Ismét franciákkal randevúztunk Bécsben

Május 9-én és 10-én ötödik alkalommal rendezte meg a Francia Turisztikai Hivatal – az Atout France – a French Rendez-Vous workshopot Bécsben, melynek során közép-európai tour-operátorok találkozhattak a francia szolgáltatókkal.

A rendezvény megnyitóján Corinne Foulqiuer, a francia turisztikai hivatal Ausztriáért és Közép-Európáért felelős igazgatója beszédében először megköszönte a megjelentek támogatását a tavaly novemberi párizsi terrortámadásokat követően, majd elmondta: a negatív események ellenére rendkívül optimistán tekintenek erre az évre. Erre többek között az is okot ad, hogy idén 12 ország 175 tour-operátora jelent meg a francia randevún, akik 89 francia partnerrel találkozhattak összesen 74 vállalat képviseletében. Míg a tavalyi workshopon összesen 1459 üzleti megbeszélés zajlott, addig idén ez a szám 2230-ra emelkedett. A megnyitón ezután Pascal Teixeira da Silva, Franciaország ausztriai nagykövete is köszöntötte a jelenlévőket.

Százmillió turista a cél

Franciaország, ahogy 20 éve folyamatosan, úgy tavaly is tartotta a helyét, mint a világ első számú desztinációja a nemzetközi turistaérkezéseket tekintve – az országba 2015-ben 84,5 millió látogató érkezett, a turizmusból származó bevételek pedig elérték a 48 milliárd eurót, így az idegenforgalom már a GDP 7,4%-át teszi ki, és kétmillió munkahelyet biztosít. Magyarországról 321 ezer turista utazott Franciaországba 2015-ben, ami egyébként a régió több országához képest kiemelkedőnek számít.

Franciaország 2020-ra szeretné elérni az évi százmilliós vendégszámot, ennek érdekében a turizmusba egymilliárd eurót invesztál az állam. Ebből 500 milliót alacsony kamatozású hitel formájában kínálnak szállodások számára felújításra és építésre, 400 millió euró jut helyi infrastruktúra- és technológiai fejlesztésekre, további százmilliós hitelkerethez pedig az iparágban működő kisebb vállalkozások juthatnak. Ezen kívül fejlesztik többek között a Charles-de-Gaulle repülőtér és Párizs közötti összeköttetést, valamint a Gare du Nord vasúti pályaudvart is renoválják. A látogatóknak többek között azzal is szeretnének kedvezni, hogy a turisztikailag frekventált zónákban bevezetik az üzletek vasárnapi nyitva tartását.

Úszó szálloda Párizsban, bormúzeum Bordeaux-ban

Idén is országszerte számos újdonsággal készülnek a franciák a turisták fogadására. A tavaly év vége felé megnyitott hotelek sorát erősíti például a toulouse-i La Cour des Consuls Hotel & Spa, amely egy 16. századi udvarház épületében kapott helyet, vagy a négycsillagos, 72 szobás Fourviére Hotel Lyon történelmi központjában, egy egykori kolostorban, de az ötcsillagos párizsi Hotel Napoleon is újranyitott egy alapos felújítást követően. Tavaly az Okko Hotels lánc rögtön három szállodanyitással debütált Franciaországban – Nantes-ban, Grenoble-ben és Lyonban –, idén pedig tovább terjeszkedik a vállalat, ugyanis Cannes-ban, Bayonne-ban és Párizsban is nyitnak egy-egy egységet. További, idén nyíló szállodák a roueni Radisson Blu Hotel vagy a nimes-i New Park & Suites Residence egy 1846-ban épült ház falai között, igazi attrakciónak pedig a nyáron Párizsban nyitó OFF Paris Seine számít, amely a város első, vízre épített szállodája, valamint a teljes körű felújítás után újranyíló legendás Ritz Paris, de a fővárosban a Hotel de Crillon is ismét megnyitja kapuit.

Több múzeum is nyílik országszerte: nagy érdeklődés övezi a Bordeaux Center for Wine and Civilizations elnevezésű bor- és kulturális központot, ami június elsejétől várja a látogatókat Bordeaux szívétől pár percre, a központ része lesz egy bormúzeum is. Májusban pedig megnyílt a normandiai csata civil áldozatainak emlékére létrehozott múzeum Falaise-ben.

Számos érdekes kiállítással is kedvez a turistáknak Franciaország: a párizsi Picasso múzeumban például márciustól augusztus végéig látható egy nagyszabású tárlat a művész szobraiból, de – szintén Párizsban – gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló Barbie-kiállítás is lesz, a Musée d’Orsay pedig Henri Rousseau munkássága előtt tiszteleg március végétől július közepéig tartó gyűjteményével. Ezen kívül Oscar Wilde-, Rodin- és Rembrandt-kiállításra is ellátogathatunk a fővárosban, sok más tárlat mellett.

Sport és kultúra minden mennyiségben

Kétségkívül az év egyik legfontosabb eseménye a 15. labdarúgó-Európa-bajnokság lesz Franciaországban, a grandiózus eseménynek az ország tíz városa ad otthont: Bordeaux, Lens, Lille, Lyon, Marseille, Nizza, Párizs, Saint-Denis, Saint-Etienne és Toulouse. 1960 és 1984 után ez lesz a harmadik alkalom, hogy a foci EB-t Franciaországban rendezik meg. A sok turistát vonzó sportesemények közé tartozik még a Roland Garros teniszbajnokság május 16-a és június 5-e között, a Tour de France kerékpárversenyt július 2-a és 24-e között már 103. alkalommal rendezik meg, szeptemberben pedig nemzetközi golfbajnokság veszi kezdetét Evian-les-Bains városában.

A Cannes-i Filmfesztiválra idén május 11-e és 22-e között kerül sor, de számos nagyszabású esemény várja még a turistákat. Például a tizedik bordeaux-i borfesztivál – amellyel egy időben nyit meg a fent említett bormúzeum és kulturális központ –, a beaune-i barokk operafesztivál vagy a négyévente megrendezett tengerészeti fesztivál a bretagne-i Brest-ben, de sokakat vonz a francia Riviérán tartott júliusi dzsesszfesztivál is Juan-les-Pins-ben, és persze még sorolhatnánk az események szinte végeláthatatlan listáját.

Az sem fog csalódni, aki gasztronómiai kalandozásra indulna: szeptember 23-25-ig tart ugyanis országszerte a hatodik nemzeti gasztrofesztivál, a Fête de la Gastronomie. Tavaly a vendéglátóipar körülbelül háromszázezer szereplője vett részt az eseményen, és több mint 11 ezer rendezvényre került sor a fesztivál keretein belül, a szervezők pedig idén még színesebb programkínálatot ígérnek.


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.