Örök sláger a piramisjáték, nyomoz a rendőrség

A rendszerváltás óta megszámlálhatatlan piramisjáték jelent meg a piacon. A rendőrség több ügyben is nyomoz, így azt a céget is vizsgálja, amelyik üdüléseket próbált eladni.

Hívatlanul toppantam be a zárkörű rendezvényre, ahol megtudhattam, hogy ha befizetek 250 dollárt, azaz körülbelül 60 ezer forintot, akkor cserébe kapok egy utazási utalványt, valamint egy internetes irodát, amin keresztül a világ számos ötcsillagos szállodájában lefoglalhatom az utalványomért járó hat éjszakát. Hogy pontosan hol, azt az előadás nem tartalmazta, a kivetítőn azonban neves szállodaláncok emblémái sorakoztak: Hilton, Hyatt, Intercontinental, de ha esetleg kedvezményesen szeretnék repülni, a KLM-nél vagy akár a British Airwaysnél is jelentős árengedményeket kaphatok. A hat éjszaka 60 ezer forintért egy ötcsillagos hotelben már önmagában is vonzó, de ha még két embert beszervezek, akkor jutalékot is kapok, ha pedig az általam beszervezettek is beszerveznek két-két embert, már magasabb jutalék ütheti a markomat.

Miután végighallgattam az előadást, bemutatkoztam az előadónak, aki erre egy külön terembe vitt, ahol az asztalt többen ülték körbe. Ahány arc, annyi bizalmatlan tekintet és annyi kérdés. Hogy jutottam be ide egyáltalán, biztosan nincs bekapcsolva a mikrofonom? Nyilatkozni senki nem akart. Egy hölgy ezt azzal magyarázta, hogy nincs Magyarországon nyilatkozatképes ember a cég részéről, a székhely Londonban, pénzügyi központja Cipruson, tulajdonosa pedig Indiában van. Hogy ki az, azt ugyancsak nem árulták el. Végül egy ígéretet kaptam, hogy jelentkezik a tulajdonos, illetve megbízottja. Azóta sem tette.

Nem jutott tovább ennél az a férfi sem, akit megpróbáltak beszervezni, de ő a pénztárcája helyett a telefonhoz nyúlt, hogy utána nézzen a cégnek. Mint rádiónknak elmondta, a legtöbb szálloda határozottan tagadja, hogy bármiféle kapcsolata lenne a TVI nevű társasággal. A Hilton és az Intercontinental amerikai központjával is beszélt, és az ottani rendszerekben „nagy piros felkiáltójelek jelzik, hogy aki a TVI-ra hivatkozik, azokkal nem szabad szóba állni, mert az egy úgynevezett csaló cég”.

A férfi elmagyarázta, hogy az elmélet szerint ha valaki mások beszervezésével három szintet épít maga alá, akkor már visszakapja a befektetett pénzét, plusz még egy kis jutalomutalványt is. Ha tovább épül a rendszer, akkor egy idő után újabb és újabb kifizetéseket, jutalmakat kap, anélkül hogy ezért bármit is tenne. Bevétel egyedül a tagdíjakból van. De a pénz mintegy 84 százalékát visszaosztják kevesek számára, úgyhogy marad 16 százaléknyi tőke. Ha a belépő tagoknak nem több mint 20 vagy 30 százaléka úgy döntene, hogy szeretné igénybe venni az ígért szolgáltatást az utalványáért, már messze nem lenne elég a rendszerben jelenlévő pénzfedezet.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ugyancsak vizsgálta a TVI Expresst. Binder István kommunikációs igazgató elmondta, hogy három cég, a TVI Express, a Canadian Diamond Traders, illetve Freedom Rox esetében felmerül annak a gyanúja, hogy „rendkívül erőteljes hangsúly van a hálózatépítésen, miközben nem bizonyos az, hogy e mögött tényleges termék található”. A nyomozóhatóságok dolga eldönteni, hogy a bejelentések ez alapján tesz-e további lépéseket.

A Pest megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Kovács Viktória azt mondta érdeklődésünkre, hogy a PSZÁF feljelentése alapján a megyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya piramisjáték bűntette miatt indított eljárást egyelőre ismeretlen tettes ellen.

A TVI Express vezetői pedig továbbra sem jelentkeztek a megadott elérhetőségeken. A brit cégnyilvántartásban több TVI kezdetű cégnév is szerepel, de TVI Express egy sem, noha a cég székhelye állítólag Londonban van. A szállodaláncok, amelyek riportalanyunknak már jelezték, hogy nem fogadnának el TVI Express utalványt, telefonos érdeklődésünkre azt ígérték, e-mailben válaszolnak.

Jogászok szerint, ha egy cégről kiderül, hogy piramisjátékot folytat, akkor azok, akik jóhiszeműen mentek bele, nem büntethetők. Ha viszont tudják, vagy vélelmezhetően sejtik, hogy a cég körül mégsem stimmel minden, ennek dacára lelkesen szervezik a résztvevőket, akkor már elképzelhető a felelősségre vonásuk. (Magyar Rádió)


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.