Követendő példa Kanadából

Jótékonysági szervezetként működik a kanadai Montréal városának egyik étterme, amelyet Robin Hoodról, a brit erdők gazdagokat sarcoló és szegényeket segítő legendás íjász betyárjáról neveztek el (pontosabban franciául Robin des Bois-ról, az erdők Robinjáról). Ebben a vendéglőben önkéntesek (is) főznek a konyhában és szolgálnak fel az asztaloknál, és a nyereség a rászorultakat támogató civil szervezetek eszközeit gyarapítja - írja az MNO.hu.

A rugalmasan szervezett kísérlet sikeresnek tűnik. Az önkéntesek akár egyetlen estére is bejelentkezhetnek a szolgálatra, és ehhez részükről nincs szükség sem a szaktudás igazolására, sem írásos kötelezettségvállalásra. A módszer a közhasznú szervezetként működő étterem alapítója, Judy Servay ötlete. A hölgy korábban 12 éven át egy reklámvideókat gyártó cég élén állt, és többek között karácsonyi ünnepségeket rendezett hajléktalanok számára. Eközben jött rá, hogy sok ember bár kész részt venni valamilyen jótékony tevékenységben, nem feltétlenül rendelkezik elég idővel ahhoz, hogy kapcsolatba is lépjen azokkal, akiknek nélkülözését enyhíteni szeretné – esetleg nem is vágyik erre.

Judy Servay 2006-ban eladta cégét, majd miután egy kis időt Afrikában töltött, egy szponzor 50 ezer dolláros adományának és ugyanakkora kölcsönének segítségével létrehozta jótékonysági éttermét. Beszámolója szerint kezdetben néhány hétig saját édesanyja is beállt segítőnek, aztán a legkülönbözőbb emberek jelentkeztek: az alkalmi munkatársak közt akadt mentőorvos és egy hirdetőcég vezetője is - írja az MNO.hu

A Robin Hood e segítőknek köszönhetően 2010-ben 20 ezer dollárt juttathatott a rászorulóknak. A vállalkozás kockázatos, az étterem ugyanis jó minőségű fogásokat szolgál fel mérsékelt áron, és tartani akarja a szintet. Gyakran lépnek fel benne ismert montréali művészek, akik mellesleg készek közreműködni a konyhában vagy beállni pincérnek is. Minden este nyolc önkéntes dolgozik nyolc szakképzett alkalmazott irányítása alatt, és a lista napról napra bővül.

Az önkéntes munka a jótékonysági motivációk mellett jól is jön az álláskeresőknek, mivel az önéletrajzokban jó pontot jelenthet, a CV így vonzóbb lehet. A Robin Hood szíves közreműködői között zenészek is akadnak. Valóságos sereget tesznek ki azok, akik csatlakoztak a kezdeményezéshez: a listán már 4500 név szerepel. (MNO.hu)


Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme 

Az Alelí egy mediterrán vidékeken őshonos dísznövény - ezt a nevet adta a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett sztárséf, Dani García, aki Budapesten nyitotta meg brandjének legújabb egységét.
Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.
Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.
Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.