Nincs mellébeszélés! Allergéninformáció első kézből

Egyre több étel címkéjén olvashatjuk, hogy a termék például glutén- vagy diómentes, de vajon megbízhatunk –e ezekben a jelölésekben? A Fox News cikke.

Egy új hordozható eszköz most megreformálhatja az étkezési szokásainkat, hiszen általa a fogyasztók felmérhetik az élelmiszerek valós allergéntartalmát, és így az apparátus szélsőséges esetekben akár életmentőnek is bizonyulhat.

A Nima Sensor a San Franciscó-i 6SensorLabs legújabb projektje. A PSFK értesülései szerint a kicsiny, műanyag kellékkel akár a zűrös vegyszerek mellőzésével bonyolult és tudományosan megalapozott élelmiszer-elemzéseket is el lehet végezni. 


Az eszközt két komponens alkotja – az egyik a tesztet kivitelező érzékelő, a másik pedig egy, az élelmiszerek számára kialakított patron. A fogyasztóknak a vizsgálni kívánt élelmiszer mintáját csupán be kell helyezni egy tokba, és a hüvelyt ezután be kell csúsztatni a háromszögletű kütyü egyik oldalán. Két perc múlva a készülék egy piros lámpa segítségével ki is mutatja, ha az étel valamilyen allergént (tojás, glutén, dió, stb.) tartalmaz.

Az első eszközt a „gluténre” szakosítják a fejlesztők, és előreláthatóan 2016 elején fognak vele előrukkolni. A többi allergénre kihegyezett modellek később mutatkozhatnak be a nagyközönségnek. A 99,5 százalékos pontossággal működő Nima – az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) előírásaival összhangban – a glutén esetében 20 milliomod rész (parts per million – ppm) felett fogja „pozitívra” értékelni az élelmiszer allergéntartalmát.

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.