Hungaricum vs. Gallicum

Őshazájából, azaz a Franciaországból érkező Cabernet franc vagy a villányi borvidékről származó franc? – ez itt a kérdés. Erősen megoszlanak erről a vélemények: a Loire-völgyéből érkezők esküsznek saját borvidékükről származó, könnyedebb textúrájú és ízvilágú nedűikre, a magyarok viszont az erősebb, testesebb, a hazai ízvilághoz közelebb álló villányi fajták mellett teszik le voksukat.

Korántsem tisztünk eldönteni ezt a szakértőknek is alapos leckét feladó kérdést, inkább csak kívülállóként kóstoltuk a 12 villányi, majd ugyanannyi Loire-völgyi borból álló italsort a siklósi Várban, november 20-án, a „100% Franc, 100% Villány” elnevezésű programon. Közben odafigyeltünk a szakemberek véleményére is. Akik hangsúlyozták: talán szerencsésebb lett volna először (délelőtt) a franciásan könnyed, Loire-menti tételeket kóstolni, így délutánra maradhattak volna a testesebb villányiak, nem pedig fordítva, ahogy a valóságban történt.

A vár vitéz villányi védői

A siklósi franc-konferencián kóstolt 12 helyi tételt 40 bor közül választották ki vaktesztelés útján. Így kerül elénk többek közt Vylyan, Weninger-Gere, Bock és Sauska-féle Cabernet Franc – azért ezt a négyet emelem ki, mert nekem ezek tetszettek a legjobban. Mert ezek kávés-feketecsokis ízvilággal is rendelkező, súlyos, amolyan igazi villányi világú tételek, amelyek közül egy-kettőben – bár többnyire acélhordóban érlelték a bort - erősen érezni a barrique-jelleget is. Ennek kapcsán jegyezte meg Ede bácsi (Tiffán, aki aki majdnem „ellopta a show-t” hozzászóláshegyeivel), hogy ő volt az, aki Magyarországon először használt barrique hordót, és ő az, aki elsőként kezd leszokni róla. A siklósi Wassmann Pincészet 2013-ból való franc-ja is kellemes meglepetés volt hűvös, kissé grafitos, franciás ízvilágú borával. Bár én eddig sose hallottam róluk, úgy tűnik, ideje megjegyezni ezt a feltörekvő biodinamikus pincészetet.

A csata szünetében: séta a várban

Amíg a cateringhez – stílusosan – a helyi Tenkes Csárda csapata megterít, körülnézek a gyönyörűen felújított, teljes szépségében pompázó, sokat megélt várban. Ahol bár az igazi Tenkes kapitánya sosem harcolt az 1700-as években a labancok ellen, de az erről szóló nagysikerű filmsorozatot viszont valóban itt forgatták. Az alagsorban naná, hogy végignézem a remek kínzókamrát és kínzóeszközöket, valamint a várbörtön világát bemutató kiállítást. Legjobban az ötletes kis fejprés tetszett, bár nem szeretném, hogy egyszer rajtam valaki kipróbálja. Meg a gazdag raboknak járó külön cella, aminek ablak van, benne méretes priccs, asztal székkel, tollal, pennával, és kályha – amit kívülről fűtöttek a foglárok, hogy ne fagyjon be az előkelő foglyok feneke.

Ezt követően elképesztő ebéddel rukkolnak elő Tenkesék mai megformálói, a helyi csárda csapata, Kovács Gábor tulajdonos vezetésével. Leveseik, sült libacombjuk lila káposztával, hagymás krumplival, desszertjeik – mind maga a tökély, és a magyar konyha legszebb napjait idézi.

A gallok támadása

A Cabernet Franc-nál az érlelés és a házasítás a fontos, hallottuk a francia szakértő véleményét boraik kóstolása előtt, ráhangolódásképp. Valamint nehéz és könnyebb évjáratokról, fagyokról, hideg és meleg nyarakról szólt a francia sommelier-hölgy, és arról, a cabernet franc őshazájából egész más ízvilágú tételeket hoztak, mint a délelőtt kóstolt villányiak. Bár csak a palackos érlelés nyomait lehetett érezni majd’ mindegyikben (az utolsó három kivételével), emiatt azt a következtetést vontam le (korántsem szakértőként), hogy nem csoda, ha a gallok ezeket a franc-okat házasítják, mert magukban a legtöbb nem is állná meg a helyét. A Loire-völgyéből kóstolt borok (a francia franc-ok 65 százaléka onnan való) fűszeres, borsos, sós, állítólag roppant elegáns grafitos jegyei nekem nem jöttek be, inkább a villányi házigazdák borai mellett tenném le a voksomat.

A csata kimenetele?

Szerintem utcahosszal verték a Villányban, mintegy 350 hektáron termelt cabernet franc szőlőből készített tételek a 6500 hektárnyi területről nyert ugyanilyen fajtájú gall borokat. Az persze még a jövő zenéje, hogy vajon a villányi cabernet franc – amelyet mostantól a borvidék kiemelt fajtájának, zászlóshajójának tekintenek – vajon sikeres lesz-e a nemzetközi piacon, vagy beáll a sorba, mint a legtöbb Bordeaux-i és Loire-menti borok, azért, hogy házasítások egyik szereplője legyen. Drukkoljunk neki! Mert a jelenlegi helyzeténél sokkal többet érdemel.


Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?