Étterem nyílik a Piarista gimnázium épületében

Várhatóan idén októberben nyitja meg kapuit a közönség előtt a Bábel étterem a Piaristák budapesti, Március 15. téren álló épületében - közölték a Studio Mertropolitana által szervezett szerdai, budapesti sajtótájékoztatón. Munkatársunktól

„Budapest sikertörténeteinek egyike előtt állunk” - fogalmazott Eszter Elemér a Studio Metropolitana Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, majd a háta mögé mutatott és így folytatta: egy épület áll mögöttem, mely 20 éven keresztül igen szomorkás állapotban volt, csakúgy, mint a tér, amelyen áll, a Március 15. tér”.

A Piaristák gimnáziuma

a hosszú egyetemi éveket és a kihasználatlanul állást követően utóbb már új köntösben feszít roppant tömegével az Erzsébet híd lábánál. Sőt, a Piaristák gimnáziuma már két hete megnyitotta kapuit a nebulók előtt. Az okatatási intézményt - melynek helyszínét illetően az érintettek ingadoztak a XII. kerület és a belváros között - persze fenn is kell tartani. Így adta magát a remek lehetőség, hogy az épület, Eszter Elemér megfogalmazása szerint üzletileg értékelhető négyzetmétereit, bérbe adják. A hatalmas házban több ezer ilyen négyzetméter akadt, melynek 75 százalékát már ki is adták. Többek közt a Bábel étteremnek, mely ősszel átköltözik ide eddigi Váci utcai sarkáról és nem csupán éttermet, hanem kávézót valamint egy tekintélyes méretű rendezvénytermet is üzemeltet majd bérleménye területén. A szinte beláthatatlan belmagasságú terem valaha a Piaristák díszteremeként élte napjait, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem itt székelő Bölcsészkarának tornaterme működött benne.

Az épületet száz százalékban

birtokló Piaristák olyan formában jutnak az iskola működtetéséhez szükséges pénzhez, hogy az épület ingatlanfejlesztését elvégző Portus Buda Group a kiadható négyzetmétereket bérbe véve főbérlőként adja tovább a helyiségeket az albérlőknek. Eszter Elemér, aki egyben az egyebek mellett kommunikációs és ingatlanfejlesztő céget magában foglaló Portus Buda Group ügyvezető igazgatója is, elmondta: a nonprofit és for profit fejlesztés ilyen formájának komoly társadalmi haszna van, mivel a Piaristák színvonalas oktatása újra termeli a „jó koponyákat”, melyből a egész ország húz hasznot. A gimnázium illetve a szintén a Pesti Barnabás utcai épületben működő rendház fizikailag elkülönül a kereskedelmi bérleményektől. A földszintet egy trendi hamburgeres, egy divatcikk üzlet, egy pékség és hamarosan a Bábel étterem uralja majd. Az 5-7. emeletek között kaptak helyet az irodák, míg a rendház a 4. illetve az 5. emelet egy részét használja, az iskola pedig a 2-4. szintek között nyitott meg.  Az épület fejlesztésének teljes költségvetése mintegy 5 milliárd forintot tett ki, melyet hitelből és önrészből egyaránt álltak, de 10 százaléknyi uniós forrás is szerepel a történetben.

A Turizmus Online birtokába jutott, nem megerősített információk szerint a következő ilyen jellegű egyházi ingatlanfejlesztés a budapesti Ferenciek téri Ferences rendházban várható, melynek földszintjén a Kárpátia étterem is működik. Hogy pontosan milyen funkciót kap az épület, még nem tudni, csupán annyit, hogy zajlik egy, a jövőre vonatkozó átgondolás.

A Fővárosi Önkormányzat által 1995-ben alapított Studio Metropolitana városfejlesztői, városmarketing feladatai mellett immár 4. éve az egy hónapon át tartó Urbitális Majális rendezvény egyik szervezője is. Mint Eszter Elemér ügyvezető elmondta: céljuk, hogy a saját környzetükben egyedit alkotó városi civil közösségeket összefűzzék és tevékenységükre egy programsorozatot építsenek fel. Ennek tematikája évről évre változik; 2011. hazánk uniós elnökségének jegyében telt, míg jövőre Budapest tematikus utcái kerülnek sorra. Ezen olyan utcákat kell érteni, melyek évek során kialakítottak valamit és arra húztak rá egy márkát, brendet, mint a Ráday utca. Vagy, amelyek megújulás előtt állnak, témát és funkciót keresnek maguknak.


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.