Ezt issza a világ karácsonykor

Champagne, vörösbor vagy petit verdot? Ezt isszák Dél-Afrikában, Alaszkában és Mexikóban az ünnepek alkalmával. Itthon vajon mit kortyolunk?

Franciaország: champagne

Nincs az a francia, aki másért merne nyúlni a fa alatt, mint (legalább) egy palack champagne-ért, pláne hogy a világ legnagyobb része ugyanígy tesz. A világ leghíresebb ünnepi itala ráadásul minden borfajta közül a legalkalmasabb arra, hogy végigkísérjen egy egész étkezést, úgyhogy aki nem szeretne a borokat válogatni, elég, ha néhány palackkal behűt estére.

Egyesült Királyság: portói

A szigetországban még mindig a portói számít a kará- csonyi nemzeti italnak. Az ünnepekkor jellemző időjárás még kedvez is az erősített boroknak – bár Angliában gyakorlatilag egész évben portóiszezon van… Desszerthez és sajthoz tökéletes választás, ha anglomán karácsonyt rendezünk, ha pedig kifejezetten erős, füstös húsokat készítünk, akkor a főétel mellé egy kevésbé édes, fiatalabb darabbal sem vallunk szégyent.

Spanyolország: vörösbor

Az egész világ rajong értük, ezért egyértelmű, hogy a spanyolok is a legjobb vörösboraikkal ünnepelnek. A vörösboros borvidékeik közül Rioja és Ribera del Duero a két leghíresebb. A vidék szőlőiből főként mély színű, igen összetett és gyümölcsös vörösborokat készítenek, amelyek könnyebb ételekkel is jól párosíthatók, és nem csak egy pohár esik jól belőlük.

Svédország: karácsonyi sör

Ahogy a világ nagyon sok pontján isznak ilyenkor groghoz, forralt borhoz vagy tojáslikőrhöz hasonló alkoholos italokat, a karácsonyi sör intézménye is meglehetősen elterjedt. Svédországban viszont egyenesen kötelező: nemzeti italuk az ünnepek táján az alkoholmentes julmust és az erős, édes karácsonyi sör.

Kanada: pezsgő

Kanadában az éghajlatnak köszönhetően gyönyörű tradicionális pezsgőket is készítenek. Az egyik legelismertebb pezsgőház a L’Acadie – a 2008-ban indult új-skóciai borászat kommunikációjában nagy hangsúlyt fektet arra, hogy kizárólag saját szőlőből készíti a pezsgőit.

Alaszka: jégbor

Borvidékeken élőknek viccesen hangozhat, hogy az USA minden államában termelnek bort – így Alaszkában is. Az állam legismertebb – ha nem az egyetlen – borászata a Denali: a Texasból származó család a vadon termő gyümölcsökön kívül rizlingből és cabernet franc-ból készít jégbort.

Mexikó: bor a Kaliforniai-félszigetről

A Mexikóban élőknek is természetes, hogy az ünnepi asztalra bor kerül. A Guadalupe-völgyben készült borok az Egyesült Államokban sem csak az egzotikum miatt keresettek: a borvidék adottságait a szakértők Toszkánáéhoz hasonlítják.

Venezuela: petit verdot

A dél-amerikai bortermelő vidékek állandó presztízsharcban állnak egymással: komoly nemzeti büszkeség övezi a bortermelést minden országban. Ennek megfelelően Venezuelában is egy helyi különlegesség, a petit verdot-t kerül az ünnepi asztalra. Ez a klasszikus bordeaux-i szőlőfajta több szakértő szerint új hazára lelt ezen a vidéken, s Venezuela klímáján a legjobb arcát tudja megmutatni.

Dél-Afrika: brandy

A dél-afrikai borok és pezsgők ismeretében nehezen hihető, de a helyiek a jeles ünnepeken sokkal nagyobb mennyiségben fogyasztanak brandy-t, mint bort. Annak ellenére, hogy karácsonykor tombol leginkább a nyár és strandidőben is ragaszkodnak a megszokott márkájú borpárlatokhoz, ami nem csoda, hiszen 2014-ben a Paarl borvidékről került ki a világ legjobb brandyje.

Ausztrália: shiraz pezsgő

Az ausztrálok saját ikonikus szőlőfajtájukból, a shirazból készítenek pezsgőt. Mivel a karácsonyt ők is a strandokon töltik, nem is baj, ha nem a nagy testű és magas alkoholtartalmú vörösborokkal ünnepelnek. Ezek a pezsgők az európaiak számára szokatlanok, ugyanakkor izgalmasak is: sokkal harsányabb gyümölcsösséggel és persze tannintartalommal bírnak, mint a filigrán fehér fajtákból készült buborékos társaik.

Magyarország: koccintsunk aszúval!

A tokaji aszú igazi kincs, tökéletesen illik bármelyik ünnepi menühöz. De választhatjuk valamelyik villányi cabernet franc-t, és aki fehérborra vágyik, az is megtalálja a magának valót: az illatos Irsai Olivértől kezdve a ritka juhfarkig. A buborékimádók is örülhetnek, szinte minden borvidékről találunk már remek pezsgőt! És aki szeretné, hogy az ünnepekkel ne érjen véget a bormámor, annak ideális a márciusi VinCE Budapest Wine Show, mert ott egyszerre több mint 1000-féle bor kóstolható itthonról és külföldről egyaránt.


Sonkafőzés kérdésében hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzés kérdésében hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.