Most mindent megtudhat a Juhfarkról

Fiolában árusított orvosság, nászéjszakák bora, az egyik legősibb, és ma is sikert sikerre halmozó magyar fajta: ez mind a somlói Juhfark. Olyan bor, amely mindig tartogat valami újat, mert nagyon sok arca van. Szeptember 24-én egy nagyszabású sétáló kóstolón az elmúlt évek legjobb Juhfarkjait mutatják be 16 borász részvételével a Somlón. A rendezvény címe: Somlói Juhfark Ünnep.

Somlói sétáló kóstoló

A sétáló kóstoló a borkedvelők egyik legkedveltebb műfaja. Nagy előnye, hogy egyszerre, egy helyen érhető el sok pince több érdekes bora, ami egyrészt különleges élmény, másrészt praktikus is. Könnyű összehasonlítani a kóstolt tételeket, nagyon sok hiteles borkészítővel ismerkedhetünk meg egyszerre, kérdezhetünk, beszélgethetünk, újrakóstolhatunk, és még a szervezést és az utazgatást is megspórolhatjuk magunknak.

Sokfajta sétáló kóstoló létezik, de a legérdekesebb az, amelyiket ott rendezik, ahol a bemutatott borok megszülettek. Ilyenkor nem csak a borokkal és készítőikkel, hanem a tájjal, a közeggel is kapcsolatba kerülhetünk. Sokfajta sétáló kóstoló létezik a kínált borok szempontjából is. A Somlói Juhfark Ünnep kizárólag a Juhfarkról szól. Egy ilyen, egyetlen fajtára koncentráló bemutatónak persze csak akkor van értelme, ha ez a fajta sok mindent tud. Nem csak a borvidék jellemzőit, a borász felfogását, keze munkáját érezhetjük ki a kóstolt tételekből, hanem egészen különböző típusú és karakterű borokat kapunk, mert a fókuszba állított fajta eleve sokarcú. A Juhfark ilyen.

Milyen lehet a Juhfark?

Lehet reduktív, lehet maradék cukros, sőt édes (!), és lehet több évig hordóban tartott, hatalmas testű bor. Ezt a széles repertoárt egyetlen, vulkanikus talajt kedvelő fajta sem tudja, és persze a közös, vulkanikus ízvilág minden somlói juhfarkban ott van. Minden borvidéknek van sajátos talaja, mikroklímája, fekvése (terroir), és egy-egy borvidéken általában sok fajta bor készül, amik külön-külön jók („jól áll nekik” az adott terroir), de nincs még egy olyan, amelyik az ottani viszonyokat szinte 100%-ban visszaadja. A Juhfark a Somlón ilyen. Ez az a fajta, amely a vulkanikus, enyhén sós, vibráló savú ízvilágot a legjobban érthetővé teszi. Lehet komoly hordós, olajos-érlelt, de lehet vibráló, feszes savú, alacsonyabb alkoholú, kimondottan izgalmas bor – de a Somló utánozhatatlan karaktere ott van mindegyikben.

A Somló kicsi és eldugott, de annál jelentősebb borvidéke az országnak. Hagyományai, erősségei, évszázados hírneve és legújabb nemzetközi eredményei mind-mind arra késztetik az itteni borászokat, hogy egy ilyen reprezentatív bemutatón megmutassák az érdeklődőknek legnagyobb büszkeségüket. A legutóbbi, éppen a Juhfarkhoz köthető komoly sikert az esemény szervezője, a Tornai Pincészet érte el idén tavasszal. 2013-as Grófi Juhfarkjuk a világ egyik legjelentősebb borversenyén, a londoni International Wine Challenge-en a legmagasabb szintű elismerést, Trófea díjat kapott. A rendezvényen természetesen – sok más elismert tétel mellett – ez a bor is megkóstolható.

Mesterkurzusok és új mobilalkalmazás

A Juhfark Ünnepen mesterkurzusokra is sor kerül, a témák: Vulkanikus Somló (vezetett túra a hegyen, kóstolóval), Vertikális Tornai Juhfark (a fajta legérdekesebb arcai, kóstolóval) A Somló talaja (fajta és terroir egymásra találása). A szervezők szeretettel várnak minden borkedvelőt, hogy találkozzanak a legjobb somlói borászokkal, megismerjék a Juhfark minden arcát, és olyan élményekkel gazdagodjanak, amilyeneket csak egészen különleges alkalmak kínálnak.

A borkóstolásban a Somlói Juhfark Ünnep vendégeit a közelmúltban debütáló Kóstolom mobilalkalmazás segíti, amely a www.kostolom.hu címen érhető el. A bármely okos eszközön ingyenesen használható applikációban megtalálhatók a legfontosabb információk a kiállító borászatokról és a kóstolható borokról, használatával egyszerűen értékelhetők a borok, illetve élményeinket, benyomásainkat is leírhatjuk – ezeket az alkalmazás eltárolja nekünk.

Időpont: 2016. szeptember 24., 13 óra.

A résztvevő pincék: Barcza Bálint, Bogdán Birtok, Csordás- Fodor Borház, Fekete Pince, Géró Péter, Hegedűs-Szabó Pincészet, Kolonics Károly, Kőfejtő Pince, Kreinbacher Birtok, Marton Pincészet, Somlói Apátsági Pince, Somlói Vándor, St. Margit Pincészet, Szabó Pincészet, Tornai Pincészet, Várkapitány Pincészet.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.