Madrid, a legek városa

Madridról mindenkinek a felfokozott érzelmek jutnak eszébe: ez a város a legvéresebb és a legvitatottabb állati sport, a bikaviadalok helyszíne, itt székel a világ egyik legnagyobb rajongótáborral rendelkező fociklubja, a Real Madrid és itt látható Európa legnagyobb épülete csakúgy, mint legidősebb étterme. Budapestről pedig a legkönnyebben az Iberia spanyol nemzeti légitársaság járataival juthatunk el Madridba, szeptembertől akár hetente négyszer. 

Spanyolországban minden út Madridba vezet, ami nem csoda egy olyan fővárosnál, melyet készakarva jelöltek ki az ország mértani középpontjában. A városban erre a leginkább a Puerta del Sol (Nap Kapuja) környékén látunk utalást. Itt van ugyanis a nulladik kilométerkő, ahonnan minden út kiindul. Ha már eljöttünk erre a hangulatos kis térre, akkor feltétlenül nézzük meg Madrid jelképét, az eperfára mászó medvét, melynek több legendája létezik, mint ahány bogyó látható a fán.

Vesszünk el a művészeti aranyháromszögben!

Ha Madrid, akkor Prado, tartja a mondás, ám ne feledjük, hogy két további jelentős múzeum is található a közelben. Igaz, hogy a legtöbb turistát a Prado vonzza, de a kép akkor teljes, ha Reina Sofiát és a Thyssen-Bornemisza múzeumot is végigjárjuk. Előbbit már csak azért is érdemes meglátogatni, mert itt látható Picasso gigantikus remekműve, a Guernica.

Nézzük meg a kastélyt és a Plaza Mayort!

Madrid két jelképe a királyi kastély és a Plaza Mayor. Az előbbi Európa egyik legnagyobb épülete, melynek trónterme lélegzetelállító, míg utóbbi a pezsgés középpontja. A Plaza Mayor téren mindig zajlik az élet és a körben futó árkádok alatt számtalan kézműves bolt kínálja a portékáját.

Keressük Goya nyomát!

Madridban két olyan rendkívüli hely is található, mely erősen kötődik Goyahoz, a spanyol festőhöz. Az egyik ilyen a világ hivatalosan is legrégebbi étterme, a Restaurante Botin, mely 1725-ben nyitott meg és a festő kedvenc helye volt, míg a másik a Royal Tapestry Factory. Ez a faliszőnyeg gyár minőségi termékeket készít, ráadásul a Goya rajzaiból készült sorozatuk néhány darabja a Prado múzeumba is bekerült állandó kiállítási tárgyként.

Ne hagyd ki a piacokat!

Mercado san Miguel és El Rastro. Két piac, de két külön világ. Az utóbbi egy egészen egyedi hangulatú bolhapiac, melyet minden héten, vasárnaponként rendeznek meg. Itt a tárgyakon keresztül magunkba szívhatjuk a madridi hétköznapok stílusát, de arra is rádöbbenünk, hogy a spanyol fővárosban mennyire sok az önjelölt művész. A Mercado san Miguel egy csodás épületben székelő valódi gourmet piac, ahol mindent megvásárolhatunk, ami a spanyol konyhához nélkülözhetetlen. Ha ide tartunk, akkor keressük meg a főbejárat előtti téren, az ott magasodó ház egyik erkélyének figuráit is, akik jól öltözött emberekként vizsgálják a piacra érkezőket.

Ugorjunk el Egyiptomba!

Legalább is képzeletben. Madridban ugyanis áll egy komplett óegyiptomi templom, mely hazájából az árvízveszély miatt került ide. A Debod templom 1968 óta látható Madrid szívében, belsejében pedig egy kis múzeumot és csodás hieroglifákat is találunk.

Vesszünk el a Gran Vián!

Madrid díszes főutcája sem éjjel, sem pedig nappal nem kíméli a gyanútlan turista pénztárcáját. Napközben a legelegánsabb boltok csábítanak a város leggyönyörűbb palotái közé ékelődve, míg éjszaka kezdetét veszi a Marcha. Ez a szó lefordítva menetelést jelent, de bővebb értelemben magát a madridi éjszakai életet nevezik így. Csütörtöktől vasárnapig, estétől hajnalig tart a „menetelés”, melyben egy éjszaka akár több tucat divatos helyet is felkeresnek a helyiek. Hajnalban azután ne feledjünk el kávét inni és fánkot enni, mert itt ez a szokás.

Nézzünk arénákat és ünneplő szurkolókat!

Madrid a futball és a bikaviadalok fellegvára. Ebben a városban székel az idei Bajnokok Ligája két döntőse a Real- és az Atletico Madrid. A 20-ik század legjobb csapatának választott Real Madrid 85 ezres stadionját, az Estadio Bernabéut a meccsnapokon kívül, szervezet túra keretében is megtekinthetjük, sőt ha szerencsénk van és a csapat valamilyen trófeát nyer, akkor a Plaza Cibellesen megnézhetjük a rajongók fiesztáját, mellyel a csapatot fogadják. Ha pedig érdekel a bikaviadalok világa, akkor látogass el a Las Ventas arénába, mely a maga 24 ezer férőhelyével a világ harmadik legnagyobb ilyen építménye, vagy nézzük meg Bikaviadal Múzeumot, mely külön tárlaton mutatja be a torreádorok ruházatának stílusirányzatait is.

Fedezzük fel a Warner élményparkját!

Madridból buszjárattal is megközelíthető a Parque Warner, mely a Warner Bros filmstúdió élményparkja és semmiben sem marad el a párizsi Disney Worldtől. Az egyetlen különbség az, hogy itt Miki Egér helyett Tapsi Hapsi, Scooby Doo és Batman vár bennünket.

Szeptembertől az Iberia heti négy járatot üzemeltet a magyar főváros és Madrid között. Nemcsak azoknak érdemes erre figyelni, akik közvetlenül a spanyol fővárost szeretnék megnézni, de azoknak is, akik valamelyik spanyol szigetre vagy Dél-Amerikába készülnek, ugyanis Madridból nagyon könnyen továbbmehetünk ezekre a desztinációkra. Az Ibéria pedig számtalan exkluzív szolgáltatással várja utasait az Airbus 320-asok fedélzetén, például olcsó és a legjobb spanyol séfek által összeállított mediterrán ételekkel. A Budapest Airport közösségi oldalain augusztus második hetében különleges játék zajlik, amelyben Madridba szóló repülőjegyet nyerhetnek az Ibéria jóvoltából mindazok, akik a feltett 4 kérdésre jól válaszolnak.


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.