Már életbe lépett a Legionella rendelet

Nemrégiben a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége hívta fel a kereskedelmi szálláshelyek és fürdők figyelmét a Legionella rendeletre és annak néhány sarkalatos pontjára. Korábban az Index.hu-n olvashattunk halált hozó baktériumról, most pedig a Népszavában jelent meg egy részletes cikk a témában. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Időnként súlyos fertőzésekről, legionella járványról, halált hozó légkondiról vagy wellness nyaralásról röppen fel egy-egy hír az 'épületgépész kórként' is emlegetett legionella baktériummal kapcsolatban.

A legionella baktérium a legtöbb vizes helyen előfordulhat, és csak akkor okoz bajt, ha vízcseppekkel a tüdőbe jut. Erre bizonyos létesítményeknél például a wellnesshotelek pezsgőfürdőinél és vízporlasztóinál ugyan nagyobb az esély, de ott vannak a forrásokban, folyókban, tavakban és tározókban, fürdőkben, uszodákban, szökőkutakban, a klímaberendezésekben és a párásítókban. Ha megvizsgálnánk, találhatnánk legionella baktériumot a kerti locsolónkban, a szobai spriccflaskánkban, az akváriumunkban és a fürdőszobánk zuhanyrózsájában is. A legionella baktériummal tehát gyakran érintkezünk, mégis ritkán okoz bajt. Emberről emberre nem terjed. Kevéssé veszélyes, ha legionellával fertőzött vizet nyelünk le, vagy nyílt sebbel ülünk be ilyen vízbe. Nagy bajt akkor okozhat, ha vízpermettel lélegezzük be, és a tüdőnkbe jut - írta korábban az Index.hu.

A Legionella kötelező vizsgálatát idáig nem írta elő semmilyen jogszabály, így a vállalkozások pusztán saját jól felfogott érdekükből ellenőriztették azt. Az Európai Unió más országaihoz igazodva, február 4-étől Magyarország is szabályozza ezt a területet – mondta Bakos Mária, a Wessling Hungary Kft. munkatársa.

A független laboratórium - egyedüliként - az ország egész területén már évek óta vizsgál akkreditáltan Legionella-mintákat vizekből, levegőből. A mesterséges és természetes környezetben egyaránt előforduló, illetve langyos, meleg vízben hamar elszaporodó Legionella baktérium komoly egészségügyi kockázatot jelenthet. A fertőzés szempontjából kockázati közegnek tekintendő valamennyi olyan épített vízrendszer, amelyben együttesen adottak az alábbi feltételek: - a rendszerben 20-50 °C hőmérsékletű víz van, - fennáll a pangó vízterek kialakulásának lehetősége - a rendszer használata során finom eloszlású vízpermet képződik.

Az érintett létesítmények köre rendkívül nagy – a közfürdőktől és a wellness-szállodáktól kezdve a hűtőtornyokkal rendelkező raktárakon át egészen a kórházakig, szociális intézményekig. A rendelet szerint az üzemeltetőnek vagy a tulajdonosnak kell elvégeztetniük a kockázatértékelést. A becslés három fokozatát állapítja meg a jogszabály: figyelmeztető, beavatkozási és azonnali beavatkozási szintet - írja a Népszava.hu.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) január végén felhívta az érintett létesítmények és szakemberek figyelmét a 2015. november 6-án megjelent, 2016. február 6-án hatályba lépő Legionella rendeletre.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 49/2015.(XI. 6) jelzésű Legionella rendeletével kapcsolatban az MSZÉSZ a következőket emeli ki:

  • Minden olyan létesítményben - beleértve a szállodákat -, amelyben fokozott Legionella-fertőzési kockázat áll fenn, a Legionella-fertőződési kockázatot egységes módszertan szerint fel kell mérni.

 

  • A rendelet 2. § g) pontja értelmében a kereskedelmi szálláshelyek és a fürdők fokozott Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítménynek minősülnek.

 

  • Az előírások betartásáért a létesítmény üzemeltetője, ennek hiányában a tulajdonosa felel.

 

  • A kockázatbecslési dokumentáció tartalmi elemeit és a kockázatkezelés módszertanát a rendelet 1. és 2. számú mellékletei tartalmazzák.

 

  • A Legionella-fertőzési kockázat felmérését a rendelet hatálybalépésekor már működő intézményben a rendelet hatályba lépését követő egy éven belül, a rendelet hatálybalépése után létesülő intézmény esetében a használatbavételi engedély jogerőre emelkedését követő két hónapon belül kell elvégezni.

 

  • A hatósági, ellenőrzési feladatokat a fővárosi kerületi, illetve a járási hivatalok látják el. A rendelet 11. § (3) bekezdése értelmében a járási hivatalok a rendelet hatálybalépését követő 12 hónapig mellőzik a bírság kiszabását.


A fentiek szerint az MSZÉSZ javasolja a mellékelt rendelet alapos áttanulmányozását, az abban előírtak megadott határidőre történő végrehajtását.

A rendeletet a cikk alatt található Letölthető fájlok közül vagy ide kattintva töltheti le.

Forrás: Index

Forrás: MSZÉSZ

Forrás: Vendég&Hotel Online


A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.