Gourmet négy keréken

Az Egyesült Államokban és Ázsiában már jó ideje hatalmas népszerűségnek örvendő gourmet food truck kávézók és különböző éttermek, bisztrók már Európában is kezdenek divatba jönni. Az élen járó országok közé sorolható Hollandia, Belgium, Franciaország és Németország, ahol már több különböző profilú food truck étteremlánc is működik.

A trendeket követve immár hazánkban is megjelentek a food truck gyorskiszolgálók. A választék széles: a kávézótól a grillételeken át egészen a Michelin-csillagos séfek biokonyhájáig bármi kérhető az utcáról.

Magad, uram, ha szolgád nincs

A történelem első food truckjai az 1800-as évek közepén jelentek meg. Ezek kisebb szállítóautók voltak az Egyesült Államokban, amelyekből szárított babot, kávét, szárított marhát, sertést és hasonló, nem romló termékeket szállítottak – friss áruról akkor még szó sem volt. Megjelenésük magyarázata a nyugat felé terjeszkedés volt a polgárháború után, amikor hosszú hónapokig vándoroltak a marhapásztorok, azonban enni túl sok mindent nem állt módjukban, ezért kénytelenek voltak megoldani maguknak a szállítást. Később, az 1890-es évek végére hasonló ételeskocsik látták el az éjszakai munkásokat is New Yorkban.

 Hagyd ott a konyhát! Ülj a volán mögé!

Az ötvenes évek végén az amerikai hadsereg használt mobil kantinokat, hogy a hadsereg bázisain állomásozva el tudja látni a katonákat. Az igazi food truck boom napjainkban következett be, az elmúlt években vált ez a különös vendéglátói forma igazán trendivé Amerika-szerte. Nagy éttermek indították útjukra saját autóikat, rajta saját választékukkal, és sok híres séf otthagyta megszokott konyháját és a biztonságot nyújtó vendégkört, hogy ezt a változatos életformát válassza. A gourmet street food új értelmet nyert, legyen szó hamburgerről, vietnami vagy távol-keleti fogásokról, netán ínycsiklandozó szendvicsekről, kézműves fagylaltokról vagy vegetáriánus ételekről.

Ázsia a food truck koronázatlan királya

A legfejlettebb street food kultúrával Ázsia rendelkezik, hiszen arrafelé igencsak szükség van arra, hogy tömegek jussanak gyorsan és olcsón ebédhez, vacsorához. Európában Belgiumé a korona sültkrumpli-mobil téren, a franciáknál a klasszikus tex-mex gyorskaja a király, Angliában pedig a kulturális olvasztótégelynek köszönhetően mindenféle íz van, ami csak a világban négy kerékről elérhető.

 Michelin-csillagos snackmobil

A food truck világsikerének egyik ékes példája Marc Veyrat Michelin-csillagos francia séf esete, aki megnyitotta saját bio food truck hálózatát, ahol előre melegített üvegekben elsősorban a forgalmasabb negyedekben és az irodaházak környékén kínál topfogásokat. „Mi, séfek eddig nem törődtünk eleget a mindennapi étkezéssel, a könnyen elérhető, gyors utcai étkezéssel. Hagytuk, hogy mindenféle zavaros helyről érkező szendvicsek, pizzák, hamburgerek foglalják el a helyet” – fejtette ki a két különböző helyen lévő, háromcsillagos Michelin-éttremet működtető 63 éves sztárséf, aki amerikai mintára Franciaországban is meghonosította a minőségi fogásokat kínáló snackmobilokat. „A régió gazdáival dolgozunk együtt, azt szeretnénk, ha a párizsiak csak a környékről beszállított alapanyagokból készült ételeket ennének.”

Forrás: Vendég & Hotel

Forrás: player.hu


Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.