Miért éri meg egy településnek a helyi termékek fejlesztése?

A szervezetfejlesztéssel és településmarketinggel foglalkozó EMKA Tanácsadó Kft. négy településen három helyi márkát, védjegyet hozott létre az elmúlt években - úgymint a Nánási Portékát, a Bácskai Becsest és a Hadháztájit. A projektmegvalósításaik közben felhalmozódott tapasztalatokat 5+1 pontban foglalták össze azoknak, akik most kísérelnek meg helyi márka bevezetésébe kezdeni.

Hogy milyen hozadékai lehetnek egy település számára a helyi termékek kereskedelmének, a helyi előállítás fellendítésének, termelői piacok kialakításának? Íme:

1. Multiplikátor gazdaságélénkítő szerep

A képlet egyszerű: mivel a helyben előállított termék a település legfeljebb 50 km-es körzetéből származik, az előállítás során felhasznált alapanyagok, alkotóelemek is a helyi gazdaságot erősítik, gyarapítják. A működő, nagy forgalmat generáló piacolás követendő példaként szolgálhat mások számára is, mely ösztönözhet új termelőket is a piacra történő belépésre. Mivel egy sikeres termék más gazdasági ágakra is kifejti multiplikátor hatását, így más gazdasági szektorok termelői is érezhetik a forgalom fellendülését, a helyi befektetések jövedelemgyarapító hatását.

2. Csökkenő munkanélküliség és szociális terhek

A termelés felfutása és a lakosság javuló jövedelemszintje elősegíti, hogy a helyiek biztosabb pénzügyi alapokra támaszkodjanak, ne legyenek kiszolgáltatva munkaviszonyuk esetleges váratlan megszüntetésének. A nagyobb jövedelmek nagyobb vásárlóerőt is generálnak, az ebből befolyó pénz pedig egy sikeresen működő helyi piac esetén a település körzetében marad. A magasabb és biztosabb foglalkoztatási arány, valamint az ezzel járó adóbefizetések, a lakosok kikerülése a szociális kedvezmények rendszeréből az önkormányzatok szociális terheit csökkentik. A helyi termékek előállítása emellett olyanokat is ösztönözhet a gazdasági láncba való bekapcsolódásra, akik korábban munkanélküliként csupán a gazdaság „külső szemlélői” voltak.

3. Közösségépítő, formáló szerep

A helyi termékek értékesítésére alkalmas helyszínek, piacok, közösségi terek hozzájárulnak ahhoz, - ellentétben a boltokban kapható termékekkel – hogy a fogyasztók és a termelők személyesen is találkozzanak, megosszák véleményüket, tapasztalataikat egymással. Ez a kommunikáció hozzájárul a fogyasztói bizalom erősítéséhez is, illetve a termékfejlesztéshez is, hisz a produktum előállítója első kézből kaphat visszajelzéseket a portékája minőségéről, használhatóságáról.

4. Lakossági elégedettségnövekedés

Helyi terméket vásárolni nem csak gazdaságélénkítő vagy közösségformáló, de manapság már trendi is. Emellett az árucsere ezen fajtája a lakosság biztonságérzetét is növeli, hiszen a vásárló tisztában van a termék származási helyével, minőségével, előállítási módjával. Ha a lakosság érzi, hogy a település figyelmet fordít az egészséges életmód terjesztésére, az élhető közeg megteremtésére, akkor bizonyára könnyebben elfogadja a központi döntéseket, szabályozásokat.

5. Környezettudatos, környezetterhelés-csökkentő

A helyi termékek előállítása, értékesítése a környezeti terhelés csökkentésében is jelentős szerepet játszik. Minimalizálható vele a szállítási költség, csökkenthető a károsanyag-kibocsátás, a csomagolási költség. Mivel a helyi áruk esetében a csomagolóanyag is gyakran helyből származik, ez tovább mérsékli a környezetterhelést, s további szektorokban erősíti a helyi termékek forgalomnövekedését

+1 Települési arculat, hírérték

Egy jól megtervezett és lakossági szinten hatékonyan bevezetett helyi piacot ösztönző fejlesztés marketing szempontból is számos hozadékkal jár. Nő a lakosság szimpátiája, elégedettsége, bizalma a település vezetése felé. Emelkedik a gazdasági élet szereplőinek elégedettsége is, hiszen a bővülő piac az ő lehetőségeiket is gyarapítja. A fejlesztés sikere a település arculatát, ismertségét is pozitívan befolyásolja, a később akár termékneveken megjelenő, híradásokból ismertebbé váló településnév számos más régióba is eljuthat, növelve a terület ismertségét, felkeltve az azzal kapcsolatos érdeklődést.


Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?