezhet. Ehhez ráadásul nem kell messzire utazni, nem kell hónapokkal előre tervezni, nincs utazás előtti stressz. Kell viszont hozzá egy innovatív utazási iroda, egy új generációs vendégkör és egy élménymixer. Ez utóbbi egy olyan szakember, például idegenvezető, aki képes a vendégek ízlését a trendeknek megfelelően formálni, ugyanakkor az irodának is hatékonyan kommunikálja a vendégek álmait. Vagyis a vendég – idegenvezető – utazási iroda háromszögből egy egymást inspiráló, folyamatos megújulásra képes erőtér jön létre.

Nem a kor számít

De ki is valójában az új generációs utazó? Nem az életkor a meghatározó, hanem az utazó világszemlélete. A közelmúltban egy utazási iroda honlapján meghirdetett, osztrák határ menti kerékpáros hajtánytúrára összejött egy teljes busznyi létszám: a közönség a 25 évestől a gyermekes családokon át a 60 éves korosztályig terjedt. A 25 évesek már rendelkeznek saját jövedelemmel és nyitottak a világra. Ők komplex élményeket szeretnének, többször egy évben, relatív rövid utazásokra bontva, elérhető áron. A családosoknak is ideális egy ilyen program, hiszen nem kell messzire utazni, és az élményfaktor is sokszínű. Ez egy kiváló lehetőség a gyerekes családok társas utazásokba való bevonására. A fiatal seniorok pedig szeretnék összekötni a kultúrát a kímélő testmozgással és a természet közelségével. Fontos tudni, hogy az élményutakat kínáló irodák folyamatosan fejlesztik a termékeiket, és a kínálat bővül az irodák honlapjain. A slow travel egyik nagy kihívása megtalálni az arany középutat a kultúra, a testmozgás, a gasztronómia és egyéb összetevők között. Egy lehetséges megoldás a drezina, vagyis a sínbiciklizés Burgenland mesebeli tájain.

Az alábbi táblázat segít megérteni az élményturizmus filozófiájának a lényegét:

Az első lépéseket a slow travel világába apránként is megtehetjük azzal, hogy egy klasszikus társas utat lépésről lépésre egy-egy élménymodullal gazdagítunk, és ezt kiemelten kommunikáljuk a vendégkör felé. Ezzel is erősítjük a vendégekben azt a tudatot, hogy irodánk miben nyújt egyedit egy olyan desztinációban, ahová mások is szerveznek utat. Íme, néhány konkrét példa:

Az állatkertek és színházak világa

Egy felmérés, illetve tapasztalataim szerint az állatkertek és a színházak a városok leginkább keresett attrakciói közé tartoznak… Legalábbis az egyéni turisták preferenciáiban, mivel a szervezett társas utak között alig találni olyat, ahol a programban szerepelne ilyen helyszínek meglátogatása. Prágai Állatkert vagy egy londoni musical? Nagyon erős hívószavak, szervezett utak programjaiban mégis ritkán felbukkanó elemek.

Prága vízibiciklivel

Prága szinte minden évszakban eladható termék, és Budapestről még éppen egészséges buszozással elérhető. Érthető, ha valaki első prágai útján befizet a klasszikus városnézős Prága-programra, amelyben szerepel egy legalább ötórás séta a Strahovi kolostortól az Óváros térig. Ezt követően esetleg meglátogatja az egyik közeli sörgyárat, és legurít egy korsóval a frissen csapolt szűretlenből. Jelenleg a piacon a prágai kínálatok nagyon hasonlóak, pedig a megoldás ott van a Károly híd alatt, amit ugyanúgy el lehetne adni „első prágásoknak”, mint visszatérő vendégeknek. A titok nyitja a vízibicikli. Ez az eszköz tökéletes ahhoz, hogy kellemes környezetben átmozgasson mindenkit a hosszú buszozás után. Ráadásul az audioguide segítségével teljes várospanorámát nyújthatunk egy órában a vendégek számára a Moldván ringatózva. A rendhagyó városnézés után a vendég maga döntheti el, hogy a városképből milyen helyszíneket keres fel időprés és kötelező menettempó nélkül, és az idegenvezető is felajánlhatja vagy kisorsolhatja egy játék keretében, hogy milyen attrakciót keressenek fel együtt.

Bled, „pletnaszindróma ”

Egy szlovéniai bledi-tavi tutajozásért (pletna) a legtöbb utazási iroda képes akár száz kilométeres kitérőt tenni. A legtöbb esetben azonban a bledi látogatás kimerül a tutajozásban és egy sebtében legyűrt helyi krémesben. Pedig Bled klasszikus „energiahely”, ahol meg kell állni! A tó legnagyobb értéke nem a tutajozás, hanem a hely szelleme, ami szinte minden utazót megérint. Bled az a hely, ahol legalább egy éjszakát el kell tölteni, hogy lássuk a tópartról a naplementét és a napfelkeltét! A vendégek vágyainak sokkal jobban megfelel egy tóparti, akár csak kétcsillagos szálláson eltölteni egy feledhetetlen éjszakát, mint egy négycsillagos tranzitszálláson távolabb.

A slow travel filozófiájával kapcsolatban érdemes néhány tévhitet eloszlatni:

1. Közeli helyekre el tud utazni egyedül is az ember. Valóban, de ne feledjük, hogy ma már az utazás élménye nemcsak attól függ, hogy milyen messzire, milyen helyekre utazunk, hanem egyre inkább attól, hogy milyen komplex élményt kapunk milyen társaságban. Egy élményprogram keretében egy közismert desztináció is teljesen új megvilágításba kerülhet.

