Mézeshetek helyett itt a mininászút

A közelmúlt meghatározó trendje az utazások lerövidülése. Napjainkban a néhány napos szomszédolások, a hosszú hétvégék és az egyhetes nyári csomagtúrák adják az utazások döntő többségét. A modern kori pörgés, tetézve a világgazdasági válsággal a nászutakat is elérte: az egy-két hetes mézeshetek helyett egyre többen csak három-négy napos nászutakra indulnak.

Az amerikai Today Show július 9-i adása az amerikai nászutastrendeket vizsgálta, és négy tendenciára világított rá: A külföldön történő nászúttal egybekötött esküvői ceremónia aránya a tévéműsor adatai szerint meghaladta a 16 százalékot. Szintén terjed az ökotudatos nászút, valamint továbbra is versenyképesek a tengeri all inclusive hajós utak. A negyedik trend a jó ár-érték arányú országok és üdülőhelyek reneszánsza: az amerikaiak kedvence Mexikó és Florida.

A világ nagy utazói közé tartozó britek többsége néhány éve még két hétre ment nászútra. Idén már azonban a Wedding Ideas magazine felmérése szerint a párok 77 százaléka kéthetesnél rövidebb utazást tervez: csaknem 74 százalékuk anyagilag nem engedheti meg magának a kéthetes nászutat, 56 százalékuk pedig a munkája miatt nem szabadulhat el hosszabb időre. Egyharmaduk maximum egy hétre vagy ennél is rövidebb időre tervez, amelyet az angolszász turisztikai terminológia minimoonnak, azaz mininászútnak nevez. A nászút hossza mellett a tervezés folyamata is megváltozott. A párok fele indul rögtön az esküvő után, míg negyedük (28%) heteket, akár hónapokat is vár az indulással. Ugyanennyien a ceremóniát követően csak néhány napos városlátogatásra mennek, amelyet később komolyabb nászút követ. A tengerparti nyaralás és a városlátogatások a legnépszerűbbek, de minden negyedik brit a tengerpartot a kultúrával vagy a természettel kombinálja.

Hazai nászutaskínálat

Lapunk tucatnyi hazai szállodát kérdezett meg tapasztalatairól, és a visszajelzések abban egyöntetűek, hogy a belföldi nászút aránya nem meghatározó. A megkérdezettek hangsúlyozták, hogy Magyarországon a nászút még mindig egyet jelent a külföldi, tengerparti utazással. A foglalási statisztikák ugyanakkor jelentősen torzulhatnak, mivel feltételezhető, hogy számos nászutas a normál ajánlatok közül válogat, és nem fizeti meg a prémium áron hirdetett luxusszolgáltatásokat is nyújtó nászutasajánlatot.

A hazai kínálat meglehetősen színes: A wellness- és kastélyhotelek klasszikus csomagjai mellett felbukkannak a reneszánsz, illetve barokk elemeket tartalmazó csomagok is. A borhotelek a családias hangulat és a kiváló kulináris élvezetek mellett egyre inkább a wellness felé is nyitnak. Ritkák a zöld és az ökoturisztikai ajánlatok, és a palettáról hiányoznak az aktív programok.

A Gerébi Kúria Hotel és Lovasudvar Lajosmizsén sokkal inkább esküvőhelyszín, mint nászutasok úti célja – mondja Pintér László, a szálloda marketingvezetője. „Ritkán kapunk nászutas-ajánlatkérést, bár legutóbb éppen rövidnek bizonyult a csomagunk, mert tíz éjszakát keresett a vendég. Ma már nehéz valóban különleges szolgáltatást kínálni, de a lovashintózás élménye és a privát éjjeli pezsgőfürdőzés különlegességnek számít csomagajánlatunkban. A szobai bekészítések és a szobába szervírozott reggeli pedig mind-mind apró, de fontos figyelmesség.” A jövőre vonatkozó trendekre a szakember sem tud megalapozott előrejelzést tenni. Abban bízik, hogy azok a vendégek, akik a válság miatt egy horvát tengerparti nászutat már nem engedhetnek meg maguknak, belföld felé kell, hogy forduljanak. Ugyanakkor úgy gondolja, hogy a nívós helyeken a belföldi nászút sem olcsó, így aki választhat, továbbra is a külföldi nászutat fogja keresni.

A legromantikusabb városok

A tengerpart után a városlátogatás az európai párok kedvenc időtöltése. A wedding.knot honlap összeállította a világ tíz legromantikusabb városának listáját, amelyen az európai városok különösen előkelő helyen szerepelnek: Párizs, Velence, Róma, New York, Honolulu, Barcelona, San Francisco, Bécs, London és Prága került fel a listára. Régiónk két városa, Bécs és Prága elsősorban az építészete és kultúrája miatt vonzó úti cél. Budapest számos külföldi iroda nászutasajánlatai között megtalálható, amelyekben többnyire a város építészetét, kávéházkultúráját és termálfürdőit emelik ki.

