Frissítve: Összes irodáját bezárta a Kun-Mediátor, a rendőrség nyomoz

A pénzügyi tevékenységgel is foglalkozó karcagi Kun-Mediátor utazási vállalkozás mára az összes irodáját bezárta, a cég felelős vezetőjének jelenlegi tartózkodási helye nem ismert.

Sikkasztás bűntett elkövetésének gyanúja miatt nyomozást indított a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya, miután a pénzügyi tevékenységet folytató KUN-MEDIÁTOR Szolgáltató Kft. karcagi fiókjában többen nem jutottak hozzá befektetésükhöz – közölte a rendőrség kedden este.

A police.hu-n megjelent közlemény szerint többen személyesen tettek bejelentést 2015. április 14-én a Karcagi Rendőrkapitányságon, mert a – többek között – pénzügyi tevékenységet folytató vállalkozás karcagi fiókjában befektetési szándékkal elhelyezett pénzükhöz a lekötési idő lejárta után nem fértek hozzá.

A tájékoztatás szerint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a nyomozást ismeretlen tettes ellen folytatja, és vizsgálja az ügy körülményeit. A vállalkozás felelős vezetőjének jelenlegi tartózkodási helye a nyomozóhatóság előtt nem ismert.

A kft. fő tevékenységként utazási irodaként működik, utazásközvetítéssel foglalkozik, amely mellett pénzváltási tevékenységet is folytat, de pénzügyi tevékenységre vonatkozó engedélye nincs az MNB-től.

Utazási irodai üzletága is van a cégnek

A vállalat utazási irodai üzletággal is rendelkezik és mind utazásközvetítői, mind utazásszervezői tevékenységet végez. A Kun-Mediátor Utazási Iroda székhelye Budapesten található, főirodája Karcagon van, azonban vannak még irodái Törökszentmiklóson, Debrecenben és Budapesten is.

A Facebookon már létrejött egy zárt csoport Kun-Mediátor Károsultak néven, melynek nyilvános leírásában a következő szöveg olvasható: „Mint ismeretes, Dobrai Sándorné "Marcsi" 2015. Április 13-án vagy 14-én a hozzátartozóival együtt elhagyta az országot, tartózkodási helye, valamint a rá- és a vállalatára bízott pénzünk holléte ismeretlen. Azért hoztam létre ezt a csoportot, mert mivel mindannyian a ködben tapogatózunk, jelenleg fel sem tudjuk mérni az általa okozott kár mértékét, sem a károsultak számát. Tisztelettel kérek mindenkit, hogy hívjon meg minden általa ismert betétest, károsultat a csoportba, használjuk a közösségi média erejét, ahogy tették már sokan előttünk ilyen esetekben. Emellett használjuk ezt a csoportot platformként az információ megosztására.”

Békési Tamás, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal főosztályvezető-helyettese kérdésünkre elmondta, hogy az utazásszervezési engedéllyel rendelkező Kun-Mediátor Utazási Iroda ügyében közigazgatási hatósági eljárást indítanak. A hivatal jelenleg azt tudja vizsgálni, hogy ezzel összefüggésben fennállnak-e a kiadott engedély megadásának feltételei vagy nem. A Kun-Mediátor az Union Biztosítónál külföldi utazásszervezésre lekötött vagyoni biztosítéka ötmillió, míg a belföldi szervezésre lekötött összeg ötszázezer forint. Arról egyelőre nincs tudomásunk, hogy tartózkodik-e valaki külföldön az iroda szervezésében.

Felügyeleti vizsgálatot indítottak a Kun-Mediátor Kft.-nél

Jogosulatlan pénzügyi szolgáltatás gyanújával piacfelügyeleti vizsgálatot indít a Magyar Nemzeti Bank a fő tevékenysége szerint utazásszervezéssel foglalkozó Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft.-nél - közölte a felügyeleti hatóság. A kft. fő tevékenységként utazási irodaként működik, utazásközvetítéssel foglalkozik, amely mellett pénzváltási tevékenységet is folytat, de pénzügyi tevékenységre vonatkozó engedélye nincs az MNB-től. A jegybank a beérkezett piaci jelzések alapján kezdte meg az ügy áttekintését, s ennek során egyeztetett az illetékes rendőr-főkapitányság szakembereivel is. Az ügyben számos feljelentés érkezett a rendőrséghez is. Az MNB a pénzügyi piacok stabilitása és a fogyasztók biztonsága érdekében minden ilyen esetet haladéktalanul feltár, a jogosulatlan szolgáltatókat eltiltja a piaci tevékenységtől, szükség esetén egyéb szankciókat is alkalmaz, illetve feljelentést is tesz az illetékes nyomozó hatóságnál - emlékeztetett közleményében az MNB. A jegybank ismételten felhívta a figyelmet felügyeleti honlapjára, amelynek figyelmeztetések menüpontja tartalmazza a jegybank látókörébe került, pénzügyi tevékenységre vonatkozó engedély nélkül tevékenykedő társaságok listáját. Ugyanezen a honlapon a piaci szereplők menüpontban olvasható a felügyeleti engedéllyel vagy regisztrációval tevékenykedő pénzügyi intézmények listája - közölték. (MTI)


Sorra érkeznek a károsultak bejelentései

Szerda délelőtt többen álltak a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. karcagi fiókja előtt, amely be volt zárva. A polgármester a helyszínen nyilatkozva szomorúnak és meglepőnek nevezte a helyzetet, ugyanis - mint mondta - az utazási iroda vezetőjéről, "a köztiszteletben álló karcagi emberről", akinek azóta nyoma veszett, senki sem feltételezte a történteket. Az emberek, akik rábízták megtakarításaikat és most nem jutnak pénzükhöz, "érthető módon" fel vannak háborodva - tette hozzá.

