Kultúra és wellness egy helyen - KultúrWellness Bükfürdőn

Izgalmas rendezvényekkel, magas minőségű kulturális programokkal tölöttei meg az idei évet is az Alpokalja egyik legsokoldalúbb fürdővárosa, Bük. Az idén 750 éves jubileumát ünneplő településen számos kulturális és szórakoztatóprogram várta és várja a látogatókat, október elején pedig a Szent-Mihály napi Forgatag csábítja a wellnessre és kultúrára szomjas közönséget.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Olvasószemüveg, határtalan irodalom 750 percben címmel irodalmi programsorozattal indították el a jubileumi rendezvénykínálatot, mely az egész évre tartogat különlegességeket. Májusban például Szabó Gyuri bácsi, a „bükki füvesember” Bükön vezette be az érdeklődőket a gyógynövények rejtelmeibe. Szeptemberben a nemek közti különbségről értekezik Müller Péter. Novemberben Mutassunk szamárfület! címmel Nagy Bandó András interaktív verses-dalos műsora mutatkozik be gyerekeknek, szülőknek és nagyszülőknek. A színházkedvelők is számos csemegével találkozhattak a Művelődési Központ Forgószínpad (Nem csak) színház az egész világ! előadás-sorozatában. Több nemzetközileg is elismert hazai társulat lép a világot jelentő deszkákra, változatos repertoárral, a fekete komédiától a musicalig.

Lovashintó és Quimby

A KultúrWellness és Büki KultúrKúra rendezvénysorozat egész nyáron színvonalas programokkal várta az érdeklődőket. A nyári rendezvények nyitóprogramja az Aratófesztivál volt, amelynek keretében a hagyományőrző csoportok hintókkal, lovaskocsikkal vonultak fel a kézi kaszás aratáshoz. A 750 éves település mellett a nyári nagyrendezvény is jubilált, 2015. július 22-e és 26-a között immár tizedik alkalommal rendezték meg a Gyógy-Bor Napok és Büki Gasztrofesztivált. A neves előadók és együttesek mellett helyi termékekből készített ínycsiklandó ételeket, valamint a legszebb hazai borokat is megkóstolhatták az ötnapos rendezvénysorozatra kilátogató vendégek. Külön érdekesség, hogy a kora délutáni, illetve esti koncerteken és műsorokon való részvétel ingyenes volt, és a Csík Zenekartól a Qiumby-koncertig minden korosztály megtalálhatta kedvenc zenei stílusát. Nem csoda hát, hogy az öt nap alatt kb. 16.000 ember is megfordult a fesztiválon.

Őszi KultúrWellness és Büki KultúrKúra

„A 2014-es év a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár életében nagy volumenű változásokat hozott. >>A Nyugat- dunántúli turisztikai régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai rendezvénye<< elnevezésű pályázaton a IX. Gyógy-Bor Napok és Büki Gasztrofesztivál elnevezésű rendezvény elnyerte a „régió kiemelt rendezvénye” címet. Az intézmény kérte felvételét a Magyar Fesztivál Szövetség rendes tagjainak sorába is. A másik fontos változás, hogy a nyári-őszi nagyrendezvényeinket ettől az évtől KultúrWellness – Büki KultúrKúra név alatt jelennek meg. Természetesen a név mellett tartalmukban, megjelenésükben is megújulnak fesztiváljaink, egy egységes koncepció mentén szervezzük programjainkat, melyek fő irányvonalát a népi hagyományok ápolása, minőségi szórakoztatás és egészséges életmód mentén jelölhetjük meg" – nyilatkozta Tóth Tamás, a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár intézményvezetője.

