Maharadzsák, ghatok és lombhotelek

India a legősibb civilizációk egyike. A világ minden táján sokak álma legalább egyszer eljutni ebbe a színes, szagos, ízes országba. Az Utazás 2010 kiállítás ígéretes úti célja a hazai szakmának és az utazni szerető közönségnek is bemutatkozik.

Több mint egymilliárd lakosa és monumentális méretei ellenére India még nem tömegdesztináció, évente ötmillió turista keresi fel. A turizmus évek óta szárnyal, az InterGlobe globális turisztikai és technológiai disztribúciós cég 2010-re is 5-6%-os növekedéssel számol, nem kis részben az októberben tartandó Brit Nemzetközösségi Játékoknak köszönhetően. A World Travel and Tourism Council az új évtizedre évi átlagos 8,8%-os fejlődést jósol. A legtöbben Nagy-Britanniából érkeznek, számuk az Indiai Statisztikai Hivatal szerint eléri az évi 3 milliót. Az Indiába utazók nagy része a 20–40 év közötti korosztályból kerül ki. Az államok közül a vadregényes Kerala a legnépszerűbb, amely egzotikuma mellett népszerűségét annak is köszönheti, hogy rengeteg két- és háromcsillagos szállodát építettek, ezzel elérhető és megfi zethető desztinációvá vált. A magyar–indiai idegenforgalom mindkét irányban csekély, pedig India és kultúrája a magyarok előtt sem ismeretlen. Az indiai éttermek és butikok, a krisnások, valamint az ájurvédikus masszázs csak néhány példa, amelyekkel itthon naponta találkozhatunk.

Az arany háromszög

Az Indiával ismerkedő turisták számára az elsődleges úti cél Delhi–Agra–Jaipur, vagyis az arany háromszög. Delhi a világ egyik legrégebb óta folyamatosan lakott városa, a turisták többségének az első találkozási pont az országgal. Ódelhit a mogulok császára, Sahdzsahán építette, és 1649–1857 között a birodalom központjául szolgált. Újdelhi viszont a huszadik század elején, a brit uralom alatt épült és koloniális stílusa éles kontrasztban áll a régi, labirintusszerű óvárossal. Mielőtt az ország felfedezésére indulnánk, néhány nevezetességet – a Gandhi Mauzóleumot, a Jama Masjid mecsetet, az India Kaput, a Humayun Mauzóleumot és a Qutb Minár tornyot – érdemes Delhiben meglátogatni.

Agra nemcsak az arany háromszög egyik csúcspontja, de minden indiai utazásé. Az 1653-ben készült Tádzs Mahal az életben is ugyanolyan képeslapszerűen tökéletes, sokak szerint a világ legszebb ember alkotta látnivalója. Sahdzsahán méltó mementót állított gyermekáldásban meghalt asszonya, Mumtaz Mahal emlékére. A régészek az épület Yamuna folyóra néző északi oldalán egy listát is találtak, valószínűleg az épületen dolgozó kőművesek neve lett kőbe vésve. Agra másik nevezetessége a Vörös Erőd, amely inkább egy fallal körülvett kormányzati negyedként jellemezhető, kerülete 2,4 kilométer. A biztonság nem véletlen, hiszen a mogulok hajdan az egész országot innen irányították. Dzsaipur, a Maharadzsák városa rózsaszín, mint egy lányszoba. A városnézés egyik fénypontja a Király Palotába való feljutás, amely a szolgálatban lévő mintegy 100 elefánt egyikével lehetséges. A Szelek Palotája a város legfurcsább építménye, csak homlokzata van, belül üres. 953 ablaka mögül egykor kíváncsi háremhölgyek szemlélődtek a világba, idegen tekintetektől védve, teljes inkognitóban. A Johari bazár a világ legnagyobb ékszerpiaca, de a vásárlás után hagyjunk egy kis időt a 11 kilométerre fekvő Amber Palota meglátogatására is.

Hippik, hinduk, buddhisták, szikek

Goa a hatvanas évekig portugál gyarmat volt, ez a magyarázata a szokatlanul sok keresztény templomnak, Old Goában másfél kilométer hosszan váltják egymást a templomok és kolostorok. Kellemes klímája és nagyszerű tengerpartja már ötven éve vonzza a nyugati, alternatív fi gurákat. Az első fecskék ma már nyugdíjkorúak, sokan végleg hazaköltöztek, azonban a virággyerekek „szeretkezz, ne háborúzz” szelleme még ma is érezhető.