2. A vendégek látnivalókat akarnak megtekinteni, ha szabadidőkre és élményekre „áldozunk” időt, akkor odavész a kulturális tartalom. Épp ellenkezőleg! Egy élményprogramba ágyazott kulturális tartalom sokkal hosszabb időre megmarad az emlékünkben, hiszen ebben a műfajban van igazán lehetőség hangulatokhoz kötni a látnivalókat Ma már egyre kevésbé trendi az épületekről minden részletet felsoroló idegenvezetői stílus, viszont a buszos utazás során az idegenvezető komplex országképet adhat. Amikor pedig leszállnak a buszról, a vendég élményeket szerezhet vagy megpihenhet.

3. A slow travel csak zárt csoportoknak adható el. Jelenleg a potenciális közönség megtalálása az egyik legnagyobb kihívás, de sokszor elég egy klasszikus terméket egyetlen élménymodullal felturbózni, mint a „vízibiciklizős Prága” esetében. Ha egy desztinációban testmozgással gazdagítunk egy programot, majd helyi ételeket kínálunk, erre a rafinált párosításra sokan felfigyelnek, így ajánlatunk kiemelkedik a kínálatból, és össze fog jönni a buszos létszám!

Végezetül egy hazai slow travel programajánló. Az élményutazás nem a minél nagyobb távolságok megtételéről szól, hanem egy mikrokörnyezetben adható minél komplexebb élménycsomagról, harmonikus időbeosztással. Ehhez a koncepcióhoz passzoló integrált helyszínek bőven akadnak ideahaza is. Ilyen például Lillafüred, ahol egy öt kilométer átmérőjű körön belül olyan élményekben lehet részünk, mintha egymás után több különböző világot járnánk be. Programterv: a Palotaszálló és a környező kultúrtáj megismerése: intenzív séta – pisztrángozás – kisvasutazás – libegőzés – levezető séta vissza a völgybe a bükkerdőben.

A slow travel ars poeticáját követő irodák jellemzően online felületeken kommunikálják az év közben is megújuló programkínálatukat, és felismerve a közönségük igényét, képesek egész évben utazási szezont teremteni.

Olvasói levélben reagáltak a cikkre
A megjelenést követően Prónay Gyula, a PROKO TRAVEL ügyvezető igazgatója reagált a cikkre, levelét az alábbiakban közöljük:

"Örülök, hogy az utazók között az egyre népszerűbb körutazásos turizmussal is foglalkozik a Turizmus Trend magazin, mint a szakma egyik meghatározó szaksajtója.

A legutóbbi kiadványukban megjelent Nagy Gábor cikk: „Élményturizmus: társas utazás haladóknak” több vonatkozásával azonban nem értek egyet. Az élményturizmust külön területnek állítja be a cikk szerzője, mintha a többi társasútnak nem a (pozitív) élményszerzés lenne a célja.

Nem túl szerencsés a táblázatuk sem, melyben két kategóriát említenek: „rohanós körutazás, illetve élményutazás”. Ez azt is sugallja az olvasó felé, hogy csak ez a két kategória létezik. Azaz a körutazás az rohanós, bezzeg ez a slow travel (élményutazás) tökéletes. A táblázaton belül is az összehasonlítások – melyből egy párat kiemelek – nem túl szerencsések.

A felsorolás első tagja a „rohanós körutazás” a másik tagja az „élményutazás”:

Nevezetes desztinációkhoz vezet – Jó helyekre vezet

Akkor az ismert helyszínek nem látványosak, és nem is jók?

Negatív árversenybe száll be és jó árat kommunikál – Élményt és kiszámítható szolgáltatást kommunikál

Ez sértő a körutazást szervező irodák számára, cikkük úgy állítja be, mintha mi, körutazásokat szervező irodák nem törekednénk a minőségi szolgáltatásokra, munkánkat csak a profit motiválná.

Sok város, sok épület megtekintése – harmonikusan felépített programelemek

Igen, meg lehet szervezni rosszul egy társasutat, de nemcsak mi a PROKO TRAVEL-nél, hanem sok másik iroda is kellemesen összehangolja a látnivalók (épület, természet, szabadidő) arányát. Természetesen vannak kivételek, de a gyenge színvonalú cégeket a piac úgyis kiveti magából.

Jó gondolat a musical, mint programjavaslat, de nem értek azzal egyet, hogy a közös prágai városnézés a vízibiciklizésből áll, majd ezt követően „…a vendég maga döntheti el, hogy a városképből milyen helyszíneket keres fel időprés és kötelező menettempó nélkül.” Véleményem szerint nagyon rossz irányt venne a szakma, ha az idegenvezetéses városnézés (még ha audioguide-ot használunk is) egy vízibiciklizéses programra szorítkozik. Az utazók azért jönnek utazási irodák által szervezett programokra, mert elvárják, hogy az idegenvezető a fő látványosságokat mutassa be nekik. Gondolom, nemcsak a PROKO TRAVEL az egyedüli iroda, aki nem tud azonosulni az Önök cikkében javasolt megoldással.

Amivel teljes mértékben egyetértek, az az a gondolat, hogy nem a nagy távolságok megtétele a fontos, hanem az, hogy minél több élményt – akár újfajta megvilágításban – adjunk utasainknak. Igen, mi is, és a körutazásokat szervező irodák – merem állítani – mindegyike erre törekszik. Ezzel a gondolattal nem mondtak újdonságot.

Összegezve: a cikk szerzője leírta slow travel címszó alatt azt, hogy mi várható el egy jól szervezett társasutazástól. Csupán az maradt ki a cikkből, hogy ezt már idehaza is sok iroda megvalósítja a régi, hagyományos „társas körutazások” vagy „kulturális körutazások” címszó alatt.

Tisztelettel

Prónay Gyula
PROKO TRAVEL
ügyvezető igazgató"


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.