Örök emlékezetbe vésve

Széles körben ismert az oktatási és kulturális világszervezet, az UNESCO világörökségi listája, amely természeti és kulturális örökség kategóriában gyűjti össze a világ védendő értékeit. Kevesen tudják viszont, hogy az UNESCO szellemi kulturális örökségünk lajstromba vételét is tervezi.

Az élő hagyományok, rituálék és táncok, valamint az ezeknek helyt adó kulturális közösségek sokszor a természeti örökségnél is veszélyeztetettebbek, hiszen jobbára az adott közösség elkötelezettségén és lokálpatriotizmusán múlik, hogy átöröklődik-e, vagy végleg eltűnik a világkultúra színpadáról.

Szellemi kulturális örökségek

• Szájhagyományok és kifejezések, beleértve a nyelvet mint a szellemi kulturális örökség részét;
• az előadó-művészeteket;
• a társadalmi szokásokat, rituálékat és ünnepi eseményeket;
• a természettel és a világegyetemmel kapcsolatos tudást és szokásokat;
• a hagyományos kézművességet.

Az UNESCO legelső örökségvédelmi programja az 1972-ben indult World Heritage, azaz Világörökség lista, amelynek keretében a természeti és épített történeti emlékek világméretű föltérképezése folyik. Kevésbé ismert a Világemlékezet program, amely 1996- ban jött létre, és a kultúra bármilyen eszközzel (írás, film, fotó, hangszalag, számítógép) megörökített dokumentumait gyűjti össze. A listán jelenleg 67 országból 158 tétel található, amelyek közt immár három képviseli Magyarországot: Mátyás Király Corvinái, Tihanyi Kálmán villamosmérnök a Magyar Országos Levéltárban őrzött aktája, továbbá a Lázár-térkép 1524-ből. Negyedikként az idén januárban fogadták el Bolyai János Appendix című művét, a végső hozzájárulást az UNESCO-közgyűlés ősszel hozza meg. A Magyar UNESCO-bizottság felterjesztette még Kőrösi Csoma Sándor tibeti szótárát és Bartók-Kodály-Lajta népzenegyűjtési mozgalmát is. A világon számtalan elsüllyedt hajóroncs van kitéve illegális fosztogatóknak, aminek megakadályozására 2009 januárjában lépett érvénybe a víz alatti kulturális örökségek védelméről szóló UNESCO-egyezmény, amely a víz alatti kulturális örökségeknek nyújt védelmet, s egyben megtiltja kereskedelmi célú felhasználásukat. Az országok abban is megállapodtak, hogy együttműködnek a víz alatti örökséggel foglalkozó régészeti képzés és hivatás népszerűsítésére. A Szóbeli és Kulturális Szellemi Örökség Mesterműveinek jegyzékére először 2001-ben, majd 2003-ban, utoljára 2005-ben vettek fel örökségeket. 2003-ban aztán megszületett az UNESCO egyezménye a szellemi kulturális örökség védelméről, és megerősödött a szándék, hogy a természeti és kulturális örökségek mellett a világ szellemi örökségeit is lajstromba vegyék. Tavaly két listára, az Emberiség Szellemi Kulturális Örökségének Reprezentatív Listájára és a Sürgős Védelmet Igénylő Szellemi Örökség Listájára terjeszthettek fel a részes országok örökségi elemeket 2008. szeptember 30-ig.

Magyar jelöltek

A Szellemi Kulturális Örökség Magyar Nemzeti Bizottsága 2008 szeptemberében alakult, elnöke Csák Ferenc, az OKM kultúráért felelős államtitkára. A bizottság javaslatára Magyarország a közelmúltban a mohácsi busójárást terjesztette fel a világlistára. A döntés ez év őszére várható, amikor is az UNESCO 35 ország 111 pályázatáról határoz majd. A busójárás esélyesként pályázik, hiszen több évszázados, élő hagyományról van szó. A tudósok szerint a hagyomány balkáni eredetű, amelyet a katolikus vallású, délszláv eredetű sokácok korábbi hazájukból, Bosznia–Hercegovinából hoztak magukkal. A világörökségi cím ez esetben is elsősorban presztízst és elismertséget jelent, ugyanakkor a világörökségek mint turisztikai attrakciók az idegenforgalmi bevételre gyakorolt jótékony hatása sem elhanyagolható. A lista bizonyos védettséget is jelent, hiszen volt már rá példa, hogy egy örökség éppen a listára kerüléssel menekült meg a pusztulástól – lásd az indonéziai Borobodur esetét.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.