Varanasi több mint kétezer mecset és templom otthona, a világ egyik legszentebb és legrégebb óta lakott városa. A legenda úgy tartja, ha valaki itt hal meg, kiszabadul az újjászületés örök körforgásából, és halála után egyenesen a mennyországba kerül. A városban rengeteg az idős, a halál szélén táncoló ember, és egymást érik a különféle vallási szertartások. Hajnalban érdemes a folyópartra menni, amikor is a közel 100 ghatot (a folyóba vezető lépcsősorok) zarándokok ezrei lepik el, akik vízbe mártózással köszöntik a napot. A halottégető helyet is felkereshetjük, de a szertartást rögzíteni szigorúan tilos. A város másik nevezetessége az Arany Templom, amelynek tornyait több száz kiló arannyal vonták be.

Egy spirituális körútnak a hét szent város többségét feltétlenül érintenie kell: Mathura – Krisna szülőhelye, Ayodhya – Rama városa, Amritsar – a szikek, Bodhgaya – a buddhisták szent helye. Ez utóbbiban világosodott meg egy fa alatt Sziddhárta, és lett belőle Buddha. Rishikesh a Gangesz folyó eredési helye. A városban rengeteg Ashram található, amelyek guruk által vezetett kis közösségek. Náluk nyugodtan megszállhat a zarándok, és bepillantást nyerhet a jóga és a meditációk rejtelmeibe. Csekély hozzájárulásért nemcsak szállást és ellátást kap a látogató, de tevékenyen bekapcsolódhat a közösség mindennapjaiba. Rishikesh első híres látogatói a Beatles együttes tagjai voltak, akiket azóta számos híresség és rengeteg nyugati fi atal követett.

Ha függőágy, akkor Kerala

Kerala 600 kilométer hosszú tengerpartjával India első számú úti célja. A megfi zethető ökodesztináció az ország legkisebb állama. A Lonely Planet legek, azaz „Blue List” című könyve szerint a függőágyban heverészés Keralában a legjobb élmény a világon. Anélkül is ismerjük, hogy valaha arra jártunk volna, hiszen mindannyian láttunk már fotókat a függőhidakkal összekötött híres lombhotelapartmanokról, valamint az ezerféle csónakokról, amelyek keresztül-kasul siklanak a vizeken. Egy többnapos vízi túra a nyaralás felejthetetlen élménye lehet. Az urbanizációra vágyók számára Kochi városa nyújthat kikapcsolódást.

Ájurvéda, jóga és orvoslás

Az ájurvéda India több ezer éves, klasszikus orvostudománya, amely magyarul életről szóló tudományt jelent (ájusz = élet, véda = tudomány). Az ájurvéda komplex gyógyászati rendszer, saját gyógyszerekkel és gyógykészítményekkel. Erre alapul az ország spa- és wellnessturizmusa, amelynek kínálata a meditációs és jógakurzusoktól a test, szellem és lélek teljes holisztikus megújulásáig terjed. India a nyugati orvoslás terén is a világszínvonalat nyújtja. A nyugati terápiákra vágyók számára többek között fogászati kezeléseket, onkológiai, kardiológiai, valamint szépészeti műtétek sorát kínálják. A gyógyturizmus évi 30 százalékkal nő, és a terápiára érkezők száma az idén átlépheti az évi egymilliót.

Szervezetten Magyarországról

Az Indiába szervezett utak három fő csoportra oszthatók: ma már a nagy utazásszervezők egyike sem engedheti meg magának, hogy ne szervezzen utat Indiába. Ezeken a luxusutakon az utasok többnyire a drága szállodák és légkondicionált buszok komfortjából ki-kikacsintgatnak, és á la carte módon szemezgetnek a legfontosabb látnivalók közül. Másfajta utakat és élményt kínálnak a kisebb, egyedi utakra specializálódott irodák. Ezek az utak hosszabbak, szakértő túravezetővel autentikus élményt nyújtanak a résztvevőknek. Az idegenvezető az ország szakavatott ismerője, gyakran végzett indológus. A szervezett utak harmadik csoportja többnyire egyházi szervezésű, csak időnként meghirdetett zarándokút. Itt a spirituális élmény az elsődleges, s az út alatt a hindu szokások betartása is elvárás.