Díszhintóval a várkapitányhoz

A párok hamisítatlan középkori hangulatban ünnepelhetnek a Hotel Kapitányban Sümegen, ahol lovagi fogadással várják a vendégeket. Az ifjú pár esküvői díszhintóval érkezik, s a násznéppel közösen megtekintik a tiszteletükre megrendezett ceremóniát. A várkapitány tüzéreinek díszlövésével kezdődik a történelmi lovasjáték és a lovagi torna, amelyen a vőlegényt a sümegi vár lovagjává avatják. A mulatság reggelig tart, majd az ifjú pár az éjszakát a Várkapitány ajándékaként a nászutaslakosztályban tölti. „Egyre többen veszik igénybe a nászutasok számára összeállított csomagunkat, nemcsak nászutasok, de egyszerű szerelmespárok is. Az egyhetes mellett nálunk is van négy éjszakás csomag, amely természetesen népszerűbb, mint a hét éjszakás, hiszen az emberek nehezebben tudnak hosszabb időre elszakadni a munkától. Külföldről kifejezetten nászút iránt egyelőre nincs érdeklődés, bár dolgozunk rajta, a belföldi érdeklődés viszont a válság ellenére erősödik” – mondta Kőrösi Krisztina, szálloda értékesítési igazgatója. Répási Ferenc, a tiszafüredi Tisza Balneum Hotel értékesítője szerint a nászúton lévő párok egyre ritkábban választják Magyarországot úti célnak. „Nálunk csak néhány pár töltötte el a mézesnapjait, mindannyian az öt nap – négy éj csomagot választották. A mi szállodánk az egyetlen négycsillagos szálláshely a környéken, vagyis a nászúttól elvárt minőségnek tökéletesen megfelel. A Tisza-tó az utóbbi években népszerű lett a vendégek körében.” A szakember szerint a szálloda az egész régió imázsán nagyot lendített, s mivel a Tisza-tó turisztikai felfedezése csak néhány éve kezdődött, úgy véli, hogy a környékben van még potenciál.

Gyertyafényes romantika

Hévízen a Kis Helikon Hotel 19 szobájával a törődés, az apró figyelmességek világa, és nem versenyez a nagyokkal. A szálloda a nemzetközi Romantik Hotels & Restaurants lánc tagja, amely Európa 12 országában 194, magántulajdonban lévő szállodát és éttermet tömörít. A szálloda három éjszakás nászutasajánlata is különleges programok csokra az esküvői hintós menettől a városnéző kisvonatozáson át a romantikus piknikezésig az egregyi Árpád-kori templomnál. A piknikkosarat az étterem Culinary Expo-bajnok séfje, Ács István készíti. Az esküvő helyszíne a keszthelyi Festetics-kastély Tükörterme lepkeröptetéssel és hófehér galambokkal.

A balatonfüredi Hotel Silver Resort is speciális csomagot kínál a nászutasok számára. Kántás Rita marketingmenedzser megerősíti, hogy egyre jellemzőbb a rövidebb, két-három éjszakás tartózkodás, amely is leginkább a belföldiek körében népszerű. A külföldiek részéről a speciálisan nászutascsomag foglalása nem jellemző. „Három éjszakás ajánlatunk a félpanzió mellett gyertyafényes vacsorával és üdvözlő szerelmi bájitallal is kedveskedik. A meglepetésbekészítés a szobában (gyümölcstál), a wellness- és fitneszterem korlátlan használata, valamint egy páros aromaolajos fürdő is része a csomagnak.”

Magyarország részvétele a külföldi, illetve a belföldi nászutasturizmusban elenyésző. Budapest adottságai és kulturális kínálata ugyan felveszi a versenyt a szomszédos országok fővárosaival, a komfortérzetet jelentősen csökkentő problémák, mint a falfirka vagy a nyilvános WC hiánya, az idegennek is szemet szúr. Az új európai trend, az esküvőt követő rövid nászút (amely legtöbbször egy európai városlátogatás) az a niche-t jelentő piac, amelybe Budapest is jobban bekapcsolódhatna. A belföldi turizmus dinamizmusa a belföldi nászutak esetében eddig még nem kimutatható, bár a szakemberek egy része úgy véli, hogy ez hosszabb folyamat. A külföldön terjedő ökotudatos életmód és a slow-mozgalom népszerűségének következtében még az is előfordulhat, hogy először a külföldi párok fedezik fel maguknak a magyar wellness vagy középkori lovagi torna szépségeit.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.