Itt az első idei utazási irodai csőd

A Baobab Travel arról tájékoztatja honlapján az érdeklődőket, hogy 2015. január 26-ától nem tudja folytatni utazásszervezői tevékenységét.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyar utazási piacot sok éve nyomasztó válság rendkívüli módon sújtotta az iparágat, így a Baobab Travelt is. A szűkülő piac, a csökkenő fizetőképes kereslet, a kiélezett konkurenciaharc, a folyamatos árfolyam-ingadozások és árháború nem tették lehetővé a gazdaságos működést. A folyamatos működés pénzügyi feltételei már nem voltak biztosíthatóak - írják közleményükben.

A Baobab Travel jelenleg külföldön tartózkodó utasainak hazautaztatása biztosított, de a további kiutaztatásokat nem tudják biztosítani.

Az utazásszervező felelősségbiztosítója az Aegon Magyarország Zrt. Közleményük szerint a biztosítótársasággal haladéktalanul felveszik a kapcsolatot és minden szükséges információt, adatot, egyéb segítséget megadnak a helyzet megnyugtató rendezéséhez.

A kárigényekkel az AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt. Ügyfélszolgálatát kell megkeresni (1091 Budapest, Üllői út 1, telefon 06-1 477-4800, e-mail: ugyfelszolg@aegon.hu)

Az utazásszervező 12%-os vagyoni biztosítékkal rendelkezett 13.200.000 forint értékben, ezen kívül volt 3%-os belföldi biztosítéka is 500.000 forint értékben.

Békési Tamás, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) főosztályvezető-helyettese kérdésünkre elmondta, hogy a csőddel kapcsolatban nem hivatalosnak minősülő jelzés már érkezett az utazásszervező részéről az MKEH felé január 26-án délután, azonban a cégbíróságnál egyelőre nem indítottak csődeljárást a vállalattal szemben. A hivatal a bejelentés után az ilyenkor szokásos eljáráshoz folyamodik, vagyis egy helyszíni ellenőrzést tartanak, ahol átvizsgálják a dokumentumokat, ellenőrzik a folyószámlát, adott esetben könyvelő segítségével. Ennek során azt vizsgálják, hogy fennáll-e olyan körülmény, ami miatt szükséges a vagyoni biztosítékhoz kötődő intézkedéseket tenni, hiszen a kauciót az MKEH szabadítja fel – amíg a biztosító nem kapja meg az MKEH jogerős határozatát, addig a vagyoni biztosíték nem használható fel a kártalanításra. Amint a hivatal megállapítja a csődöt, születik egy hatósági döntés, melynek értelmében bevonják a cég működési engedélyét, törlik a nyilvántartásból, illetve a vállalatot egy évre eltiltják az utazásszervezéstől.



A Baobab Travel 2000-ben alakult azzal a céllal, hogy a magyarországi utaztatók körében csak elvétve kínált, testreszabott utazásszervezést képviselje. Az „Ön megálmodja, mi megszervezzük” típusú utazás azon világjáróknak vonzó kezdeményezés, akik saját időbeosztásuk, ízlésük és költségvetésük szerint szeretnék összeállítani útitervüket egy utazásszervezésben jártas csapat segítségével.

Frissítés: Rendőrségi bejelentést tesz az MKEH

Rendőrségi bejelentést tesz a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal a Baobab Travel csődjének ügyében, a hatóság keddi helyszíni ellenőrzése ugyanis meghiúsult az utazási irodánál - közölte Békési Tamás, az MKEH főosztályvezető-helyettese az MTI érdeklődésére szerdán.

Hozzátette: a fizetésképtelenségről nem hivatalos jelzést kaptak a cégtől hétfőn. A hatóság keddi helyszíni ellenőrzése azonban meghiúsult, az irodát felszámolták, a munkatársaik nem tudtak meggyőződni az utastájékoztatás meglétéről sem - tette hozzá. Közölte: a helyszínen tapasztalt körülmények miatt a rendőrségen is bejelentést tesznek annak érdekében, hogy a károsult utasok - akiknek a létszámáról nincs információjuk - mihamarabb visszakaphassák a befizetett pénzüket. A vagyoni biztosítékot ugyanis a MKEH szabadítja fel – amíg a biztosító nem kapja meg az MKEH jogerős határozatát, addig az összeg nem használható fel a kártalanításra - ismertette.

Az iroda hétfőn a honlapján jelentette be, hogy nem tudja folytatni utazásszervezői tevékenységét. A jelenleg külföldön tartózkodó utasaik hazautaztatása biztosított - írták. A cég felelősségbiztosítója az Aegon Magyarország Zrt., közlésük szerint haladéktalanul felveszik vele a kapcsolatot és minden szükséges információt, segítséget megadnak a helyzet megnyugtató rendezéséhez.

A Baobab Travel 12 százalékos vagyoni biztosítékkal rendelkezett 13,2 millió forint értékben, ezen kívül volt 3 százalékos belföldi biztosítéka is 500 ezer forint értékben.

Az utóbbi pár évben folyamatosan csökkent az utazási irodai csődök száma, 2014-ben is csupán egy, viszonylag kisméretű tour-operátor, a Sunport Travel ment csődbe, melynek pórul járt utasai végül 70% kártérítést kaptak.

Forrás: MTI


Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.
Újabb fenntarthatósági lépés ennél a légitársaságnál

Újabb fenntarthatósági lépés ennél a légitársaságnál 

Hamarosan a Wizz Air járatainak tíz százaléka repülhet zöld üzemanyaggal.
Közvetlen járat indítása Budapest és Kanton között

Közvetlen járat indítása Budapest és Kanton között  

Elsősorban üzleti utasokra számítanak.
Figyelem! Útfelújítás a reptér felé vezető úton

Figyelem! Útfelújítás a reptér felé vezető úton 

A 3. ütem várhatóan április 15-én kezdődik és április 20-ig tart.
Egyre többen repülnek Svájcba

Egyre többen repülnek Svájcba 

Élen a Budapest-Bázel útvonal a Kiwi.com svájci foglalási listáján.
A világ legnépszerűbb repülős útvonalai

A világ legnépszerűbb repülős útvonalai 

2024-ben az előrejelzések szerint rekordszámú, 4,7 milliárd ember utazik légi úton.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.