Íme Budapest legvirágosabb kerülete

A Turizmus Világnapján, 2014. szeptember 27-én rendezték meg a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny díjkiosztó ünnepségét a budapesti kerületek számára. A legvirágosabb budapesti kerület Józsefváros lett, különdíjat kapott Újbuda és Kispest is. A verseny országos díjkiosztó ünnepsége november első hetében lesz.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A díjkiosztó és a világnap összekapcsolásának apropója az, hogy az idei évben a világnap kiemelt témájaként az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) a turizmus és közösségépítés kapcsolatát jelölte meg, amely a Virágos Magyarországért mozgalomnak is kiemelt szempontja. A verseny jó példája annak, hogy a virágosítás, kertészkedés milyen – hosszú távon is jól működő – közösségeket kovácsolhat, ezek munkája pedig a település turizmusára is pozitívan hat.

Ebben az évben 12 budapesti kerület nevezett a versenybe. Zsűrizésüket a nyári hónapok folyamán több szakmát képviselő szakemberekből álló zsűri végezte el, így a kertészeti, városrendezési, településtervezési szempontok mellett a turizmus is jelentős szerephez jutott. A verseny budapesti fődíját Budapest VIII. kerülete nyerte el. Különdíjat kapott továbbá a XI. és a XIX. kerület. A díjakat Dr. Szentes Tamás, Budapest főpolgármester-helyettese adta át a kerületek polgármestereinek: Dr. Kocsis Máténak, Dr. Hoffmann Tamásnak és Gajda Péternek.



Csendben folytak a fejlesztések a Józsefvárosban

A Józsefváros az elmúlt években csendesen meghúzódott a háttérben, szinte titokban tartva azokat a komoly fejlesztéseket, amelyekkel az idei évben berobbant a budapesti versenyzők közé. A kerület olyan magas színvonalú közterületeket hozott létre, amelyekkel egyszeriben a főváros legjobbjai közé került – dacára minden előítéletnek, ami a VIII. kerülettel szemben fennáll. Összesen 30 hektárnyi közterületi zöldfelületet újítottak fel (köztük a 32-esek terét, a Muzsikus cigányok parkját, a Teleki teret). A legtöbb felújított közterület bekerített, ez is hozzájárul a közbiztonság növeléséhez és a színvonal fenntartásához. A közösségi kert kialakítása mellett virágosztást, fenyőfaosztást is szervez a kerület. Jelentős a civil szervezetek, egyesületek bevonása, részvétele a parkok kialakításában és fenntartásában. A kerületi intézmények figyelmet fordítanak a környezettudatos nevelésre is. Józsefváros a széles körben elterjedt "nyócker" imázsával leszámolva, tiszta, átlátható, élhető kerületet alakított ki rengeteg munkával és lelkesedéssel.

Korszerű Újbuda

Újbuda központi részeinek rekonstrukciója magas színvonalú, a kor követelményeihez igazodó, fenntarthatósági elveket is figyelembe vevő módon készült el. Játszóterei, parkjai a legjobb eszközökkel felszereltek, automata öntözőrendszerrel, korszerű, energiatakarékos világítással ellátottak. A kerület kiemelt figyelmet szentel a környezet védelmére: a megújuló energia felhasználásának növelésére, a zaj és levegőszennyezés következményeinek csökkentésére, a talaj minőségének védelmére. Növelte a Sas-hegyi természetvédelmi területet körülvevő pufferzónát, támogatja a Sas-hegyi Látogatóközpont működését. Az önkormányzat közösségi kertet épített a lakosság részére, melyben 40 parcellát alakítottak ki.

Kispest, a mindig rendezett

Kispest általános rendezettségével tűnik ki Budapest kerületei közül. Itt a fejlesztések nem koncentrálódnak a központi területhez, a kerület minden városrésze egyenletesen fejlődik. A játszóterek tervezése, gondolatvilága kiemelkedő, itt igazán jó gyereknek lenni. Budapesten először Kispesten hoztak létre közösségi kertet, ebből mára – a töretlen érdeklődésének köszönhetően – három is épült, melyeket helyi közösségek gondoznak saját szabályaik kialakításával.

A verseny országos díjkiosztó ünnepségét 2014 novemberének első hetére tervezik, ahol a díjazott budapesti kerületek szintén szerepelnek majd.

20 éves a Virágos Magyarországért verseny
A „Virágos Magyarországért” környezetszépítő verseny immár 20 éves múltra tekint vissza. A mozgalom Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenye, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. saját projektjeként kezel, biztosítva annak jogi, szervezeti és finanszírozási kereteit. A versenyt Magyarország miniszterelnöke, minisztériumai, valamint az Országgyűlés több bizottsága és számos civil szervezet is támogatja. Kiírója a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Turizmus Zrt., a Földművelésügyi Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány, Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Önkormányzati Főkertészek Szövetsége, a Város- és Faluvédők Szövetsége, a Magyar Kertépítő és Fenntartó Vállalkozók Szövetsége, a Magyar Tájépítészek Szövetsége. A fővárosi önkormányzat hosszú évek óta kiemelt támogatója a Virágos Magyarországért versenynek, ebben az évben is pénzügyileg hozzájárul a verseny sikeréhez és céljainak megvalósulásához. Az egyes kerületek kertészei, főkertészei részt vettek a szakmai zsűrizésben.

A mozgalom célja a hazai kertkultúra felkarolása, támogatása és nem utolsósorban bemutatása, népszerűsítése, illetve a kulturált, környezetbarát, vendégváró országkép kialakításának elősegítése, a településkép esztétikus megjelenítése, növényekkel történő díszítése, a környezetvédelem és környezetgazdálkodás az ökológiai követelményekre tekintettel. Kiemelt jelentőséggel bír az új zöldfelületek, parkok, fasorok létesítése, fenntartása, a kulturált, egészséges környezet kialakítása, közterek, utcák, épületek, intézmények virágosítása, növénykiültetések a lakosság bevonásával, részvételével, továbbá a település műemlékeinek, épületeinek, turisztikai és kulturális értékeinek megőrzése, fejlesztése és a gyomnövények irtása.

A mozgalom részeként évente közel 300 település nevez be a hazai megmérettetésre, amelynek során a különböző – lélekszám szerint elkülönített kategóriákban – megválasztják a legvirágosabb magyar városokat, falvakat és fővárosi kerületeket. A verseny fődíja hazánk képviselete a következő évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében (Entente Florale Europe) két település számára.

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.