Bük, a Magyar Dal Fővárosa

A város kultúra iránti elkötelezettségét mutatja, hogy idén Bük városa nyerte el a Magyar Dal Fővárosa megtisztelő címet. Arra a kérdésre, hogy egy népszerű fürdőváros számára miért fontos, hogy csatlakozzon egy olyan országos mozgalomhoz, amely túlmutat az idegenforgalmi célokon, Tóth Tamás azt válaszolta, hogy Bük város számára mindig is fontos volt a hagyományos értékek megőrzése mellett új hagyományok teremtése. Ezért nem volt kérdéses, hogy teljes elkötelezettséggel pályázzanak a Magyar Dal Fővárosa címre, elfogadva azt a körülményt is, hogy az idei évtől ennek a megtisztelő címnek inkább csak eszmei értéke van, mivel egyéb marketingtámogatást már nem tud biztosítani a pályázat kiírója. Terveik szerint ezentúl minden évben szeretnének otthont adni a magyar kultúra egyik fontos elemének, a magyar dalnak. 2015. szeptember 13-án, két színpadon és egyéb alternatív fellépőhelyen számtalan helyi és országos ismeretségű zenekar éltette a magyar dalt – olyan nagy nevekkel, mint a Pál Utcai Fiúk, Harcsa Veronika, Kowalsky meg a Vega és a 30Y, no meg az LGT ikonikus tagjai – Somló Tamás, Karácsony János és Solti János –, közel 3000 néző előtt.

A nyár végével nem áll meg az élet Bükfürdőn

2015. október 1-3. között a negyedik alkalommal megrendezendő Szent-Mihály napi Forgatag csábítja a wellnessre és kultúrára szomjas közönséget.

A programsorozat részeként az ősz legnagyobb nagyrendezvénye a 4. alkalommal megrendezendő Szent Mihály-napi Forgatag, amelynek fő célja a népi hagyományok ápolása, bemutatása, közelebb hozása a fiatalabb generációk számára. A rendezvény fő gerincét a 750 éves jubileum adja, e jeles ünnepet több programelem is meg fogja örökíteni, például a helyi értéktár bemutatója vagy a büki színjátszók gyermekcsoportjának meseelőadása és a település legendájából készült táncszínházi premier, mely a "Találkoztak, el is vesztek..." Szalai Veron (A halára táncoltatott menyasszony) balladája táncjáték büki gyűjtés alapján 2015. október 2-án, pénteken 18 órakor a Büki Művelődési Központ Sportcsarnokában az alábbi közreműködőkkel:

büki SokSzínpad
büki Keltike Népdalkör és Citera zenekar
büki Néptáncosok 
Ungaresca Táncegyüttes
Dr. Pesovár AMI Tücsök, Mákvirág, Zsendice csoportjai
Boglya Népzenei Együttes


PROGRAM:

2015. október elsején betekintést nyerhetünk valamennyi korábbi rendezvénybe Büki László, a vaskarika.hu fotóriportének kiállításán. Illeszkedve a jubileumi programsorozathoz 750 hangjegy – Kulturális gálán mutatkoznak be a város művészeti csoportjai.

2015. október másodikán, pénteken kézműves vásár, termelői piac, Gombolyító játszóház, légvár, népi fajátékok, kézműves foglalkozások várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. A várost ellepik a vásári komédiások és tánccsoportok. Ezen a napon Magyarországon először kerül bemutatásra Szalay Veronka legendája. Este pedig a garantáltan jó hangulatot teremtő Firkin és Balkán Fanatik együttes lép a színpadra.

2015. október harmadikán, szombaton lecsófőző verseny, citera, cigányzene és operett bemutató is színesíti a programot. De színielőadásokban és koncertekben sem lesz hiány. Fiatal tehetségekből álló helyi zenekar a BigBox mellett Szabó Leslie Bend, Ismerős Arcok és a Sipőcz Rock Band adják át egymásnak a mikrofont.



Két napig hajnalig tart nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig tart nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon tekinthetők meg a Kékvándor fotógráfiák

Különleges túraútvonalon tekinthetők meg a Kékvándor fotógráfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Már ragaszkodnak az otthoni munkavégzéshez a munkavállalók

Már ragaszkodnak az otthoni munkavégzéshez a munkavállalók 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak
Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei

Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei 

Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja méltán híres díjnyertes strandjairól, de igazi élmények a parton túl is felfedezhetők.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.