Az Agra utazási iroda 12 éve van a piacon, az idén már 32 desztinációba szervez utakat. Heleszta Márton irodavezető lapunknak elmondta, hogy évente 4-6 körutat szerveznek Indiába 13-17 fős átlagos utaslétszámmal, útjaik 16-21 naposak. „Utasaink 40-70 év közötti jól szituált, az átlagot meghaladó érdeklődéssel bíró utasok, többek között ügyvédek, közalkalmazottak, orvosok és vállalkozók. Útjaink hosszabbak a Magyarországon hirdetett vonatkozó körutaknál, mert véleményünk szerint ebben a szellemi közegben 10-12 napra van szükség az akklimatizálódáshoz, ráhangolódáshoz. Tehát egy rövid út nem kecsegtet a hely megszerettetésének esélyével.” Az Agra útjain nem csupán klasszikus idegenvezető viszi a csoportot, hanem a kezdetektől indológus, akinek a segítségével a bemutatandó régiók jóval mélyebb rétegeikben mutatkoznak meg.

Az Unitravel a 3 téli Goa- üdülés mellett összesen hatféle programot kínál utasainak Indiában: a 16 napos India–Nepál és a 8 napos India–aranyháromszög tavasszal és ősszel indul, a 12 napos Goa–India aranyháromszög januárban, India Másképpen télen, a Tibet–Nepál–Indiai Himalája ősszel, a Goa–Karnataka minikörút a téli hónapokban háromszor. „A klasszikus India–Nepál programunk immár hat éve nagy sikerrel fut, a Goa-üdülések és a többi India-program a múlt évben került be a programok közé” – tájékoztat az egzotikus utak témavezetője, Lehőcz Anita. A körutakra zömmel a 35–60 évesek jelentkeznek, az üdüléseknél a gyermekes családok, valamint a fi atalabb, 28–35 éves korosztály is megjelenik. „Az India–Nepál a legtartalmasabb program, az India–arany háromszög viszont olcsó út, amely lehetővé teszi, hogy széles rétegek utazzanak el Indiába. A sokféle ajánlattal szeretnénk az utazási piacon India-specialistaként megmutatkozni.”

Az idén 20 éves Quaestor Csoport utazási irodája már a 2008-as szezontól kiemelt úti célként kínálja választékában Indiát. „A piacon az általános kínálat leginkább az arany háromszögre fókuszál, mi azonban ennél messzebbre is merészkedünk” – mondta el lapunknak Végh Balázs idegenforgalmi igazgató. – Komplex kínálatunkban többféle körút szerepel, melyek közül legkedveltebbek az »India hangulata« és a »Királyi Rádzsasztán« nevet viselő programok. Körútjaink legalább három különböző időpontban, magyar nyelvű idegenvezetéssel és már két fő részvétele esetén is indulnak. Igény szerint üdüléseket, valamint különleges jóga- és meditációs programok szervezését is vállaljuk. India egyre közkedveltebb a magyar utasok körében is, amelynek alapján az a célunk, hogy az elkövetkező szezonok során az első számú indiai utaztatóvá váljunk. Hamarosan study tourt is indítunk legnépszerűbb körútjaink bemutatására.”

Egészen különlegesek az Egri Életház Alapítvány tanulmányútjai, amelyeket Szvámi Bhakti Abhay Haridzsan hindu szerzetes vezet. Ő a Magyar Vaisnava Hindu Szerzetesrend tagja s egyben az alapítvány elnöke. Az ő csoportjai évente kétszer indulnak. A résztvevőket arra is megkérik, hogy az út alatt próbáljanak a hinduk „tízparancsolatához” híven élni, amely négy alapszabályban fogalmazódik meg: tartózkodás mindennemű hús, hal és tojás fogyasztásától; tartózkodás mindennemű ajzó- és izgatószer használatától; tartózkodás a szerencsejátékoktól; valamint tartózkodás a kicsapongó nemi élettől.


Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala 

Magyarország keleti részébe vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.
Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?