Hatszáz Michelin-csillagos étterem a 2016-os francia Michelin-kalauzban

Két párizsi luxusszálloda étterme kapta meg hétfőn a harmadik csillagot a Michelin hotel- és étteremkalauz idei francia kiadásában: a Plaza Athénée, amelynek séfje Alain Ducasse és a 2014 vége óta Christian Le Squer által irányított Le Cinq a Four Seasons George V nevű hotelben.

A francia gasztronómia bibliájaként számon tartott Michelin-kalauz 2016-os kiadásában hatszáz kitüntetett étterem szerepel, kilenccel kevesebb, mint tavaly. A háromcsillagos intézmények listájára két új hely került fel, de kettő le is került onnan, így továbbra is 26 háromcsillagos étterem található Franciaországban. Az új csillagot kapott séfek között idén egyetlen nő sem szerepel.

"Szívesen mondom azt, hogy lehet Michelin-csillagok nélkül is élni, de azért sokkal jobb velük élni. Nyolcadik alkalommal kaptam meg a harmadik csillagot, négy vagy öt alkalommal el is vették tőlem, már nem számolom, és csak folytatódik az egész" - mondta a kalauz bemutatóján Alain Ducasse.

Az idei kiadás ugyanakkor megfosztotta egy csillagtól Alain Ducasse egyik másik éttermét a párizsi Le Meurice luxusszállóban, amely ezentúl csak két csillaggal rendelkezik, valamint a Saulieu-ben található Le Relais Bernard Loiseau nevű étteremtől is elvette a harmadik csillagot.

Ez utóbbit a 13 évvel ezelőtt öngyilkosságot elkövetett séf özvegye, Dominique Loiseau irányítja, aki csalódottságának és megdöbbenésének adott hangot a döntés miatt. Azt mondta, hogy minden energiáját arra fogja fordítani, hogy a 25 éve háromcsillagos étterem - amelynek séfje jelenleg Patrick Bertron - mielőbb visszakapja a harmadik csillagot.

Idén tíz új étterem kapta a második csillagot, köztük a La Grande Maison, amelyet a világ legtöbb csillagos étteremmel rendelkező séfje, Joel Robuchon nyitott meg 2014-ben Bordeaux-ban. Kétcsillagos lett a párizsi Le Grand Restaurant is, amelyet a média egyik kedvence, Jean-Francois Piege irányít. Az egycsillagos kategóriába 42 új étterem került be, köztük az idei kalauz legfiatalabb séfje a 23 éves Angelo Ferrigno által vezetett dijoni La Maison des Cariatides.

A kalauz nemzetközi igazgatója a bemutatón arra hívta fel a figyelmet, hogy Franciaország egyre vonzóbb a külföldi séfek számára. Az új egycsillagosok között ugyanis hét külföldi séf található, közülük három japán: Nisi Hideki a Neige d'été, Tesima Rjudzsi a Pages és Nakatani Sinszuke a Nakatani élén.

A bemutatón egyperces csenddel adóztak a világ egyik legjobbnak tartott mesterszakácsa, a francia-svájci Benoit Violier, a lausanne-i Le Restaurant de l'Hotel de Ville vezetője emlékének, aki vasárnap öngyilkos lett.

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.