Javulóban a Nyugat-Dunántúl vendégforgalma

Jelentősen nőtt a vendégek és vendégéjszakák száma Győr-Moson és Vas megyékben 2010 első 10 hónapjában, Zalában a helyzet változatlan a KSH legfrissebb, a Nyugat-Dunántúl vendégforgalmát 2010. január-október között feldolgozó statisztikái szerint.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

2010. január–októberben valamelyest bővült a kereskedelmi szálláshelyek forgalma az előző évivel összevetve. A 6 millió 369 ezer vendég 1,0%-kal, az eltöltött 16 millió 861 ezer éjszaka 0,3%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit. A növekedést a Nyugat-Dunántúlon és Közép- Magyarországon regisztrált bővülés eredményezte, mely ellensúlyozta a többi régióban – legerősebben a Dél-Dunántúlon – bekövetkezett csökkenést.

A nyugat-dunántúli szálláshelyekre 1 millió 174 ezer vendég érkezett 3 millió 729 ezer éjszakára, mely 4,7%-os, illetve 6,2%-os bővülést jelentett. Külföldi vendég 9,5%-kal, belföldi 1,7%-kal több foglalt szállást, az éjszakák száma azonban az utóbbiak esetében nőtt nagyobb mértékben. Az átlagos tartózkodási idő 3,2 éjszaka volt, 0,6-del meghaladva az országost. A régióba érkezett vendégek közel négytizede Zalában foglalt szállást, egyharmaduk Győr-Moson-Sopron, háromtizedük pedig Vas megyébe látogatott el. Mind a vendégek, mind pedig az általuk eltöltött éjszakák száma az elmúlt évhez képest jelentősen nőtt az utóbbi két megyében, miközben Zalában lényegében változatlan maradt.

A szállodai foglalások a vendégéjszakák 77,7%-át tették ki, ezen belül kilenctizedes arányt képviseltek a négy- és háromcsillagos hotelek. Mindkét kategóriában növekedés következett be (7,6, illetve 13,9%), az elsőnél a külföldi, utóbbinál pedig a belföldi forgalom erősödésének köszönhetően. A wellness-szállók hattizedes gyarapodást könyveltek el (ennek oka részben a kapacitás növekedése), ugyanakkor a gyógyszállóknál némi visszaesés következett be. A két típus együttesen a régió szállodai éjszakáinak 55,2%-át képviselte. Súlyuk megyénként eltérő: Zalában nyolctizedes részesedéssel meghatározóak voltak, míg Vasban a forgalom mintegy négytizedét, Győr-Moson-Sopronban kéttizedét adták. 2010. október végéig tartó időszakban a nyugat-dunántúli szálláshelyek átlagosan 28,8%-os férőhely-kihasználtsággal működtek, mely megegyezett az egy évvel korábbival. A szállodákban jobb a kihasználtság, a kapacitás közel négytizedét lekötötték a foglalások. Vas megyében 13,0%-kal, Győr-Moson-Sopronban 3,3%-kal bővült a kihasználtság, Zalában viszont 9,1%-os visszaesést regisztráltak.

2010. október végéig 469 ezer külföldi vendég 1 715 ezer éjszakát töltött el a nyugat-dunántúli kereskedelmi szálláshelyeken, átlagosan 3,7 éjszakás tartózkodási idővel. A vendégek 85,5%-a az Európai Unió állampolgára volt. A turisták több mint negyede Ausztriából, ennél valamivel kisebb része Németországból érkezett, s együttesen az éjszakák hattizedét foglalták le. A külföldi vendégek 13,0%-a Csehországból látogatott a régióba. A forgalomból mintegy 5 százalékos részt képviselő orosz vendégek létszámukban és az általuk eltöltött éjszakák számát tekintve is másfélszeres növekedést mutattak az elmúlt évihez képest. Az említett nemzeteken kívül a 2–3%-os arányban részesedtek a vendégéjszakákból a svájciak, a románok, a szlovák és az ukrán állampolgárok.


Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.
Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból

Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból 

A Château Neercanne egykor bárók otthona volt, ma Michelin-csillagos étterme miatt Hollandia kedvelt luxusszállodájává vált.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.