Vizsgálatot kezdeményez a nemzetgazdasági miniszter 
Szerdán Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter utasította a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal főigazgatóját, hogy a Kun-Mediátor Kft. utazásszervezési tevékenységével kapcsolatban haladéktalanul indítson vizsgálatot. Az ellenőrzésnek ki kell terjednie arra, hogy a cég utazásszervezési tevékenysége miatt kerülhetett-e bárki veszélybe, vagy kára származhatott-e abból. A vizsgálatnak tisztáznia kell azt is, hogy a cég működése során nyújtott-e szabálytalan módon, engedély nélkül pénzügyi szolgáltatást. 




A megyei közgyűlés elnöke jogi segítséget ígért a károsultaknak

Helybeliként megdöbbentőnek nevezte a történteket, és az eddigi információk alapján "okosan kitalált" bűncselekményről beszélt, a károsultaknak pedig eredményes felderítő munkát és jogi segítséget ígért a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés Karcagon élő elnöke a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. karcagi fiókja ügyében a városházán szerdán tartott sajtótájékoztatón.

Kovács Sándor (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta: a legfrissebb adatok alapján 200-nál több károsultról tudnak, ám ez a szám "percről-percre nő". Jelenleg kétmilliárd forint körülire saccolható az az összeg, amelynek sorsáról és hollétéről nincs tudomásuk – tette hozzá.

Karcag kis város, ahol néhány tízmillió forint elköltése vagy befektetése is feltűnik az embereknek. Mivel ilyesmit nem tapasztaltak, feltételezhető, hogy "a pénz nem itt van" – fogalmazott. Bárhová vitték is a cég közismert, helybeli tulajdonosai az emberek befektetésre szánt megtakarításait, azt "így vagy úgy, de meg lehet és meg kell találni és visszaadni a károsultaknak" - mondta.

Céghálózatról van szó

Emlékeztetett: a településen élők közül sokan tudják: a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. egy kiterjedt "cégháló" része, melynek tulajdonosi köre "ellenzéki politikusokat és pártokat támogatott, és feszült viszonyban volt Fazekas Sándor jelenlegi földművelésügyi miniszterrel, a város korábbi polgármesterével és a települést jelenleg irányító Dobos Lászlóval.”

Kijelentette: minden károsult és a tulajdonosokat ismerő állampolgár információja segítheti a nyomozást. Amennyiben a rendőrség fel tudja göngyölíteni a céghálózatot, a pénz is meg fog kerülni – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke.

Kovács Sándor kitért arra is, hogy a károsultaktól úgy tudja: a városban televíziót is létrehozott cég már 10 éve foglalkozik befektetéskezeléssel, miközben ezt sehol nem hirdette meg, ami „gyanús és arra utal, hogy illegális tevékenységről volt szó”. Két eset lehetséges: a vállalkozás vagy illegális pénzügyi tevékenységet folytatott, ami bűncselekmény, vagy rosszul fektette be a rábízott pénzt – mondta jelezve, hogy ezt mielőbb tisztázni kell a továbblépés érdekében.

Utazási iroda: „technikai okok miatt zárva”

Érdekesnek nevezte ugyanakkor, hogy voltak olyan ügyvédek és politikusok, akik hamarabb értek a helyszínre, mint a károsultak, ami felveti annak lehetőségét, hogy az érintettek bennfentes információkkal rendelkeztek.
Dobos László polgármester (Fidesz-KDNP) a tájékoztatón arról beszélt, hogy az utazási irodaként ismert és jól működő cég köztiszteletben álló karcagi vezetőjének hétfőről keddre virradóra veszett nyoma. Az irodába – melynek bejáratán a „technikai okok miatt zárva” felírat olvasható - kedden az ott dolgozók sem tudtak bejutni, főnöküket hiába keresték telefonon.

Az ügy „komoly érzelmi hullámokat váltott ki és feszültséget okozott a városban” – fogalmazott, nyugalomra, türelemre és összefogásra kérve a befektetőket és minden lehetséges segítséget megígérve nekik. Közölte: hallomásból úgy tudják, 500 ezer forinttól több százmillió forintig terjedő összegeket adtak át a károsultak a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft.-nek.

„Végtelenül sajnáljuk, hogy ez a - Karcagon eddig példátlan – előre jól megtervezett csalás előfordult, mely a számok alapján sok gyanútlan, a befektetésre szánt pénzét évtizedeken át megtakarított embert és családot érint” – mondta.

Az eseményt követően Dobos László és Kovács Sándor az addig a városháza folyosóján várakozó mintegy kéttucatnyi károsultat is tájékoztatta az ügy legfrissebb fejleményeiről. Az érintettek kérdéseire válaszolva a két vezető hangsúlyozta: mindenkit váratlanul ért az eset, melyre az első feljelentésig és a cég pénzügyi tevékenységét nem ismerve a hatóságok és az illetékesek sem figyelhettek fel. A megbeszélésen az érezhetően feszült hangulatban lévő, ám tájékoztatást fegyelmezetten végighallgató károsultak elfogadták és tudomásul vették az elhangzottakat, ám többen is hangsúlyozták: értetlenül, felháborodva és kétségbeesetten állnak az eset előtt, hiszen a céggel való együttműködésük korábban zökkenőmentes volt és a társaságtól kapott papírok, illetve dokumentumok is a tevékenység hivatalosságának, illetve a cég megbízhatóságának látszatát keltették.


Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?